Η πατατοσαλάτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν αφεθεί σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας»
Πατατοσαλάτα… Το κρεμώδες, γεμάτο υδατάνθρακες, πεντανόστιμο συνοδευτικό, βασικό σε μπάρμπεκιου και πικνίκ, που κρύβει περισσότερα απ’ όσα φαίνονται στο μάτι. Σε ένα βίντεο του TikTok, γαστρεντερολόγος από την Ακαδημία Ιατρικής του Κλίβελαντ και του Βόρειου Οχάιο εξηγεί γιατί το συγκεκριμένο δεν θα έτρωγε ποτέ…
Ο γιατρός στήριξε την αιτία σε όσα διδάσκει και στους μαθητές τους στο Πανεπιστήμιο: «Αποφεύγω την πατατοσαλάτα λόγω του ενδεχόμενου τροφιμογενών ασθενειών που κυρίως στην πατατοσαλάτα είναι πολύ πιθανό».
Η πατατοσαλάτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν αφεθεί σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας»— δηλαδή, μεταξύ 40 και 140 βαθμών. Εάν η παπατοσαλάτα καθίσει εκτός ψυγείου για περισσότερες από δύο ώρες, κάτι πολύ σύνηθες σε πικ νικ και μπάρμπεκιουκ, ο κίνδυνος των επιβλαβών βακτηρίων να πολλαπλασιαστούν είναι σημαντικός. Οι πατάτες μπορεί να γίνουν τοξικές αν δεν μπουν στο ψυγείο και η μαγιονέζα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση μείνει εκτός ψυγείου από τη στιγμή που θα ανοιχτεί.
Τι μπορείτε να πάθετε καταναλώνοντας πατατοσαλάτα που έχει μείνει εκτός ψυγείου
Η τροφική δηλητήριαση που μπορεί να ακολουθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων στο πιάτο σας, σύμφωνα με το NHS, μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής συμπτώματα:
- αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία)
- διάρροια.
- τάση για έμετο
- κράμπες στο στομάχι.
- πυρετό από 38 C ή παραπάνω.
- αίσθημα γενικής αδιαθεσίας – όπως αίσθημα κόπωσης ή πόνους και ρίγη.