Σύμφωνα με το ανατρεπτικό σύστημα προσδιορισμού θρεπτικών στοιχείων Food Compass, ένα παγωτό μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από μια μπάρα granola.
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη δημιούργησε το Food Compass, ένα «σύστημα προσδιορισμού θρεπτικών στοιχείων» που κατατάσσει πόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα δίνοντας βαθμολογία στις επιλογές. Για 3 ολόκληρα χρόνια, οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 8.000 διαφορετικά είδη τροφίμων και ποτών, εξετάζοντας 54 διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η βαθμολογία είναι στα 100, με το 100 να αποτελεί το «ταβάνι» για ένα υγιεινό τρόφιμο.
Και ενώ από μόνο του ένα νέο σύστημα κατάταξης τροφίμων δεν αποτελεί έκπληξη, ορισμένα από τα αποτελέσματά του έρχονται να φέρουν τα πάνω κάτω σε ορισμένες «προκαταλήψεις» που υπάρχουν ως προς ορισμένα τρόφιμα. Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένα από τα ευρήματα και τις «ανατροπές».
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά κατακτούν τις πρώτες θέσεις. Για παράδειγμα, το σπανάκι καταφέρνει ένα τέλειο 100 στο Food Compass . Όπως είναι αναμενόμενο, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα fast food όπως τα μπέργκερ κατατάσσονται χαμηλότερα.
Όσον αφορά στις επιλογές πρωινού, τα αυγά είναι μια πιο υγιεινή επιλογή από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα δημητριακά όπως τα κορν φλέικς (16), με μια ομελέτα να λαμβάνει ουδέτερη θέση(51). Το πλιγούρι βρώμης λαμβάνει 75 βαθμούς, ενώ προς μεγάλη μας έκπληξη, τα Honey Cheerios βαθμολογήθηκαν με 95 βαθμούς!
Και η βαθμολογία των Cheerios δεν είναι το μόνο παράδοξο που προκύπτει από το καινοτόμο σύστημα βαθμολόγησης. Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι το παγωτό σοκολάτα με ξηρούς καρπούς θα λάμβανε 35 πόντους, ενώ μια μπάρα granola με καρύδα και σοκολάτα έλαβε μόλις 15 βαθμούς; O λόγος πίσω από αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, είναι ότι μια μάρα granola είναι φτιαγμένη από «κυρίως επεξεργασμένο άμυλο και ζάχαρη», ενώ το παγωτό περιέχει πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά!
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα Food Compass επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους.