Μελέτες που συνδέουν τα καθεστώτα διαλείπουσας νηστείας με την καλύτερη διαχείριση βάρους.
Οι ώρες διατροφής σε σχέση με τον κιρκάδιο ρυθμό και τον μεταβολισμό δείχνουν ότι επηρεάζει τη συνολική υγεία και ευεξία, αποκάλυψε και νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σε ειδικό τεύχος του JAND (Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics). Διατροφολόγοι από διάφορα αμερικανικά ερευνητικά ινστιτούτα εξέτασαν τα αποτελέσματα διαφορετικών σχημάτων νηστείας, όπως της διαλείπουσας νηστείας και διαπίστωσαν ότι ο χρόνος θα γίνει πιο κρίσιμος στις διατροφικές παρεμβάσεις.
«Πολλοί άνθρωποι σταματούν να τηρούν τυπικές δίαιτες που περιορίζουν τις θερμίδες επειδή απογοητεύονται με το να πρέπει να παρακολουθούν τακτικά την πρόσληψη τροφής μέρα με τη μέρα. Τα πρωτόκολλα διαλείπουσας νηστείας μπορούν να παρακάμψουν αυτή την απαίτηση επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να «βλέπουν το ρολόι» αντί να παρακολουθούν τις θερμίδες, ενώ παράλληλα προκαλούν απώλεια βάρους», λέει η Krista Varady, Ph.D., Τμήμα Κινησιολογίας και Διατροφής, Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Σικάγο, Η.Π.Α. .
Εν τω μεταξύ, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Waterloo με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να κατανοήσουν την ανθεκτικότητα του κιρκάδιου κύριου ρολογιού ή του υπερχιασματικού πυρήνα στον εγκέφαλο.
Η μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις διαφόρων σχημάτων νηστείας, όπως η χρονικά περιορισμένη διατροφή, η εναλλακτική νηστεία ημέρας και η Διατροφή 5:2, σχετικά με το σωματικό βάρος, τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου και την απόδοση ύπνου και άσκησης σε ανθρώπους. Η Varady ειδικεύεται στη μελέτη της αποτελεσματικότητας της διαλείπουσας νηστείας για απώλεια βάρους, διαχείριση βάρους και μείωση του κινδύνου μεταβολικών ασθενειών σε παχύσαρκους ενήλικες.
Το ειδικό τεύχος περιλαμβάνει τη νέα μελέτη «Randomized Controlled Feasibility Trial of Late 8-Hour Time-Restricted Eating for Adolescents With Type 2 Diabetes», στην οποία οι ερευνητές εξετάζουν το φαγητό μέσα σε ένα παράθυρο 8 ωρών ως παρεμβατική στρατηγική για την απώλεια βάρους και τη διαχείριση της γλυκόζης για εφήβους με παχυσαρκία και νεοεμφανιζόμενο διαβήτη τύπου 2.
Μια άλλη εργασία, «Οι δείκτες της υγείας του ύπνου συνδέονται με τον χρόνο και τη διάρκεια του φαγητού σε νεαρούς ενήλικες», αναφέρει αναλυτικά τα ευρήματα από μια συγχρονική μελέτη μεταξύ 52 νεαρών ενηλίκων χωρίς χρόνιες ασθένειες ή καταστάσεις σχετικά με το εάν ο χρόνος ή η διάρκεια των διατροφικών συμπεριφορών κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζουν υγεία ύπνου.
Οι παρεμβάσεις προσαρμοσμένες στις ατομικές προτιμήσεις και περιστάσεις θα μπορούσαν να ωφελήσουν τη χρονικά περιορισμένη τήρηση της διατροφής, σύμφωνα με το άρθρο «Χρονοπεριορισμένη διατροφή σε ενήλικες που κατοικούν στην κοινότητα: Συσχετισμοί συμμόρφωσης και διακοπής σε μια διατομεακή διαδικτυακή μελέτη έρευνας».
«Η τήρηση της διατροφής είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας επιτυχούς απώλειας και διατήρησης βάρους. Επομένως, ο εντοπισμός διατροφικών στρατηγικών που διευκολύνουν την τήρηση αποτελεί προτεραιότητα στον τομέα της συμπεριφορικής διαχείρισης βάρους», σημειώνει ο Sydney O’Connor, Ph.D, Γραφείο Έρευνας Συμπεριφορικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και επικεφαλής της έρευνας στην εργασία.