Τα ευρήματα μελετών που αξιολόγησαν τη σύνδεση θνησιμότητας με την κατανάλωση γάλακτος.
Το γάλα είναι ένα ευρέως καταναλωτικό γαλακτοκομικό προϊόν. Όντας πλούσιο σε πρωτεΐνες, κορεσμένα λιπαρά (πλήρες γάλα), λακτόζη, ασβέστιο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να έχει επίδραση στον κίνδυνο ασθενειών και θνησιμότητας σύμφωνα με μελέτες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη αλλά να οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης έχει συσχετιστεί με καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2, αλλά τα στοιχεία είναι μεταξύ τους ασυνεπή.
Επειδή το εάν η κατανάλωση γάλακτος σχετίζεται με τη θνησιμότητα από κάθε αιτία παραμένει ασαφές και έχουν κατά καιρούς γραφτεί πολλά, επιστήμονες διενήργησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση μελετών που αξιολογούσαν τη συσχέτιση της κατανάλωσης γάλακτος με θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Η ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο PubMed έλαβε υπόψη της στοιχεία από 367.505 άτομα σε περίοδο παρακολούθησης από 4,1 έως 25 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών σημειώθηκαν 70.743 θάνατοι μεταξύ των συμμετεχόντων.
Το εύρος της κατανάλωσης γάλακτος και η μορφή των συσχετίσεων μεταξύ κατανάλωσης γάλακτος και θνησιμότητας διέφεραν σημαντικά μεταξύ των μελετών. Υπήρξε σημαντική ετερογένεια μεταξύ των μελετών για την κατανάλωση γάλακτος σε σχέση με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες (12 μελέτες), τις καρδιαγγειακές παθήσεις (πέντε μελέτες και τον καρκίνο (τέσσερις μελέτες). Για παράδειγμα, οι Michaëlsson et al. παρατήρησαν στατιστικά σημαντικές θετικές συσχετίσεις της κατανάλωσης γάλακτος με τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο σε ομάδες Σουηδών γυναικών και ανδρών. Αντίθετα, η μελέτη Mann et al. και Ness et al βρήκε μία αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και της θνησιμότητας από κάθε αιτία.
Μια πιθανή εξήγηση για τα ασυνεπή ευρήματα μπορεί να σχετίζεται με το διαφορετικό εύρος κατανάλωσης γάλακτος σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Εκτός από το διαφορετικό εύρος κατανάλωσης γάλακτος, η αναλογία διαφορετικών τύπων γάλακτος (π.χ. πλήρες γάλα, γάλα με μειωμένα λιπαρά και χωρίς λιπαρά, βιολογικό γάλα και γάλα χωρίς λακτόζη) που καταναλώνονται είναι πιθανό να ποικίλλει και θα μπορούσε να συμβάλει τα ετερόκλητα ευρήματα.
Η ανασκόπηση με βάση τα αποτελέσματα των μελετών που αναλύθηκαν κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει σταθερή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και της θνησιμότητας.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Larsson SC, Crippa A, Orsini N, Wolk A, Michaëlsson K. Κατανάλωση γάλακτος και θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνος: Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2015; 7(9):7749-7763. https://doi.org/10.3390/nu7095363