Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Kūmara: Ένας υδατάνθρακας με πολλά οφέλη, τώρα και σε αλεύρι

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαKūmara: Ένας υδατάνθρακας με πολλά οφέλη, τώρα και σε αλεύρι
spot_img

Η γλυκοπατάτα Kūmara είναι ένα εύχρηστο και θρεπτικό λαχανικό, κατάλληλο για όποιον θέλει να ζήσει μια υγιεινή ζωή, καταναλώνοντας παράλληλα τους απαραίτητους υδατάνθρακες.

Η Kūmara (γλυκοπατάτα) είναι ένα φυτό με μακρά ιστορία καλλιέργειας στη Νέα Ζηλανδία, όπου μεταφέρθηκε πριν από πάνω από χίλια χρόνια από τα νησιά του Ειρηνικού από τους πρώτους αποίκους των Μαορί.

 Σήμερα, έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί σε περισσότερες ποικιλίες, όπως η Αμερικάνικη, με μεγαλύτερους κόνδυλους και καλύτερη γεύση που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1850. Διακρίνεται από το -συνήθως- μωβ εξωτερικό της περίβλημα και το έντονο πορτοκαλί εξωτερικό της. Oι κυρίαρχες ποικιλίες είναι η κόκκινη, η χρυσή, η κίτρινη και η πορτοκαλί.

Η Kūmara είναι ένα πολύ μαγειρικά ευπροσάρμοστο λαχανικό, καθώς όπως όλες οι γλυκοπατάτες μπορεί να τηγανιστεί και να ψηθεί, αλλά και να χρησιμοποιηθεί σε σούπες ή μαγειρευτά και σαλάτες. Ταιριάζει, επίσης, με όλα τα κρέατα και συμπληρώνει φρούτα όπως μπανάνα, ανανάς, βερίκοκο και μήλο.

Αυτός ο ιδιαίτερος καρπός είναι πηγή διαιτητικών ινών και περιέχει σημαντική διατροφική ποσότητα καλίου, συνιστώντας μάλιστα είναι ένα από τα λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κάλιο. Όπως αναφέρει ο ιστότοπος vegetables.co.nz, η Kūmara είναι ένα από τα λαχανικά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, επομένως αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας. Η έγχρωμη σάρκα και το δέρμα της παρέχουν μια σειρά φυτοθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων φαινολικών ενώσεων, φλαβονοειδών και καροτενοειδών. Επιπλέον, οι κόκκινες ή μοβ ποικιλίες Kūmara περιέχουν ανθοκυανίνες, ενώ οι πορτοκαλί και οι κίτρινες κ πλούσιες σε βήτα-καροτίνη.

Πλέον έχει έρθει στο προσκήνιο και ένας ακόμα τρόπος χρήσης της από την εταιρεία Nutritious Foods. Μια σκόνη Kūmara, φτιαγμένη από 100% φρεσκοκομμένη καθαρή γλυκοπατάτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαγειρικό αλεύρι.

Η High Fiber Kūmara Powder περιέχει έως και 38% των συνολικών διαιτητικών ινών, αυτό που ο Kennett Wang, διευθυντής της Nutritious Foods περιγράφει ως την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μεταξύ όλων των συνηθισμένων αλεύρων μαγειρικής. Επιπλέον, περιέχει διαιτητικές ίνες, που είναι ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, σημαντικό για την υγεία του εντέρου, τις υγιείς κενώσεις, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τη χοληστερόλη και τη διαχείριση του βάρους.

Η σκόνη Kūmara με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής αξίας του φυτού και είναι μάλιστα χωρίς γλουτένη, ιδανικό για άτομα με δυσανεξία σε αυτήν. Μπορεί να αναμειχθεί με συστατικά για την ενίσχυση των διαιτητικών ινών κάποιου φαγητού, για να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για υγιεινά τρόφιμα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα