Το καλοκαιρινό φρούτο που είναι γεμάτο βιταμίνες, προστατευτικά αντιοξειδωτικά και ευεργετικό για την υγεία.
Καθώς το καλοκαίρι έχει έρθει προ πολλού στα μέρη μας, ίσως είναι η ώρα να βάλετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα τα αγαπημένα σας καλοκαιρινά φαγητά.
Το καλοκαίρι μπορεί να υπερηφανεύεται για τη τεράστια ποικιλία νόστιμων τροφίμων εποχής που τα περισσότερα έχουν εξαιρετική θρεπτική αξία, αλλά τα κεράσια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.
Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες, αλλά συνήθως ανήκουν σε μία από τις δύο κατηγορίες: Γλυκά ή ξινά. Τα γλυκά κεράσια τρώγονται συνήθως όπως είναι, ενώ τα βύσσινα είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα ή να χυμοποιηθούν.
Οφέλη του κερασιού για την υγεία
Τα κεράσια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χαμηλά σε θερμίδες και αποτελούν πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας. Ακολουθούν ορισμένα από τα οφέλη τους:
- Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI)
Τα κεράσια προκαλούν χαμηλή γλυκαιμική απόκριση, πράγμα που σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες που περιέχουν χωνεύονται αργά, γεγονός που τα καθιστά χρήσιμη προσθήκη για όσους έχουν προβλήματα με το σάκχαρο του αίματος, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, καθώς και για όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
- Αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για την καρδιά
Τα κεράσια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φιλικά προς την καρδιά, όπως κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Τα υψηλά επίπεδα προστατευτικών φυτικών ενώσεων (όπως οι ανθοκυανίνες) προάγουν επίσης την υγεία της καρδιάς και του καρδιαγγειακού συστήματος.
- Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση
Έρευνα του British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμένος χυμός κερασιών και μούρων μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης χάρη στις υψηλές ποσότητες φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Μια άλλη μελέτη που εξέτασε το χυμό κερασιού ανέφερε οφέλη για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.
- Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της χοληστερόλης
Η κατανάλωση είτε γλυκών είτε ξινών κερασιών φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, κυρίως της λιποπρωτεΐνης πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL) που συμβάλλει στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Τα αποτελέσματα αυτά παρατηρήθηκαν τόσο σε διαβητικές γυναίκες όσο και σε εκείνες που χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκες.
- Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κερασιών μπορεί να μειώσει την αιμοσφαιρίνη A1C (HBA1C), έναν δείκτη που παρέχει ένδειξη του πόσο καλά διαχειρίζεστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Επιπλέον, η κατανάλωση του χυμού από κεράσια Montmorency φάνηκε να μειώνει τη γλυκόζη νηστείας σε μόλις μία εβδομάδα.
- Είναι χρήσιμο σε φλεγμονώδεις καταστάσεις
Γνωστά για τις προστατευτικές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, τα κεράσια περιέχουν φυτικές ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες και κυανιδίνη, οι οποίες μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
- Μπορεί να ενισχύσει την αποκατάσταση μετά την άσκηση
Έχει γίνει αρκετή έρευνα σχετικά με τα κεράσια, και συγκεκριμένα τα βύσσινα και το ρόλο που παίζουν στην άσκηση και την αποκατάσταση από την άσκηση. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού κερασιού (355 ml) για επτά ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια ενός επίπονου αγώνα δρόμου αντοχής ελαχιστοποίησε τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση. Μια άλλη μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι ο χυμός κεράσι φαίνεται να βοηθά την αποκατάσταση και τη λειτουργία των μυών μετά από επίπονη άσκηση.
- Μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο
Τα κεράσια περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις φυτοχημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της μελατονίνης, η οποία εμπλέκεται στη ρύθμιση των κύκλων του ύπνου μας. Έρευνα διαπίστωσε ότι ο χυμός από κεράσια μπορεί να είναι ευεργετικός για όσους πάσχουν από αϋπνία.
- Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου
Τα κεράσια έχουν σχετικά υψηλή αντιοξειδωτική δράση και έχουν επιδείξει αντικαρκινική δράση τόσο in vitro όσο και σε μελέτες σε ζώα. Ο μηχανισμός πίσω από αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα των φυτοχημικών ουσιών στα κεράσια να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να τεκμηριωθούν αυτά τα οφέλη στον άνθρωπο.
Το συμπέρασμα
Τα κεράσια είναι ένα διατροφικά πυκνό φρούτο, πλούσιο σε φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, καθώς και σε βιταμίνες και μέταλλα. Εφόσον δεν έχετε αλλεργία στα συγκεκριμένα φρούτα, τα κεράσια αποτελούν πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας. Απολαύστε τα φρέσκα όταν είναι στην εποχή τους, ή ως χυμό, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα.