Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μάνγκο: Το superfood που προστατεύει την υγεία μας

ΑρχικήPicksNews LineΜάνγκο: Το superfood που προστατεύει την υγεία μας
spot_img

Ευεργετικές ιδιότητες δείχνει να έχει η τακτική κατανάλωση μάνγκο για τη διατροφή, την υγεία και στη διαχείριση βασικών παραγόντων κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών (διαβήτης και καρδιοπάθειες), σύμφωνα με δύο νέες ερευνητικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν χάρη σε κονδύλια, προερχόμενα από το National Mango Board των ΗΠΑ.

Τα ευρήματά εστιάζουν στους ακόλουθους δύο τομείς: Ο πρώτος είναι ότι η κατανάλωση μάνγκο σχετίζεται με καλύτερη συνολική ποιότητα διατροφής και πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που πολλά παιδιά και ενήλικες στερούνται, ενώ ο δεύτερος ότι το μάνγκο μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης και να μειώσει τη φλεγμονή στο αντίθεση με άλλα γλυκά σνακ.

Με μόνο 99 θερμίδες και περισσότερες από 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, ένα φλιτζάνι μάνγκο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας το ως υπερτροφή. Επειδή τα μάνγκο καταναλώνονται ευρέως σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έρευνα για τα οφέλη τους για την υγεία συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της θέσης τους σε μια υγιεινή διατροφή.

Μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Nutrients τον Ιανουάριο αναφέρει ότι τα παιδιά που έτρωγαν τακτικά μάνγκο είχαν υψηλότερη πρόσληψη βιταμινών Α, C και Β6 που τονώνουν το ανοσοποιητικό, καθώς και φυτικών ινών και καλίου. Στους ενήλικες δε η κατανάλωση μάνγκο συνδέθηκε με σημαντικά μεγαλύτερη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών και καλίου, αλλά και βιταμινών A, B12, C, E και φυλλικού οξέος, μια βιταμίνη κρίσιμη κατά την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του εμβρύου. Τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, η κατανάλωση μάνγκο συσχετίστηκε με μειωμένη πρόσληψη νατρίου και ζάχαρης, ενώ για τους ενήλικες με μειωμένη πρόσληψη χοληστερόλης.

«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και των χρόνιων παθήσεων. Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες που τρώνε μάνγκο τείνουν να έχουν σημαντικά καλύτερη ποιότητα διατροφής συνολικά μαζί με υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών και καλίου σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρώνε μάνγκο. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι το μάνγκο ταιριάζει σε πολλές διαφορετικές κουζίνες. Γενικά τα φρούτα δεν καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό και έτσι, το μάνγκο μπορεί να ενθαρρύνει την κατανάλωση φρούτων, ειδικά μεταξύ των αυξανόμενων διαφορετικών πληθυσμών», εξήγησε ο ερευνητής διατροφής, Yianni Papanikolaou.

Το μάνγκο ως σνακ βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης και σε λιγότερες φλεγμονές

Εκτός από αυτά τα γενικά οφέλη της κατανάλωσης μάνγκο, μια ξεχωριστή πιλοτική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases το 2022, ένα φόρουμ που επικεντρώνεται στην ισχυρή αλληλεπίδραση μεταξύ διατροφικών και μεταβολικών αλλαγών και καρδιαγγειακών διαταραχών, εξέτασε τα οφέλη του μάνγκο ως σνακ. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ολόκληρων μάνγκο ως σνακ έναντι κάποιου άλλου σνακ είχε καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες .

Είκοσι επτά ενήλικες – χωρίς κάποιο θέμα υγείας και υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) – συμμετείχαν στη μελέτη. Για δώδεκα εβδομάδες έτρωγαν για σνακ είτε μάνγκο είτε μπισκότα με χαμηλά λιπαρά, ενώ διατήρησαν τη συνήθη δίαιτά τους και τη φυσική τους κατάσταση. Ακολούθησε διάλειμμα τεσσάρων εβδομάδων και μετά επανέλαβαν το ίδιο για άλλες δώδεκα εβδομάδες.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις επιδράσεις στη γλυκόζη, την ινσουλίνη, τα προφίλ λιπιδίων, τα ένζυμα της ηπατικής λειτουργίας και τους δείκτες φλεγμονής. Στο τέλος της δοκιμαστικής περιόδου, τα ευρήματα έδειξαν ότι η κατανάλωση μάνγκο βελτίωσε τον γλυκαιμικό έλεγχο (την ικανότητα ενός ατόμου να διαχειρίζεται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη) και μείωσε τους δείκτες φλεγμονής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε πτώση της γλυκόζης στο αίμα όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν μπισκότα με χαμηλά λιπαρά. Ωστόσο, όταν έτρωγαν μάνγκο, σημειώθηκε στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στις τέσσερις εβδομάδες και ξανά στις 12 εβδομάδες, παρόλο που υπήρχε διπλάσια ποσότητα ζάχαρης στα μάνγκο σε σύγκριση με τα μπισκότα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στους δείκτες φλεγμονής, τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα (TAC) και την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), όταν έτρωγαν μάνγκο. Το TAC είναι μια μονάδα μέτρησης της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας ή του πόσο καλά τα τρόφιμα μπορούν να αποτρέψουν την οξείδωση στα κύτταρα. Η CRP είναι βιοδείκτης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση φλεγμονών στο σώμα. Η έρευνα δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά που είναι άφθονα στα μάνγκο προσέφεραν περισσότερη προστασία από τις φλεγμονές σε σύγκριση με τα μπισκότα.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά, οι φυτικές ίνες και οι πολυφαινόλες σε αφθονία στο μάνγκο μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση της κατανάλωσης ζάχαρης και να βοηθήσουν στον έλεγχο της γλυκόζης. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να προσφέρουν προστασία από τις φλεγμονές», δήλωσε η Dr. Mee Young Hong, επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη και καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Άσκησης και Διατροφής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, συμπληρώνοντας πως «χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, αλλά τα αρχικά ευρήματα είναι ενθαρρυντικά για τους ανθρώπους που απολαμβάνουν τα γλυκά σνακ».

https://www.prnewswire.com/news-releases/two-new-studies-find-positive-health-outcomes-of-mango-consumption-301490028.html

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα