Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
26 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί πρέπει να πίνουμε λίγο ξύδι πριν το γεύμα μας

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί πρέπει να πίνουμε λίγο ξύδι πριν το γεύμα μας
spot_img

Πως συνδέεται το ξύδι με τις αιχμές γλυκόζης.

Η Jessie Inchauspé, γνωστή και ως “Glucose Goddess” στο Instagram, έχει ως αποστολή να μας διδάξει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας σταθερά, κάτι που μπορεί να μεταμορφώσει την υγεία, την ενέργεια και τη διάθεσή μας.

Η γλυκόζη δεν αφορά μόνο τα άτομα με διαβήτη. Σύμφωνα με την Inchauspé, όλοι θα πρέπει να προσέχουν τα επίπεδά της, καθώς επηρεάζει τη γενική υγεία μας.

Η γλυκόζη είναι το βασικό μόριο ενέργειας του σώματός μας. Το σώμα μας διασπά τα σάκχαρα και τα άμυλα σε γλυκόζη, η οποία τροφοδοτεί τα κύτταρά μας. Όταν τρώμε φυσικά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, η γλυκόζη απορροφάται πιο αργά, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, οι επεξεργασμένες τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα γλυκά και τα άμυλα, προκαλούν απότομες αυξήσεις της γλυκόζης.

Οι απότομες αυξήσεις της γλυκόζης, γνωστές ως αιχμές γλυκόζης, είναι προβληματικές. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνουν, το σώμα αντιδρά με την έκκριση ινσουλίνης για να τα μειώσει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ταχεία πτώση της γλυκόζης, η οποία οδηγεί σε αίσθημα κόπωσης και πείνας. Αν αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται συχνά, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως προδιαβήτης, διαβήτης τύπου 2 και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Έρευνες τα τελευταία χρόνια, όπως η μελέτη του Πανεπιστημίου Stanford το 2018, έδειξαν ότι ακόμη και άτομα χωρίς διαβήτη μπορεί να βιώσουν επικίνδυνες αυξήσεις γλυκόζης μετά την κατανάλωση «αθώων» τροφών όπως κορνφλέικς με γάλα. Η Inchauspé αναφέρει ότι το 88% των Αμερικανών έχουν προβλήματα ρύθμισης γλυκόζης χωρίς να το γνωρίζουν.

Τα συμπτώματα που δείχνουν δυσλειτουργία της γλυκόζης μπορεί να μην είναι πάντα προφανή. Συμπτώματα όπως πτώση ενέργειας, ανεξέλεγκτες λιγούρες, δυσκολία στην απώλεια βάρους, πρηξίματα, ακμή, ακόμα και ομίχλη του εγκεφάλου, μπορεί να συνδέονται με ανισορροπία της γλυκόζης. Η Inchauspé εξηγεί ότι αυτά τα σημάδια είναι τρόποι με τους οποίους το σώμα μάς δείχνει ότι η διατροφή μας δεν είναι σωστή.

Παρά τις παραπάνω ανησυχίες, η Inchauspé υποστηρίζει ότι δεν είναι απαραίτητο να κόψουμε εντελώς τα αγαπημένα μας τρόφιμα, όπως ψωμί, ζυμαρικά ή γλυκά. Αντίθετα, προτείνει να αλλάξουμε τη σειρά με την οποία καταναλώνουμε τις τροφές μας. Πρώτα θα πρέπει να τρώμε τα λαχανικά, στη συνέχεια τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά, και τέλος τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα.

Για παράδειγμα, σε ένα γεύμα θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσουμε με σαλάτα, να συνεχίσουμε με κρέας ή ψάρι και να ολοκληρώσουμε με το ψωμί ή τις πατάτες. Αν ακολουθήσουμε αυτή τη σειρά, μειώνουμε την αιχμή γλυκόζης έως και 73%, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell.

Τρόποι για να μειώσετε τις αιχμές γλυκόζης

  1. Ξεκινήστε κάθε γεύμα με λαχανικά: Η κατανάλωση λαχανικών πρώτα επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης. Τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου σταθερά. Οποιοδήποτε λαχανικό είναι καλό: σπαράγγια, κολοκυθάκια, μπρόκολο, ντομάτες, ή ακόμα και λαχανοσαλάτα.
  2. Πιείτε ξύδι πριν από το γεύμα: Το ξύδι (όπως το μηλόξυδο) έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει την αύξηση της γλυκόζης. Μια κουταλιά ξύδι σε ένα ποτήρι νερό πριν από το φαγητό μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά.
  3. Ξεκινήστε τη μέρα με αλμυρό πρωινό: Αντί για τηγανίτες ή άλλα γλυκά τρόφιμα, επιλέξτε κάτι αλμυρό όπως λαχανικά με αυγά, κρέας ή τυρί. Ένα αλμυρό πρωινό διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά για όλη την ημέρα.
  4. Κινηθείτε μετά το φαγητό: Ένας μικρός περίπατος 10-20 λεπτών μετά το γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αιχμών γλυκόζης, καθώς η άσκηση συμβάλλει στην καύση της γλυκόζης.

Υγιεινά σνακ που δεν προκαλούν αιχμές γλυκόζης

  • Καρότα με χούμους
  • Ξηροί καρποί και ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας (90%)
  • Τυρί με φέτες μήλου και βούτυρο ξηρών καρπών
  • Φέτες πιπεριάς με γουακαμόλε
  • Ένα βραστό αυγό με καυτερή σάλτσα
  • Κρακεράκια με σπόρους και τυρί

Η Inchauspé δεν προτείνει ακραίες δίαιτες, αλλά μικρές, εύκολες αλλαγές που βοηθούν στη σταθεροποίηση της γλυκόζης και βελτιώνουν τη συνολική υγεία χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα.

Η ιδέα είναι να τρώτε συνειδητά, ακολουθώντας συγκεκριμένες στρατηγικές που θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης. Μπορείτε να απολαμβάνετε όλα τα τρόφιμα, αρκεί να τα καταναλώνετε στη σωστή σειρά και να προσθέτετε ορισμένες συνήθειες, όπως το ξύδι πριν από το γεύμα και η κίνηση μετά από αυτό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Whistleblowing: Ο νόμος που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα… “αγνοείται η τύχη του”

Η προστασία των προσώπων που τολμούν να κάνουν τη διαφορά στο πλαίσιο άσκησης των επαγγελματικών τους καθηκόντων.

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο