Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
17.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Μόνο ένα ποτό την ημέρα μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλό σας

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜελέτη: Μόνο ένα ποτό την ημέρα μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλό σας
spot_img

Μόνο μια πίντα (περίπου 0,47lt) μπύρας ή ένα μέσο ποτήρι κρασί την ημέρα είναι αρκετό για να αρχίσει να συρρικνώνει τον συνολικό όγκο του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, και η ζημιά επιδεινώνεται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των καθημερινών ποτών.

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι στην ηλικία των 50 ετών που έπιναν μια πίντα μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί 6 ουγκιών (περίπου 0,17lt) την ημέρα τον τελευταίο μήνα, είχαν εγκεφάλους που εμφανίζονταν να είναι δύο χρόνια μεγαλύτεροι, από εκείνους που έπιναν μόνο μισή μπύρα (μία μονάδα αλκοόλ), σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό Nature.

Ο εγκέφαλος των ανθρώπων αυτής της ηλικίας που δήλωσαν ότι έπιναν τρεις μονάδες αλκοόλ την ημέρα, είχε μειώσεις τόσο στη λευκή όσο και στην φαιά ουσία που φαινόταν σαν να είχαν προσθέσει 3,5 χρόνια στις ηλικίες του εγκεφάλου τους.

Μια μονάδα αλκοόλης είναι 10 χιλιοστόλιτρα ή 8 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης. Οι εγκέφαλοι όσων δεν έπιναν και άρχισαν να καταναλώνουν κατά μέσο όρο μία μονάδα αλκοόλ την ημέρα έδειξαν το ισοδύναμο μισού έτους γήρανσης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σε σύγκριση, η κατανάλωση τεσσάρων μονάδων αλκοόλ την ημέρα γερνάει τον εγκέφαλο ενός ατόμου κατά περισσότερο από 10 χρόνια. “Δεν είναι γραμμική η σχέση. Χειροτερεύει όσο περισσότερο πίνετε“, ανέφερε σε δήλωσή του ο πρώτος συγγραφέας Remi Daviet, επίκουρος καθηγητής μάρκετινγκ στη Σχολή Επιχειρήσεων του Ουισκόνσιν στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.

«Ένα πρόβλημα σε αυτή τη μελέτη είναι ότι υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ των ανθρώπων μόνο για ένα χρόνο πριν από την απεικόνιση του εγκεφάλου», δήλωσε η ερευνήτρια αλκοόλ Εμμανουέλα Γκακίδου, καθηγήτρια επιστημών μέτρησης της υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

“Νομίζω ότι αυτό είναι ένας σημαντικός περιορισμός της μελέτης, καθώς είναι πιθανό ότι η σωρευτική κατανάλωση αλκοόλ καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής κάποιου συνδέεται με τον εγκέφαλο, όχι μόνο το επίπεδο κατανάλωσης ακριβώς πριν από τη λήψη των εικόνων“, πρόσθεσε.

Οφέλη από το αλκοόλ;

Οι γιατροί πίστευαν ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ θα μπορούσαν να προσφέρουν όφελος για την υγεία, ειδικά στην καρδιά και τον εγκέφαλο, αλλά πρόσφατες έρευνες έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση αυτή την υπόθεση. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι υγιής και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς δημοσίευσε πρόσφατα μια περίληψη πολιτικής λέγοντας ότι δεν υπάρχει “κανένα επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ που να είναι ασφαλές για την υγεία”.

“Μικρές ποσότητες αλκοόλ σχετίζονται με οφέλη για την υγεία για ορισμένες παθήσεις, όπως ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, αλλά είναι επιβλαβείς για άλλες, όπως τροχαία ατυχήματα και καρκίνο του μαστού”, δήλωσε στο CNN η Γκακίδου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλες, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, όπου το αποτέλεσμα δεν είναι σαφές.”Δεν υπάρχει πραγματικά μια απλή απάντηση για ένα δεδομένο άτομο”, ανέφερε. “Με βάση αυτά που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, το αν μικρές ποσότητες αλκοόλ είναι ευεργετικές ή επιβλαβείς για ένα άτομο εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας αυτού του ατόμου και το προφίλ κινδύνου του.”

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης

Φριτέζες αέρα: Έκτακτη προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων

Εκτός από κινδύνους πυρκαγιάς και εγκαυμάτων οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν και κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο