Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γάλα βρώμης: Η ουσία που περιέχει και αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓάλα βρώμης: Η ουσία που περιέχει και αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
spot_img

Όσοι αγαπούν το γάλα βρώμης θα πρέπει να γνωρίζουν όχι μόνο τα οφέλη αλλά και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσής του.

Το γάλα βρώμης έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις γάλακτος φυτικής προέλευσης. Στην πραγματικότητα, έρχεται δεύτερο σε συνολικές πωλήσεις (μετά το γάλα αμυγδάλου) στην αγορά γάλακτος φυτικής προέλευσης των ΗΠΑ.
Πολλοί το προτιμούν λόγω της πυκνής σύστασης, της ουδέτερης γεύσης και της ευελιξίας του. Εάν μπορείτε να το ανεχτείτε, είναι συχνά ένα καλό υποκατάστατο γάλακτος για διάφορους λόγους. Σύμφωνα με έρευνα είναι χρήσιμο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, άτομα με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς, όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή ή οποιονδήποτε θέλει απλώς να μειώσει την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος.

Το γάλα βρώμης χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από lattes μέχρι αρτοσκευάσματα, ακόμη και ως κρέμα σε σούπες. Είναι όμως ασφαλές να πίνετε καθημερινά; Έχει δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτό;

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τι έχει να πει η έρευνα για αυτήν τη μοντέρνα εναλλακτική λύση γάλακτος και εάν είναι καλή επιλογή για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα ή όχι.

Οφέλη για την υγεία του γάλακτος βρώμης

Η κατανάλωση βρώμης συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2, της χοληστερόλης και ορισμένων μορφών καρκίνου, κάτι τ’ οποίο έχει αναδειχθεί και σε μελέτη. Επειδή το γάλα βρώμης προέρχεται από βρώμη, περιέχει επίσης ένα είδος διαλυτής ίνας που ονομάζεται βήτα γλυκάνη, η οποία είναι γνωστό ότι υποστηρίζει τη συνολική μεταβολική υγεία και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε άτομα που κατανάλωναν γάλα βρώμης αντί για αγελαδινό και άλλες εναλλακτικές λύσεις διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γάλακτος βρώμης μπορεί να συνέβαλε στη μείωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης, αν και αυτά είναι προκαταρκτικά αποτελέσματα που χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις με πρόσθετες μελέτες.

Αν και φαίνεται ότι το γάλα βρώμης μπορεί να είναι ωφέλιμο και γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα, κάθε επιλογή φυτικού γάλακτος έχει ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:
Πλεονεκτήματα
 Έχει πυκνή σύσταση παρόμοια με το αγελαδινό γάλα.
 Έχει ουδέτερη γεύση.
 Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες των εναλλακτικών γάλακτος φυτικής προέλευσης. Είναι χωρίς λακτόζη, ξηρούς καρπούς και σόγια (για όσους έχουν αλλεργίες) και είναι κατάλληλο για vegans.
Μειονεκτήματα
 Μπορεί να μην είναι χωρίς γλουτένη (το πλιγούρι βρώμης μπορεί μερικές φορές να
περιέχει γλουτένη, ανάλογα με τον κατασκευαστή του).
 Περιέχει μαλτόζη, η οποία έχει αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη (105).
 Περιλαμβάνει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μεταξύ όλων των γαλάτων
φυτικής προέλευσης λόγω των αμύλων της βρώμης (16 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά φλιτζάνι).
 Ορισμένες μάρκες χρησιμοποιούν τεχνητά ενισχυτικά γεύσης και συντηρητικά, τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
 Δεν περιέχει ασβέστιο (εκτός αν είναι ενισχυμένο).
 Ένα φλιτζάνι γάλα βρώμης περιέχει περίπου επτά γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων.

Πως το γάλα βρώμης επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου

Τώρα που έχουμε εντοπίσει μερικά οφέλη και πιθανά μειονεκτήματα του γάλακτος βρώμης, να δούμε πώς επηρεάζει αυτό το ρόφημα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;

Το γάλα βρώμης περιέχει ένα είδος ζάχαρης που ονομάζεται μαλτόζη, η οποία έχει γλυκαιμικό δείκτη 105, που είναι ακόμη υψηλότερος από την καθαρή γλυκόζη. Όταν η βρώμη υποβάλλεται σε επεξεργασία για τη δημιουργία γάλακτος βρώμης, προστίθενται ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση του αμύλου βρώμης, με αποτέλεσμα αυτοί οι σύνθετοι υδατάνθρακες να διασπώνται σε γρήγορα εύπεπτους απλούς υδατάνθρακες.
Ακόμη και όταν δεν έχει ζάχαρη, το γάλα βρώμης περιέχει φυσικά σάκχαρα που μπορεί να μην είναι ιδανικά για όποιον θέλει να αποτρέψει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα έχουν όλοι την ίδια αντίδραση σε ορισμένα τρόφιμα και συστατικά.

Μερικές στρατηγικές διαχείρισης επιπέδων σακχάρου:

Επιλέξτε ποικιλίες χωρίς ζάχαρη: Η επιλογή γάλακτος βρώμης χωρίς ζάχαρη ελαχιστοποιεί την αύξηση της γλυκόζης αποφεύγοντας την προσθήκη απλών σακχάρων.
Παρακολουθήστε τα μεγέθη μερίδας: Το να έχετε υπόψη σας πόσο γάλα βρώμης καταναλώνετε μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πρόσληψης υδατανθράκων και στις επακόλουθες αποκρίσεις σακχάρου στο αίμα.
Συνδυάστε με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη: Η κατανάλωση γάλακτος βρώμης μαζί με άλλες τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως πρωτεΐνες, υγιή λίπη και φυτικές ίνες, μπορεί να μετριάσει τον αντίκτυπό του στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Δώστε προσοχή στο σώμα σας: Δεν έχουν όλοι οι οργανισμοί την ίδια αντίδραση στο γάλα βρώμης. Δώστε προσοχή στο πώς αντιδρά το σώμα σας και προσαρμόστε την
κατανάλωσή σας όπως χρειάζεται.
Τέλος, η διαβούλευση με έναν διαπιστευμένο διαιτολόγο ή ιατρό μπορεί να είναι χρήσιμη για να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε τα σωστά τρόφιμα για την υγεία σας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα