Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
25 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καφές: Γιατί μερικοί τον προτιμούν σκέτο… και δεν είναι θέμα γεύσης

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚαφές: Γιατί μερικοί τον προτιμούν σκέτο... και δεν είναι θέμα γεύσης
spot_img

Οι καταναλωτές που προτιμούν τον καφέ τους σκέτο, προτιμούν επίσης τη μαύρη σοκολάτα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Northwestern Medicine που δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου στο Scientific Reports. Και η αιτία βρίσκεται στα… γονίδιά τους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι έχουν στα γονίδια τους μία γενετική παραλλαγή που αντανακλά τον ταχύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης προτιμούν τον πικρό, μαύρο καφέ. Και η ίδια γενετική παραλλαγή βρίσκεται σε άτομα που προτιμούν την πιο πικρή μαύρη σοκολάτα από την πιο μαλακή σοκολάτα γάλακτος.

Ο λόγος δεν είναι επειδή αγαπούν τη γεύση της μαύρης σοκολάτας, αλλά επειδή συνδέουν την πικρή γεύση της με την αύξηση της πνευματικής εγρήγορσης που περιμένουν από την καφεΐνη.

«Αυτό είναι ενδιαφέρον γιατί αυτές οι παραλλαγές γονιδίων σχετίζονται με τον ταχύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης και όχι με τη γεύση», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Marilyn Cornelis, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στη διατροφή. «Αυτά τα άτομα μεταβολίζουν την καφεΐνη πιο γρήγορα, επομένως τα διεγερτικά αποτελέσματα εξαφανίζονται γρηγορότερα επίσης. Έτσι, πρέπει να πίνουν περισσότερο».

«Η ερμηνεία μας είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι εξισώνουν τη φυσική πικρία της καφεΐνης με μια ψυχοδιεγερτική επίδραση», είπε ο Cornelis. «Μαθαίνουν να συνδέουν την πικρία με την καφεΐνη και την κατάσταση εγρήγορσης που βιώνουν. Έτσι όταν σκέφτονται την καφεΐνη, σκέφτονται μια πικρή γεύση, με συνέπεια να απολαμβάνουν τον μαύρο καφέ και, ομοίως, τη μαύρη σοκολάτα».

Η σύνδεση της μαύρης σοκολάτας μπορεί επίσης να σχετίζεται με το γεγονός ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει μια μικρή ποσότητα καφεΐνης αλλά κυρίως θεοβρωμίνη, μια ένωση που σχετίζεται με την καφεΐνη, επίσης ψυχοδιεγερτικό.

Δράσεις και επιδράσεις της καφεΐνης και της μαύρης σοκολάτας

Η κατανάλωση καφέ και μαύρης σοκολάτας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών. Η μέτρια κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και αρκετών τύπων καρκίνου. Η μαύρη σοκολάτα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επί του παρόντος, όταν οι επιστήμονες μελετούν τα οφέλη του καφέ και της μαύρης σοκολάτας για την υγεία, πρέπει να βασίζονται σε επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες αποδίδουν μόνο μια συσχέτιση με οφέλη για την υγεία και όχι μια ισχυρότερη αιτιολογική σύνδεση.

Η νέα έρευνα του Cornelis δείχνει ότι αυτές οι γενετικές παραλλαγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια για τη μελέτη της σχέσης μεταξύ του καφέ και των οφελών για την υγεία. Παλαιότερα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν τους γενετικούς δείκτες για όσους πίνουν καφέ γενικά. Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι είναι ισχυρότεροι δείκτες για συγκεκριμένους τύπους πότες καφέ – που πίνουν μαύρο καφέ. Αυτό επηρεάζει την ερμηνεία αυτών των γενετικών μελετών για τον καφέ και την υγεία.

«Το να πίνετε μαύρο καφέ σε σχέση με τον καφέ με κρέμα και ζάχαρη είναι πολύ διαφορετικό για την υγεία σας», είπε ο Cornelis. «Το άτομο που θέλει μαύρο καφέ είναι διαφορετικό από ένα άτομο που θέλει καφέ με κρέμα και ζάχαρη. Με βάση τα ευρήματά μας, το άτομο που πίνει μαύρο καφέ προτιμά και άλλες πικρές τροφές όπως η μαύρη σοκολάτα. Έτσι, εξετάζουμε έναν πιο ακριβή τρόπο για να μετρήσουμε τα πραγματικά οφέλη για την υγεία αυτού του ροφήματος όπως και άλλων τροφίμων».

Τα οφέλη του μαύρου καφέ βασίζονται στη μέτρια κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών την ημέρα, είπε ο Cornelis. 

Πηγή: northwestern.edu

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα