Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη ενισχύει την υγεία των οστών των παιδιών

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη ενισχύει την υγεία των οστών των παιδιών
spot_img

Τα παιδιά των μητέρων που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου.

Η λήψη επιπλέον βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών των παιδιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι σαρώσεις οστικής πυκνότητας αποκάλυψαν ότι τα παιδιά των μητέρων που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου και άλλων μετάλλων στα οστά τους μέχρι τα μέσα της παιδικής ηλικίας, καθιστώντας τα οστά τους ισχυρότερα και λιγότερο πιθανό να σπάσουν.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον διαπίστωσαν ότι τα οφέλη των συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορούσαν να φανούν έως και επτά χρόνια μετά τη γέννηση.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition και υπογραμμίζουν τη σημασία της χορήγησης συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη ως στρατηγική δημόσιας υγείας.

Το 2009, οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη MAVIDOS και στρατολόγησαν πάνω από 1.000 γυναίκες σε τρία νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Σαουθάμπτον, το Σέφιλντ και την Οξφόρδη. Οι γυναίκες κατατάχθηκαν τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες. Ξεκινώντας από την 14η εβδομάδα κύησης, η μία ομάδα λάμβανε καθημερινά συμπλήρωμα βιταμίνης D 1.000 διεθνών μονάδων, ενώ η δεύτερη ομάδα λάμβανε καθημερινά ένα δισκίο εικονικού φαρμάκου καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης εγκυμοσύνης τους. Τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και οι γυναίκες δεν γνώριζαν σε ποια ομάδα είχαν κατανεμηθεί οι συμμετέχουσες.

Προηγούμενη έρευνα της ομάδας διαπίστωσε ότι η οστική μάζα ήταν μεγαλύτερη στην ηλικία των τεσσάρων ετών στα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν λάβει συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 454 από την αρχική ομάδα παιδιών και πραγματοποίησαν μετρήσεις οστικής πυκνότητας μεταξύ των ηλικιών έξι και επτά ετών.

Η Dr Rebecca Moon, NIHR Clinical Lecturer in Child Health στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα οφέλη από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παραμένουν και στη μέση της παιδικής ηλικίας. Αυτή η έγκαιρη παρέμβαση αποτελεί μια σημαντική στρατηγική δημόσιας υγείας. Ενισχύει τα οστά των παιδιών και μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων όπως η οστεοπόρωση και τα κατάγματα στη μετέπειτα ζωή».

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη MAVIDOS εργάζονται για να κατανοήσουν τους μηχανισμούς που συνδέουν το συμπλήρωμα βιταμίνης D της μητέρας με την οστική μάζα των απογόνων. Το 2018, απέδειξαν με επιτυχία ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης D οδήγησε σε αλλαγές στη δραστηριότητα των γονιδίων που αποτελούν μέρος της οδού της βιταμίνης D.

Τα τελευταία ευρήματα της ομάδας αποκαλύπτουν ότι οι βελτιώσεις στην οστική πυκνότητα συνεχίζονται περισσότερο στην παιδική ηλικία από ό,τι είχε γίνει κατανοητό μέχρι σήμερα και ενισχύουν την υποστήριξη της στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δημόσια υγεία, η οποία πλέον συμβουλεύει συστηματικά όλες τις έγκυες γυναίκες να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από ντομάτες – Έκτακτη ανακοίνωση EFSA και ECDC

Mε μία έκτακτη ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ενημερώνουν για ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από Ιταλικές ντομάτες.

“Τρελός” επιστήμονας κατάπιε 15 χημικές ουσίες PFAS για να δει τι θα πάθει!”

Για το πόσο γρήγορα τα PFAS απεκκρίνονται από τον οργανισμό, τα ζωικά πειράματα έχουν περιορισμένη αξία γι αυτό και ο επιστήμονας από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων πήρε το θέμα πάνω του

Βαρέα μέταλλα σε μπαχαρικά: Τι έδειξαν έλεγχοι σε 64 δείγματα – Τι συμβαίνει με την σκόπιμη νοθεία με μόλυβδο

Τα πολύ υψηλά επίπεδα μολύβδου στα μπαχαρικά μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβή για την υγεία και μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη δόλιας πρακτικής σύμφωνα με γερμανική έρευνα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο