Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καυτερές πιπεριές: Νέα μελέτη για την επίδραση του γάλακτος στη μείωση του στοματικού εγκαύματος

ΑρχικήΝέαΚαυτερές πιπεριές: Νέα μελέτη για την επίδραση του γάλακτος στη μείωση του στοματικού εγκαύματος
spot_img

Για να μην κλαίτε από τον πόνο…

Η τάση κατανάλωσης καυτερών φαγητών αυξάνεται ραγδαία με το 50% των millennials και των καταναλωτών της γενιάς Z να στρέφονται όλο και πιο πολύ σε πικάντικες σάλτσες. Όμως όταν καταναλώνουμε καυτερές πιπεριές αισθανόμαστε ένα στοματικό έγκαυμα το οποίο κάποιες φορές όχι μόνο είναι ανυπόφορο αλλά μπορεί να διαρκέσει και ώρες… Η αίσθηση καψίματος που νιώθετε όταν τρώτε κάτι πικάντικο είναι παρόμοια με τον πόνο που αισθάνεστε όταν αγγίζετε κατά λάθος ένα καυτό τηγάνι. Υπάρχουν διάφορες λύσεις που μπορούν να απαλύνουν αυτόν τον πόνο όπως γάλα, γιαούρτι, όξινα ροφήματα όπως πορτοκαλάδα και λεμονάδα ή χυμός από ντομάτα και ψωμί, ενώ το νερό και το αλκοόλ δεν θα σας προσφέρουν καμία ανακούφιση.

Παραδοσιακά το γάλα είναι το πιο δημοφιλές για να μειώσει το αίσθημα καύσου το οποίο οφείλεται σε μία ουσία που περιέχουν οι πιπεριές, την καψαϊκίνη. Η αποτελεσματικότητα του αγελαδινού γάλακτος στη μείωση του εγκαύματος που προκαλείται από την καψαϊκίνη είναι γνωστή και συνήθως αποδίδεται στη λιποφιλία της καψαϊκίνης. Είναι το ίδιο αποτελεσματικό όμως, το πλήρες με το γάλα χωρίς λιπαρά;

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference, οι ερευνητές διενήργησαν δύο πειράματα σε χρήστες μέτριας καψαϊκίνης για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα συμβατικού και φυτικού γάλακτος, που ποικίλλουν σε περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνες. Οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε διαλύματα καψαϊκίνης 5 ppm πριν ξεπλυθούν με συμβατικό πλήρες γάλα, υπερφιλτραρισμένο γάλα, γάλα χωρίς λιπαρά, γάλα αμυγδάλου, γάλα σόγιας και γάλα λιναριού. Η μελέτη έδειξε οι πρωτεΐνες παίζουν ρόλο στον μετριασμό της καύσης της καψαϊκίνης, με το υπερφιλτραρισμένο γάλα πλήρους λιπαρών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη να είναι το πιο αποτελεσματικό. 

Αφού το μάθαμε λοιπόν αυτό είμαστε έτοιμοι για μία νέα εμπειρία με την κατανάλωση της pepper X που πρόσφατα μπήκε στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, ως η πιο καυτερή σάλτσα στον κόσμο. Ακόμα και ο δημιουργός της είπε πως όταν τη δοκίμασε «Ένιωθα τη ζέστη για τρεισήμισι ώρες. Μετά ήρθαν οι κράμπες. Και αυτές οι κράμπες είναι φρικτές. Ήμουν ξαπλωμένος σε έναν μαρμάρινο τοίχο για περίπου μια ώρα στη βροχή, στενάζοντας από τον πόνο»…

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα