Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ: Ο καθημερινός καφές ωφελεί την καρδιά

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚαλά νέα για τους λάτρεις του καφέ: Ο καθημερινός καφές ωφελεί την καρδιά
spot_img

Η κατανάλωση καφέ – ιδιαίτερα δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα – όχι μόνο σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και επικίνδυνων καρδιακών ρυθμών, αλλά και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στην 71η ετήσια επιστημονική συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. 

Αυτό ισχύει τόσο για τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο, όσο και για τα άτομα χωρίς τη νόσο. Οι ερευνητές είπαν ότι οι αναλύσεις – οι μεγαλύτερες για την εξέταση του πιθανού ρόλου του καφέ στις καρδιακές παθήσεις και τον θάνατο – παρέχουν διαβεβαίωση ότι ο καφές δεν συνδέεται με νέα ή επιδεινούμενη καρδιακή νόσο και μπορεί στην πραγματικότητα να προστατεύσει την καρδιά.

“Επειδή ο καφές μπορεί να επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η κατανάλωση του μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ορισμένα καρδιακά προβλήματα. Από εδώ μπορεί να προέρχονται οι γενικές ιατρικές συμβουλές για να σταματήσετε να πίνετε καφέ. Αλλά τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αντίθετα μάλλον περιλαμβάνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για άτομα με και χωρίς καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο Peter M. Kistler, MD, καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας για την αρρυθμία στο Alfred Hospital και το Baker Heart Institute στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. «Βρήκαμε ότι η κατανάλωση καφέ είχε είτε ουδέτερη επίδραση – που σημαίνει ότι δεν έκανε κακό – είτε συνδέθηκε με οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Ο Kistler και η ομάδα του χρησιμοποίησαν δεδομένα από την BioBank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια μεγάλης κλίμακας προοπτική βάση δεδομένων με πληροφορίες για την υγεία από πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 10 χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορα επίπεδα κατανάλωσης καφέ που κυμαίνονταν από ένα φλιτζάνι έως περισσότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα και τη σχέση με προβλήματα καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες), καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου και συνολικούς και σχετιζόμενους με την καρδιά θανάτους μεταξύ ατόμων με και χωρίς καρδιαγγειακή νόσο. 

Για την πρώτη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 382.535 άτομα χωρίς γνωστή καρδιακή νόσο. Γενικά, η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με το μεγαλύτερο όφελος, που μεταφράζεται σε 10%-15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, προβλήματος στον καρδιακό ρυθμό ή θανάτου για οποιονδήποτε λόγο. 

Η δεύτερη μελέτη περιελάμβανε 34.279 άτομα που είχαν κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου. Η πρόσληψη καφέ σε δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα συσχετίστηκε με μικρότερες πιθανότητες θανάτου σε σύγκριση με την έλλειψη καφέ. Είναι σημαντικό ότι η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας καφέ δεν συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων του καρδιακού ρυθμού, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής (AFib) ή του κολπικού πτερυγισμού, για το οποίο ο Kistler είπε ότι συχνά ανησυχούν οι κλινικοί γιατροί. Από τα 24.111 άτομα που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση και είχαν αρρυθμία στην αρχή, η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Για παράδειγμα, τα άτομα με AFib που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν σχεδόν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από όσους δεν έπιναν καφέ.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής και θα μπορούσε να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για άτομα με καρδιακές παθήσεις» είπε ο Kistler.

Αν και δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα φαινόταν να είναι τα πιο ευνοϊκά συνολικά, ο Kistler είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αυξάνουν την κατανάλωση καφέ, ιδιαίτερα αν τους κάνει να αισθάνονται άγχος ή άβολα.

«Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μηχανισμών μέσω των οποίων ο καφές μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα και να έχει αυτές τις ευνοϊκές επιπτώσεις στις καρδιαγγειακές παθήσεις», είπε. “Όσοι πίνουν καφέ θα πρέπει να αισθάνονται καθησυχασμένοι ότι μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τον καφέ ακόμα κι αν έχουν καρδιακή νόσο. Ο καφές είναι ο πιο κοινός ενισχυτής της γνωστικής λειτουργίας — σε ξυπνά, σε κάνει πιο ευκρινείς διανοητικά και είναι πολύ σημαντικό συστατικό της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων. “

Πώς μπορούν λοιπόν οι κόκκοι του καφέ να ωφελήσουν την καρδιά; Οι άνθρωποι συχνά εξισώνουν τον καφέ με την καφεΐνη, αλλά οι κόκκοι καφέ έχουν στην πραγματικότητα πάνω από 100 βιολογικά ενεργές ενώσεις. Αυτές οι ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, στην ενίσχυση του μεταβολισμού, στην αναστολή της απορρόφησης του λίπους από το έντερο και στον αποκλεισμό των υποδοχέων που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται σε μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, είπε ο Kistler.

Πηγή:Science Daily

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο