Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
11.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γάλα και θνησιμότητα: Το αποτέλεσμα επιστημονικής ανασκόπησης μελετών

ΑρχικήΕπιστήμηΓάλα και θνησιμότητα: Το αποτέλεσμα επιστημονικής ανασκόπησης μελετών
spot_img

Τα ευρήματα μελετών που αξιολόγησαν τη σύνδεση θνησιμότητας με την κατανάλωση γάλακτος.

Το γάλα είναι ένα ευρέως καταναλωτικό γαλακτοκομικό προϊόν. Όντας πλούσιο σε πρωτεΐνες, κορεσμένα λιπαρά (πλήρες γάλα), λακτόζη, ασβέστιο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να έχει επίδραση στον κίνδυνο ασθενειών και θνησιμότητας σύμφωνα με μελέτες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη αλλά να οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης έχει συσχετιστεί με καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2, αλλά τα στοιχεία είναι μεταξύ τους ασυνεπή.

- Advertisement -

Επειδή το εάν η κατανάλωση γάλακτος σχετίζεται με τη θνησιμότητα από κάθε αιτία παραμένει ασαφές και έχουν κατά καιρούς γραφτεί πολλά, επιστήμονες διενήργησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση μελετών που αξιολογούσαν τη συσχέτιση της κατανάλωσης γάλακτος με θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Η ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο PubMed έλαβε υπόψη της στοιχεία από 367.505 άτομα σε περίοδο παρακολούθησης από 4,1 έως 25 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών σημειώθηκαν 70.743 θάνατοι μεταξύ των συμμετεχόντων.

Το εύρος της κατανάλωσης γάλακτος και η μορφή των συσχετίσεων μεταξύ κατανάλωσης γάλακτος και θνησιμότητας διέφεραν σημαντικά μεταξύ των μελετών. Υπήρξε σημαντική ετερογένεια μεταξύ των μελετών για την κατανάλωση γάλακτος σε σχέση με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες (12 μελέτες), τις καρδιαγγειακές παθήσεις (πέντε μελέτες και τον καρκίνο (τέσσερις μελέτες). Για παράδειγμα, οι Michaëlsson et al. παρατήρησαν στατιστικά σημαντικές θετικές συσχετίσεις της κατανάλωσης γάλακτος με τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο σε ομάδες Σουηδών γυναικών και ανδρών. Αντίθετα, η μελέτη Mann et al.  και Ness et al βρήκε μία αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και της θνησιμότητας από κάθε αιτία. 

 Μια πιθανή εξήγηση για τα ασυνεπή ευρήματα μπορεί να σχετίζεται με το διαφορετικό εύρος κατανάλωσης γάλακτος σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Εκτός από το διαφορετικό εύρος κατανάλωσης γάλακτος, η αναλογία διαφορετικών τύπων γάλακτος (π.χ. πλήρες γάλα, γάλα με μειωμένα λιπαρά και χωρίς λιπαρά, βιολογικό γάλα και γάλα χωρίς λακτόζη) που καταναλώνονται είναι πιθανό να ποικίλλει και θα μπορούσε να συμβάλει τα ετερόκλητα ευρήματα.

Η ανασκόπηση με βάση τα αποτελέσματα των μελετών που αναλύθηκαν κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει σταθερή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και της θνησιμότητας.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Larsson SC, Crippa A, Orsini N, Wolk A, Michaëlsson K. Κατανάλωση γάλακτος και θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνος: Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2015; 7(9):7749-7763. https://doi.org/10.3390/nu7095363

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα