Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί το μάρκετινγκ συνήθως προωθεί την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων και πώς μπορούμε να… “αμυνθούμε”;

ΑρχικήΝέαΓιατί το μάρκετινγκ συνήθως προωθεί την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων και πώς μπορούμε να... "αμυνθούμε";
spot_img

Οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών μας βομβαρδίζουν καθημερινά, μέσα από την τηλεόραση, τα περιοδικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με κάθε ευκαιρία.

Τα τρόφιμα είναι μια καθημερινή ανάγκη και , ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, υπάρχει ένας συντριπτικός αριθμός επιλογών τροφίμων.

Όμως, τι είδους τρόφιμα μας διαφημίζονται; Η απάντηση είναι αρκετά συχνά: ανθυγιεινό φαγητό και αυτή είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για πολλούς καταναλωτές, ιδιαίτερα για τους γονείς.

Η έκθεση των ατόμων σε πληροφορίες έχει αυξηθεί παράλληλα με τον μέσο χρόνο που περνούν σε μια οθόνη. Οι εταιρείες τροφίμων και ποτών αξιοποιούν διάφορες πλατφόρμες για να προσεγγίσουν πιθανούς πελάτες. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό για να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους ως η καλύτερη επιλογή για κατανάλωση.

Τα ανθυγιεινά προϊόντα διατροφής παίρνουν τη μερίδα του λέοντος του προϋπολογισμού μάρκετινγκ. Πηγή: obesityaction.org

Φαίνεται να υπάρχει ένας πραγματικός αγώνας δρόμου για να πειστούν οι καταναλωτές να τρώνε όλο και περισσότερο, ακόμη και αν το προϊόν διατροφής είναι υψηλό σε θερμίδες αλλά χαμηλό σε διατροφική αξία. Μέσα σε όλο αυτό, δεν είναι σπάνια η τακτική χρήσης παιδιών σε διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων και η στόχευση αυτών ή των μητέρων τους. Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να κάνουν διατροφικές επιλογές από την άποψη της υγείας, έλκονται από τις πολύχρωμες εικόνες και τα πιασάρικα τραγούδια που χρησιμοποιούν οι ανθυγιεινές διαφημίσεις τροφίμων και επιμένουν να τα καταναλώνουν.

Η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων συχνά μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για την υγεία, όπως διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία και κακή στοματική υγεία.

Μια έκθεση με τίτλο Carbonating the World αποκάλυψε την ανησυχητική τάση των εταιρειών ποτών να μετατοπίζουν τις επενδύσεις τους σε χώρες χαμηλού / μεσαίου εισοδήματος (LMICs). Οι επενδύσεις αυτές λαμβάνουν τη μορφή εμπορίας και κατασκευής νέων μονάδων παραγωγής και εμφιάλωσης. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού των LMICs είναι νέοι, η έκθεσή τους σε τέτοια ανθυγιεινά προϊόντα διατροφής θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους για ολόκληρη τη ζωή τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα δεινά του ανθυγιεινού μάρκετινγκ τροφίμων;

Η Ναΐνα Καγιούμ, που έχει ασχοληθεί με τα οικονομικά και τη Δημόσια Υγεία, αναφέρει στο hphr.org τρόπους “άμυνας” έναντι των πρακτικών μάρκετινγκ ανθυγιεινών τροφίμων. Όπως αναφέρει, οι εταιρείες που κατασκευάζουν ανθυγιεινά τρόφιμα υπάρχουν για να αποκομίσουν κέρδη και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές για να κρατήσουν τους πελάτες γαντζωμένους στα προϊόντα διατροφής τους. Όμως, η κοινωνία στο σύνολό της, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της στην προστασία των παιδιών από τα δεινά του μάρκετινγκ πρόχειρου φαγητού.

  • Οι γονείς και οι δάσκαλοι μπορούν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά σχετικά με τη λήψη υγιεινών διατροφικών επιλογών. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να πειθαρχούν τις διατροφικές τους συνήθειες και να τις μεταμορφώνουν με υγιεινό τρόπο με την καθοδήγηση των γονέων και των δασκάλων τους.
  • Τα σχολεία μπορούν επίσης να διασφαλίσουν ότι το περιβάλλον τροφίμων τους δεν προωθεί την ανθυγιεινή κατανάλωση τροφίμων. Μπορούν να απαγορεύσουν στις ανθυγιεινές εταιρείες τροφίμων να χρησιμοποιούν τα σχολεία ως χώρους προώθησης και αντ’ αυτού να παρέχουν υγιεινές και νόστιμες διατροφικές επιλογές στους μαθητές τους.
  • Οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν μια ηθική στάση για να επιτύχουν την ισορροπία μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της υγείας του πληθυσμού.  Μπορούν επίσης να καταστήσουν παράνομη τη διαφήμιση πρόχειρου φαγητού κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών ωρών υψηλής τηλεθέασης ή σε σχολικές περιοχές.
  • Οι αρχές δημόσιας υγείας πρέπει να παρέμβουν και να υποστηρίξουν ορισμένους περιορισμούς στην εμπορία ανθυγιεινών τροφίμων. Πρέπει επίσης να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές σχετικά με το πώς να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και να γνωρίζουν πώς τα ανθυγιεινά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία τους.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα