Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα πικάντικα τρόφιμα δρουν θετικά στην αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤα πικάντικα τρόφιμα δρουν θετικά στην αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ
spot_img

Επί του παρόντος δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά νέα έρευνα, η οποία συνδέει τη συγκεκριμένη ασθένεια με την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων μπορεί να δώσει ελπίδα.

Παλαιότερα επικρατούσε η πεποίθηση ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να ήταν ένας παράγοντας που συμβάλλει σε ασθένειες που προκαλούν γνωστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει το αντίθετο, δηλαδή ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφών θα μπορούσε στην πραγματικότητα να βοηθήσει στην αποφυγή της εν λόγω ασθένειας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Chinese Medical Journal, επιστήμονες από το Third Military Medical University, το Qingdao University και το Fudan University εντόπισαν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πικάντικων τροφίμων και των επιπέδων των βιοδεικτών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η ομάδα πραγματοποίησε δύο παράλληλες μελέτες: μια μελέτη με ίσο αριθμό ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και με άτομα με «φυσιολογικές γνωστικές διεργασίες» και μια άλλη μελέτη σε διπλάσιο αριθμό ατόμων χωρίς τη νόσο. Αξιολόγησαν την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων χρησιμοποιώντας ένα «Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Τροφίμων» (FFQ) που υπογράμμιζε τη συχνότητα κατανάλωσης ενός σταθερού αριθμού πικάντικων τροφίμων από αυτά τα άτομα, κατά την περίοδο της αξιολόγησης.

Επιπλέον, πραγματοποίησαν μια «Mini-Mental Status Examination» (MMSE), οι βαθμολογίες της οποίας καθόριζαν εάν το αξιολογούμενο άτομο δεν είχε καμία ή είχε ήπια, μέτρια ή σοβαρή γνωστική μείωση. Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα του FFQ με τα επίπεδα βιοδεικτών που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στους ασθενείς.

Προέκυψε ότι όσα άτομα έπασχαν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, κατανάλωναν λιγότερα πικάντικα τρόφιμα, σε σύγκριση με εκείνα που θεωρούνταν γνωστικά φυσιολογικά. Βρήκαν, επίσης, ότι οι βαθμολογίες FFQ συσχετίζονται θετικά με τις βαθμολογίες MMSE, υπονοώντας ότι η κατανάλωση πικάντικων φαγητών μπορεί να αλλάξει τη γνωστική κατάσταση και μπορεί να χρησιμεύσει ως προληπτική στρατηγική κατά της γνωστικής έκπτωσης.

«Η κατανάλωση πικάντικων τροφών σχετίζεται στενά με υψηλότερα γνωστικά επίπεδα και ανέστρεψε τους βιοδείκτες της νόσου του Αλτσχάιμερ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, υποδηλώνοντας ότι μια δίαιτα πλούσια σε καψαϊκίνη μπορεί να έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει τη γνωστική κατάσταση και τις εγκεφαλικές παθολογίες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε στο New Food Magazine ο Dr. Yan – Jiang Wang, ο συγγραφέας της μελέτης. 

Η καψαϊκίνη χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε τοπικές κρέμες και τζελ για την ανακούφιση από τον οξύ νευροπαθητικό πόνο, τον ουραιμικό κνησμό και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ στο μέλλον.

Αν και χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν πράγματι να αποδειχθούν χρήσιμα στην αναζήτηση μιας θεραπείας για αυτήν την ασθένεια.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα