Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η μπύρα Lager, με ή χωρίς αλκοόλ, βοηθάει το μικροβίωμα του εντέρου των ανδρών

ΑρχικήΕπιστήμηΆρθρα / Δημοσιεύσεις / ΒιβλίαΗ μπύρα Lager, με ή χωρίς αλκοόλ, βοηθάει το μικροβίωμα του εντέρου των ανδρών
spot_img

Όπως και το κρασί, έτσι και η μπύρα μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Οι μη αλκοολούχες μπύρες έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, όμως έχουν μείνει κάποια ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι υγιεινές.

Σε μια πιλοτική μελέτη, οι ερευνητές στο ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry αναφέρουν ότι σε σύγκριση με το προ-δοκιμαστικό μικροβίωμα τους, οι άνδρες που έπιναν είτε μία αλκοολική είτε μη αλκοολική μπύρα καθημερινά είχαν ένα πιο ποικίλο σύνολο μικροβίων του εντέρου, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.

Τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί κατοικούν στις ανθρώπινες γαστρεντερικές οδούς, επηρεάζοντας άμεσα την ευημερία του ξενιστή τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν υπάρχουν περισσότεροι τύποι βακτηρίων, οι άνθρωποι τείνουν να έχουν μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτης.

Η μπύρα περιέχει ενώσεις, όπως οι πολυφαινόλες, καθώς και μικροοργανισμούς από τη ζύμωση της, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποικιλία των μικροβίων στο ανθρώπινο έντερο. Μια προηγουμένως δημοσιευμένη “cross-over” μελέτη έδειξε ότι όταν – τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες – κατανάλωναν μη αλκοολούχα μπύρα lager για 30 ημέρες, η ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου τους αυξήθηκε. Πολλοί από αυτούς τους ίδιους ανθρώπους ήταν επίσης σε μια δεύτερη ομάδα που έπινε μια αλκοολική εκδοχή της μπύρας, και δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Σε μια νέα διπλή τυφλή μελέτη, 19 υγιείς άνδρες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες που έπιναν 311ml υγρού είτε αλκοολούχας είτε μη αλκοολούχας μπύρας, μαζί με το δείπνο για 4 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο τέλος της περιόδου των 4 εβδομάδων, και οι δύο ομάδες είχαν μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου τους και υψηλότερα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης κοπράνων, υποδεικνύοντας βελτίωση της εντερικής υγείας.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να διαφέρουν από αυτά της προηγούμενης μελέτης, λόγω των διαφορετικών σχεδίων των δοκιμών και επειδή οι συμμετέχοντες ζούσαν σε διαφορετικές κοινότητες. Με βάση αυτή την πιλοτική μελέτη, οι ερευνητές λένε ότι η κατανάλωση ενός μπουκαλιού μπύρας, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά της σε αλκοόλ, μπορεί να είναι ευεργετική για το μικροβίωμα του εντέρου και την εντερική υγεία των ανδρών. Ωστόσο, προσθέτουν ότι επειδή το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ δεν είναι κανένα, η μη αλκοολούχα μπύρα μπορεί να είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα