Ποια τα αρνητικά της κατανάλωσης ψωμιού πριν το γεύμα;
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε καλά τους “κινδύνους” του να τσιμπολογάμε ψωμί πριν φάμε έξω σε μια ταβέρνα ή εστιατόριο, αλλά για κάποιο λόγο, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να το κάνουμε.
Πέρα, όμως, από το προφανές, ότι δηλαδή το ψωμί δεν αφήνει “χώρο” για να απολαύσουμε το κυρίως γεύμα, υπάρχουν και πρόσθετα αρνητικά σε αυτή τη συνήθεια. Σύμφωνα με διατροφολόγους, η σειρά με την οποία τρώμε το φαγητό μας είναι ένα από τα πράγματα, στα οποία πρέπει να δίνουμε βάση για να εξισορροπήσουμε το σάκχαρο στο αίμα και να βελτιώσουμε την πέψη. Και δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι το ψωμί πριν το γεύμα δεν είναι καλή επιλογή.
Ο κύριος λόγος που πρέπει να μείνουμε μακριά από το καλάθι με το ψωμί στα εστιατόρια οφείλεται στο άμυλο που περιέχει. Αναλυτικότερα, όταν το στομάχι μας είναι άδειο, τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως το ψωμί, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αύξηση της γλυκόζης και να επηρεάσουν σημαντικά τη διαδικασία της πέψης, για όλο το γεύμα που θα ακολουθήσει.
“Η κατανάλωση ψωμιού, ιδιαίτερα επεξεργασμένου λευκού ψωμιού, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ινσουλίνης και έπειτα απότομη πτώση, που αργότερα θα δημιουργήσει ξανά αίσθημα πείνας. Μπορεί επίσης να διαταράξει τη ρύθμιση της όρεξης, οδηγώντας ενδεχομένως σε υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια του κύριου γεύματος”, λέει στο womanandhome.com ο ειδικός διατροφής στο βρετανικό κέντρο Omni, Andy Daly.
Ποια είναι η καλύτερη λύση, λοιπόν; Να παραλείψουμε τελείως το ψωμί; Όχι! Αντίθετα, μπορούμε να το καταναλώσουμε μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λαχανικά, προκειμένου η καμπύλη της γλυκόζης να ισορροπήσει. Ωστόσο, μερικοί διατροφολόγοι συνιστούν μαύρο ή πολύσπορο ψωμί ως καλύτερη εναλλακτική, προκειμένου να μην χρειάζεται να ανησυχεί κανείς για το τσιμπολόγημα, αλλά να βελτιώνει την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα και να ομαλοποιεί την πέψη.