Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φάτε ψάρια! Νέα μελέτη δείχνει ότι θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΦάτε ψάρια! Νέα μελέτη δείχνει ότι θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς
spot_img

Η κατανάλωση περισσότερων ψαριών θωρακίζει τον οργανισμό από τις καρδιακές παθήσεις σύμφωνα με νέα επιστημονική μετα-ανάλυση.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση ψαριών συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD), έδειξε μια μετά- ανάλυση νέα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients στην Ενότητα Διατροφή και Δημόσια Υγεία. Μελέτες έχουν δειξει ότι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και ο καθιστικός τρόπος ζωής συμβάλλουν στα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως. Μελέτες ακόμη έχουν αναφέρει ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και τη σχετική θνησιμότητα. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων μετα-αναλύσεων, για την κατανόηση των επιπτώσεων του τύπου ψαριού και των μεθόδων μαγειρέματος σε διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα και για την ενημέρωση των τρεχουσών διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών.

    Στην παρούσα μετα-ανάλυση, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο της κατανάλωσης ψαριών στα αποτελέσματα της καρδιαγγειακής νόσου. Μεταξύ των μελετών που συμπεριλήφθηκαν, υγιείς ενήλικες αποτελούσαν τον πληθυσμό του δείγματος, η πρόσληψη ψαριών ήταν η έκθεση, οι εκτιμήσεις κινδύνου διαπιστώθηκαν για τη σύγκριση των επιπτώσεων της υψηλής έναντι της χαμηλής κατανάλωσης ψαριών και ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και η σχετική θνησιμότητα ήταν το αποτέλεσμα. Συγκεντρώθηκαν τα αποτελέσματα από 18 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ολλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), τη Δανία, τη Σουηδία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Κίνα.

    Η υψηλή έναντι της χαμηλής κατανάλωσης ψαριών συνδέθηκε με 8% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (RR 0,9). Η ανάλυση μετα-παλίνδρομης έδειξε ότι 50 γραμμάρια ψαριών που καταναλώνονταν καθημερινά μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή και μη απειλητικών για τη ζωή καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 9% (RR, 0,9). Ομοίως, η κατανάλωση δύο έως τριών μερίδων ψαριού των 150 γραμμαρίων εβδομαδιαίως μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 8% (RR, 0,9) και η κατανάλωση μιας μερίδας ψαριού πλήρους μεγέθους καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 30%.

     Η υψηλή πρόσληψη λιπαρών ψαριών μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θανατηφόρων και μη θανατηφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 12%, πιθανότατα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA) όπως το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα οποία μειώνουν συσσώρευση αιμοπεταλίων και φλεγμονή. Σημαντικός αλλά ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αναφέρθηκε για την υψηλή πρόσληψη τηγανητού ψαριού, πιθανότατα λόγω της χρήσης φυτικών ελαίων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως το φοινικέλαιο.

    Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει τους θανατηφόρους και μη θανατηφόρους κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες. Πιο συγκεκριμένα οι συνιστώμενες δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά περίπου 10% ενώ μια πλήρης μερίδα ψαριού την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου έως και 30%.

Από την άλλη πλευρά η αυξημένη κατανάλωση ψαριών θα μπορούσε να οδηγήσει στη συσσώρευση ρύπων του νερού όπως ο υδράργυρος, τα βαρέα μέταλλα και τα μικροπλαστικά που μπορεί να είναι τοξικά για το ανθρώπινο σώμα αναφέρει η μελέτη. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση, φαίνεται ότι οποιαδήποτε πρόσληψη τέτοιων ουσιών σε σχέση από την κατανάλωση ψαριών δεν επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Αναφορά περιοδικού:

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα