Τα σοκαριστικά ευρήματα ευρωπαϊκών μελετών.
Τα κεμπάπ δεν αποτελούσαν ποτέ ακρογωνιαίους λίθους μιας υγιούς δίαιτας με περιορισμένες θερμίδες, αλλά και μόνο η ανάγνωση των συστατικών του τουρκικού πιάτου που έγινε βασικό συστατικό του street food στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις μπορεί να είναι αρκετή για να σας προκαλέσει καρδιακή προσβολή!
Μόνο ένα στα τέσσερα είχε σωστό κρέας!
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών του Βρότσλαβ στην Πολωνία πραγματοποίησε γενετική ανάλυση 35 δειγμάτων κρέατος κεμπάπ που αγοράστηκαν από δεκάδες εστιατόρια και πάγκους τροφίμων (τέσσερα από τη Γερμανία και 31 από την Πολωνία).
Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που βασίζεται στην PCR, εξέτασαν το κρέας για τέσσερα διαφορετικά είδη ζώων: Πρόβατο, κοτόπουλο, αγελάδα και χοίρος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 28% των κεμπάπ που μελετήθηκαν ήταν φτιαγμένα αμιγώς από το κρέας που ισχυρίζονταν ότι περιείχαν. Συνολικά το 60% των δειγμάτων περιείχαν είτε αντικατάσταση με διαφορετικό είδος κρέατος από το δηλωθέν είτε προσθήκη κρέατος διαφορετικού είδους.
Συνηθέστερα, τα πιο ακριβά κρέατα (δηλαδή το αρνί) αντικαταστάθηκαν ή συμπληρώθηκαν με φθηνότερα (όπως το κοτόπουλο) που δεν αναγράφονταν στην ετικέτα.
Πολλά από τα υποτιθέμενα “αυθεντικά” κεμπάπ ήταν εμπλουτισμένα με κοτόπουλο ή/και μοσχάρι. Τρία από τα αρνίσια κεμπάπ περιείχαν ακόμη και χοιρινό κρέας, μια ανησυχητική ανακάλυψη για τους ανθρώπους που δεν τρώνε αυτό το κρέας για θρησκευτικούς και πολιτιστικούς λόγους.
Θερμίδες, θερμίδες, θερμίδες!
Ο Βρετανικός Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων ανέλυσε το 2009 σχεδόν 500 κεμπάπ για να ελέγξουν την περιεκτικότητα σε κρέας, την επισήμανση και τη θρεπτική αξία διαπίστωσαν «σοκαριστικά» επίπεδα λίπους και αλατιού, ανακριβή επισήμανση του κρέατος και, κατά μέσο όρο, υπερβολικές θερμίδες!
Η μια μερίδα κεμπάπ περιείχε σχεδόν 6 γραμμάρια αλάτι – το συνιστώμενο ημερήσιο όριο που έχει θέσει ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων – καθώς και τεράστιες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και σχεδόν 1.000 θερμίδες.
Ορισμένα παραδείγματα περιείχαν 1.990 θερμίδες, σχεδόν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μιας γυναίκας, 70 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, δηλαδή τρεισήμισι φορές την ημερήσια κατευθυντήρια ποσότητα για τις γυναίκες, και 16,5 γραμμάρια αλάτι. Πέντε από τα 10 πιο ανθυγιεινά κεμπάπ της μελέτης προέρχονταν από τη νοτιοδυτική Αγγλία.
Η επισήμανση του κρέατος ήταν «απογοητευτικά ανακριβής», ανέφερε η έκθεση. Από τα 323 δείγματα που συλλέχθηκαν με κάποια στοιχεία από τους κατασκευαστές, πάνω από το ένα τρίτο περιείχε διαφορετικό προφίλ ζωικών ειδών από αυτό που αναγραφόταν στην ετικέτα. Στο 15% των δειγμάτων βρέθηκε μη δηλωμένο βοδινό κρέας και στο 12% μη δηλωμένο κοτόπουλο.
Η έκθεση αναγνωρίζει ότι, παρά «τις μάλλον ακραίες τιμές» που διαπιστώθηκαν στην έρευνα, «τα κεμπάπ σπάνια θα αποτελέσουν το κύριο συστατικό της διατροφής ενός ατόμου» και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα τα τρώνε μόνο πολύ περιστασιακά.