ΑρχικήΝέαΚαυτερές πιπεριές: Νέα μελέτη για την επίδραση του γάλακτος στη μείωση του...

Καυτερές πιπεριές: Νέα μελέτη για την επίδραση του γάλακτος στη μείωση του στοματικού εγκαύματος

2 λεπτά ανάγνωσης

Για να μην κλαίτε από τον πόνο…

Η τάση κατανάλωσης καυτερών φαγητών αυξάνεται ραγδαία με το 50% των millennials και των καταναλωτών της γενιάς Z να στρέφονται όλο και πιο πολύ σε πικάντικες σάλτσες. Όμως όταν καταναλώνουμε καυτερές πιπεριές αισθανόμαστε ένα στοματικό έγκαυμα το οποίο κάποιες φορές όχι μόνο είναι ανυπόφορο αλλά μπορεί να διαρκέσει και ώρες… Η αίσθηση καψίματος που νιώθετε όταν τρώτε κάτι πικάντικο είναι παρόμοια με τον πόνο που αισθάνεστε όταν αγγίζετε κατά λάθος ένα καυτό τηγάνι. Υπάρχουν διάφορες λύσεις που μπορούν να απαλύνουν αυτόν τον πόνο όπως γάλα, γιαούρτι, όξινα ροφήματα όπως πορτοκαλάδα και λεμονάδα ή χυμός από ντομάτα και ψωμί, ενώ το νερό και το αλκοόλ δεν θα σας προσφέρουν καμία ανακούφιση.

- Advertisement -

Παραδοσιακά το γάλα είναι το πιο δημοφιλές για να μειώσει το αίσθημα καύσου το οποίο οφείλεται σε μία ουσία που περιέχουν οι πιπεριές, την καψαϊκίνη. Η αποτελεσματικότητα του αγελαδινού γάλακτος στη μείωση του εγκαύματος που προκαλείται από την καψαϊκίνη είναι γνωστή και συνήθως αποδίδεται στη λιποφιλία της καψαϊκίνης. Είναι το ίδιο αποτελεσματικό όμως, το πλήρες με το γάλα χωρίς λιπαρά;

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference, οι ερευνητές διενήργησαν δύο πειράματα σε χρήστες μέτριας καψαϊκίνης για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα συμβατικού και φυτικού γάλακτος, που ποικίλλουν σε περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνες. Οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε διαλύματα καψαϊκίνης 5 ppm πριν ξεπλυθούν με συμβατικό πλήρες γάλα, υπερφιλτραρισμένο γάλα, γάλα χωρίς λιπαρά, γάλα αμυγδάλου, γάλα σόγιας και γάλα λιναριού. Η μελέτη έδειξε οι πρωτεΐνες παίζουν ρόλο στον μετριασμό της καύσης της καψαϊκίνης, με το υπερφιλτραρισμένο γάλα πλήρους λιπαρών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη να είναι το πιο αποτελεσματικό. 

- Advertisement -

Αφού το μάθαμε λοιπόν αυτό είμαστε έτοιμοι για μία νέα εμπειρία με την κατανάλωση της pepper X που πρόσφατα μπήκε στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, ως η πιο καυτερή σάλτσα στον κόσμο. Ακόμα και ο δημιουργός της είπε πως όταν τη δοκίμασε «Ένιωθα τη ζέστη για τρεισήμισι ώρες. Μετά ήρθαν οι κράμπες. Και αυτές οι κράμπες είναι φρικτές. Ήμουν ξαπλωμένος σε έναν μαρμάρινο τοίχο για περίπου μια ώρα στη βροχή, στενάζοντας από τον πόνο»…

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ανακαλούνται 16.200 συσκευασίες φυστικοβούτυρου – Επιβίωση σαλμονέλας και μεγάλες επιδημίες – Του Ν. Γδοντέλη

Γιατί η Salmonella αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο στα βούτυρα ξηρών καρπών και πώς μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από έναν χρόνο.

Το βαζάκι που έχουμε όλοι στην κουζίνα μπορεί να κρύβει σαλμονέλα – Αναλύσεις, έρευνες και ανακλήσεις αποκαλύπτουν τον κίνδυνο

Έρευνες και εργαστηριακοί έλεγχοι εξετάζουν έναν κίνδυνο που συνδέεται με προϊόντα που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά.

Ο μουσακάς γίνεται μάθημα Χημείας Τροφίμων – Τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στο ταψί – Του Ν. Γδοντέλη

Από την απορρόφηση λαδιού μέχρι τη μπεσαμέλ, η επιστήμη εξηγεί όσα συμβαίνουν κατά την παρασκευή του μουσακά.