Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απίστευτο: Στην Ήπειρο η βασιλόπιτα είναι.. κρεατόπιτα με φλουρί!

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΑπίστευτο: Στην Ήπειρο η βασιλόπιτα είναι.. κρεατόπιτα με φλουρί!
spot_img

Μπορεί τα μίξερ σε όλη τη χώρα να έχουν πάρει φωτιά για την παραδοσιακή Βασιλόπιτα, είτε σαν κέικ, είτε σαν τσουρέκι, στην Ήπειρο όμως η παράδοση προστάζει μια διαφορετική πρωτοχρονιάτικη πίτα: την κρεατόπιτα.

Όσο και σαν σας ξενίζει, είναι ένα παλαιό έθιμο στην περιοχή της Ηπείρου, το οποίο ακόμα και στις μέρες μας τηρείται στα εορταστικά τραπέζια. Και φυσικά, με το τυχερό φλουρί!

Ακολουθεί μια από τις αρκετές διαφορετικές παραλλαγές της, η κοθρόπιτα, όσοι πιστοί, προλαβαίνετε.

Για το φύλλο:

600 γρ αλεύρι

1 κουταλιά της σούπας ξίδι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

νερό χλιαρό (όσο πάρει)

Για τη γέμιση:

1 κιλό κοτόπουλο (η επιλογή του κρέατος είναι θέμα προτίμησης και διαθεσιμότητας, μπορείτε να επιλέξετε εναλλακτικά αρνάκι ή χοιρινό, ή ακόμα μπορείτε να κάνετε και μείγμα των κρεάτων αυτών)

1,5 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα ή γλασσέ

3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 πράσο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη των φύλλων, ανακατεύουμε όλα τα υλικά, μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη, ίσα που θα κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη στην άκρη να ξεκουραστεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Βράζουμε το κοτόπουλο σε μια χύτρα, ολόκληρο ή σε κομμάτια. Όταν είναι έτοιμο, το ξεκοκαλίζουμε και απομακρύνουμε την πέτσα. Κρατάμε τον ζωμό από το βρασμένο κοτόπουλο, θα χρειαστεί αργότερα. (αν βράσετε το κοτόπουλο από την προηγούμενη ημέρα, να το διατηρήσετε στο ψυγείο τη νύχτα, καθώς και τον ζωμό)

Ψιλοκόβουμε ή λιανίζουμε με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια το κοτόπουλο.

Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια, το πράσο, προσθέτουμε και τα κομματάκια κοτόπουλου, αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε για λίγα λεπτά. Αποσύρουμε για να κρυώσει το μείγμα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και ανοίγουμε 3 φύλλα. Αυτά θα πρέπει να έχουν διάμετρο αρκετά μεγαλύτερη από το ταψί, γιατί στη συνέχεια θα διπλωθούν προς τα μέσα για να σχηματίσουν τον χαρακτηριστικό «κόθρο» περιμετρικά στο ταψί.

Λαδώνουμε το ταψί στη βάση και περιμετρικά στα τοιχώματα. Τοποθετούμε ένα-ένα τα φύλλα, λαδώνοντας ενδιάμεσα. Τοποθετούμε το λιανισμένο κρέας περιμετρικά στις άκρες του ταψιού. Είναι η κατάλληλη στιγμή να προσθέσουμε το φλουρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Στο κέντρο βάζουμε το ρύζι, αφού το έχουμε ξεπλύνει πολύ καλά. Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και πιπέρι για το ρύζι.

Διπλώνουμε περιμετρικά τα φύλλα προς τα μέσα για να σχηματίσουμε τον κόθρο.

Ζεσταίνουμε τον ζωμό, και προσθέτουμε περίπου 4 φλιτζάνια του τσαγιού στη μέση από το ρύζι, με προσοχή.

Βάζουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις. Η απαιτούμενη ώρα ψησίματος είναι περίπου 1 ώρα, ανάλογα με το φούρνο.

Στο ενδιάμεσο, αν δούμε ότι δεν έχει αρκετά υγρά το ρύζι, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο ζωμό. Προσοχή, να είναι ζεστός.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα