Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Βιταμίνη D αποτελεί όντως ασπίδα κατά του κορωνοϊού;

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΗ Βιταμίνη D αποτελεί όντως ασπίδα κατά του κορωνοϊού;
spot_img

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, δημιουργώντας εύλογα την απορία εάν μπορεί να μας θωρακίσει κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η ύπαρξη υγιών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα υγιές και να προστατευτούμε γενικότερα από ασθένειες που προσβάλλουν το αναπνευστικό μας.

Ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό και είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο για ανεπιθύμητες επιπλοκές ή να χάσουν τη ζωή τους, βάσει πρόσφατης μελέτης.

Πώς η βιταμίνη D επηρεάζει την υγεία του ανοσοποιητικού;

Αυτή η βιταμίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ανοσολογικής απόκρισης με αντιφλεγμονώδεις και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι ενισχύει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, συμπεριλαμβανομένων των Τ κυττάρων και των μακροφάγων, τα οποία προστατεύουν το σώμα σας από παθογόνα.

Είναι τόσο σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού που τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις, ασθένειες και διαταραχές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται φυματίωση, άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), καθώς και ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός μας να καταπολεμά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Μπορεί η λήψη βιταμίνης D να προστατεύσει από τον κορωνοϊό;

Επί του παρόντος, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει την επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D ή της ανεπάρκειας βιταμίνης D στον κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ένα επίπεδο συγκέντρωσης της 25-υδροξυβιταμίνης D στο αίμα κυμαινόμενο γύρω στα 30 ng/mL φάνηκε να βοηθά στη μείωση της πιθανότητας ανεπιθύμητων κλινικών επιπλοκών και θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό.

Αναλύοντας νοσοκομειακά δεδομένα 235 ασθενών με κορωνοϊό, προέκυψε ότι σε ασθενείς ηλικίας άνω των 40 ετών, εκείνοι που είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, είχαν 51,5% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως απώλεια των αισθήσεων, υποξία και θάνατο, σε σύγκριση με ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών ασθενειών. Έχει αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση και να προστατεύσουν συνολικά από λοιμώξεις του αναπνευστικού .

Μια πρόσφατη έρευνα σε 11.321 άτομα από 14 χώρες έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη D μείωσε – κατά 12% – τον κίνδυνο οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων τόσο σε όσους είχαν έλλειψη όσο και σε αυτούς που είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Μάλιστα, τα συμπληρώματα βιταμίνης D ήταν πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονταν καθημερινά ή εβδομαδιαία σε μικρές δόσεις και λιγότερο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονταν σε μεγαλύτερες, αλλά χρονικά απομακρυσμένες δόσεις.

Γενικότερα, μειώνουν τη θνησιμότητα σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν αναπνευστικές ασθένειες, όπως και ο κορωνοϊός.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι γνωστό ότι ενισχύει μια διαδικασία γνωστή ως «καταιγίδα κυτοκινών». Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορούν να έχουν τόσο προφλεγμονώδη όσο και αντιφλεγμονώδη δράση και παίζουν σημαντικό ρόλο, βοηθώντας στην προστασία από λοιμώξεις και ασθένειες.

Ωστόσο, οι κυτοκίνες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους ιστούς υπό ορισμένες συνθήκες. Μια καταιγίδα κυτοκινών προκαλεί ανεξέλεγκτη απελευθέρωση προφλεγμονωδών κυτοκινών που συμβαίνει ως απόκριση σε μόλυνση ή άλλους παράγοντες. Αυτή η απορυθμισμένη και υπερβολική απελευθέρωση κυτοκινών οδηγεί σε σοβαρή βλάβη των ιστών και ενισχύει την εξέλιξη και τη σοβαρότητα της νόσου.

Στην πραγματικότητα, αποτελεί την κύρια αιτία της πολυοργανικής ανεπάρκειας και του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), καθώς και σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη και τη σοβαρότητα του κορωνοϊού αφού ασθενείς με σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνουν μεγάλους αριθμούς κυτοκινών.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών του κορωνοϊού, καθώς και ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές που σχετίζονται με καταιγίδα κυτοκινών και ανεξέλεγκτη φλεγμονή σε άτομα με κορωνοϊό.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη βιταμίνης D, ειδικά τα ηλικιωμένα άτομα, τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχει κανείς εάν έχει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, ώστε να την αντιμετωπίζει.

Ανάλογα με τα επίπεδα στο αίμα, ένα συμπλήρωμα με 1.000–4.000 IU μονάδων βιταμίνης D την ημέρα είναι συνήθως επαρκές για τους περισσότερους ανθρώπους αν και όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα στο αίμα, θα χρειαστούν υψηλότερες δόσεις.

Παρά το γεγονός ότι οι συστάσεις σχετικά με το ποιο είναι το βέλτιστο επίπεδο βιταμίνης D ποικίλλουν, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D κυμαίνονται μεταξύ 30-60 ng/mL (75-150 nmol/L).

Πηγή: Healthline

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα