Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καφές και διαβήτης: Τι ισχύει τελικά;

ΑρχικήΝέαΚαφές και διαβήτης: Τι ισχύει τελικά;
spot_img

Η επίδραση του καφέ στον διαβήτη, όπως παρουσιάζεται σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης μπορεί συχνά να προκαλέσει σύγχυση.

Και αυτό γιατί συμβαίνει το εξής παράδοξο: οι ειδήσεις μπορούν την ίδια εβδομάδα να διαλαλούν τα οφέλη που μπορεί να έχει ο καφές στον διαβήτη και να καταρρίψουν τον καφέ ως μη χρήσιμο για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα άρθρα είναι αντιφατικά.

Με λίγα λόγια, ο καφές περιέχει διαφορετικές χημικές ουσίες, μερικές από τις οποίες έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, ενώ άλλες μπορούν να έχουν λιγότερο ευεργετική επίδραση, όπως η καφεΐνη που μπορεί να μειώσει την ινσουλίνη βραχυπρόθεσμα.

Επίπεδα καφεΐνης και σακχάρου στο αίμα

Η συχνή κατανάλωση σε ροφήματα με υψηλή καφεΐνη, σε διάστημα 4 εβδομάδων, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Ενώ οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης καφέ και της χαμηλότερης ευαισθησίας στην ινσουλίνη, αναγνώρισαν ότι η ταχεία μετάβαση στην κατανάλωση περισσότερου καφέ μπορεί να παρήγαγε μια άτυπη ή τονισμένη αντίδραση από το σώμα.

Οφέλη από τον καφέ

Ο καφές έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους κινδύνους των ακόλουθων καταστάσεων:

  • Διαβήτης τύπου 2
  • Καρκίνος – όπως καρκίνος του ενδομητρίου και επιθετικός καρκίνος του προστάτη
  • Καρδιαγγειακή νόσος
  • Εγκεφαλικά επεισόδια
  • Νόσος του Αλτσχάιμερ
  • Νόσος του Πάρκινσον

Ο καφές περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ένα μόριο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που πιστεύεται ευρέως ότι βοηθούν στην πρόληψη φλεγμονωδών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Εκτός από τις πολυφαινόλες, ο καφές περιέχει το μεταλλικό στοιχείο μαγνήσιο και το χρώμιο. Η μεγαλύτερη πρόσληψη μαγνησίου έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2. Το μείγμα αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι χρήσιμο για τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Καφές και πρόληψη του διαβήτη

Έχουν μελετηθεί αρκετές φορές ο καφές και η επίδρασή του στους κινδύνους ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και οι μελέτες αυτές έχουν δείξει ιδιαίτερα χαμηλότερο κίνδυνο να συσχετιστεί ο διαβήτης τύπου 2 με όσους καταναλώνουν καφέ.

Μια μελέτη του 2009 σε 40.000 συμμετέχοντες σημείωσε ότι η κατανάλωση 3 φλιτζανιών τσαγιού ή καφέ την ημέρα οδηγεί σε 40% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με το diabetes.co.uk, μια μελέτη επαγγελματιών υγείας στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσιεύθηκε το 2014, έδειξε ότι εκείνοι που αύξησαν την κατανάλωση καφέ εμφάνισαν μείωση 11% στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά τα επόμενα 4 χρόνια.

Καφές χωρίς καφεΐνη και γλυκόζη αίματος

Έτσι, ενώ η καφεΐνη μπορεί να εμποδίσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, άλλες ιδιότητες του καφέ έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη επιλογή για άτομα με διαβήτη, καθώς οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι περιλαμβάνει τα οφέλη του καφέ χωρίς μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την καφεΐνη.

Καφές λάτε και σιρόπια στον καφέ

Ορισμένες ποικιλίες καφέ πρέπει να προσεγγιστούν με προσοχή από όσους έχουν διαβήτη. Οι καφέδες με σιρόπι έχουν γίνει μια πολύ πιο δημοφιλής ποικιλία καφέ μέσα στον 21ο αιώνα, αλλά θα μπορούσαν να είναι προβληματικοί για τους ανθρώπους είτε με κίνδυνο διαβήτη.

Εάν έχετε διαβήτη ή κινδυνεύετε από διαβήτη, συνιστάται να μειώσετε την έκθεσή σας σε υπερβολική ζάχαρη. Εάν επιθυμείτε να απολαμβάνετε έναν καφέ σιρόπι μία στο τόσο,  επιλέξτε τα μικρότερου μεγέθους φλιτζάνια και πιείτε αργά για να εκτιμήσετε καλύτερα τη γεύση χωρίς να αυξάνετε δραματικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.

Μια άλλη σύγχρονη τάση στον καφέ είναι η δημοτικότητα των λάτε, των πολύ γαλακτωδών καφέδων. Οι λάτε παρουσιάζουν δύο ανησυχιες για όσους πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους: τον αριθμό των θερμίδων, αλλά και την ποσότητα υδατανθράκων σε αυτούς.

Ενώ οι ελαφριοί λάτε γίνονται συνήθως με αποβουτυρωμένο γάλα, σε μερικούς από αυτούς μπορεί να προστεθεί ζάχαρη, που θα αυξήσει τις θερμίδες τους. Το γάλα, είτε είναι με πλήρες λίπος είτε είναι αποβουτυρωμένο, τείνει να έχει περίπου 5g υδατανθράκων ανά 100g. Ένας κανονικός, ελαφρύς λάτε χωρίς ζάχαρη μπορεί συνήθως να περιέχει υδατάνθρακες σε ένα εύρος μεταξύ μεταξύ 10 και 15g.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο