Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
31.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θάνατος Διατροφολόγου στη Σύμη: Τι είναι η δίαιτα 5:2 που προωθούσε

ΑρχικήΝέαΘάνατος Διατροφολόγου στη Σύμη: Τι είναι η δίαιτα 5:2 που προωθούσε
spot_img

Τα οφέλη της εύκολης και γρήγορης δίαιτας απώλειας βάρους 5:2 που υπόσχεται απώλεια 2 κιλών την εβδομάδα.

Ο τραγικός θάνατος του γνωστού γιατρού- διατροφολόγου και παρουσιαστή του BBC Dr Michael Mosley, στη Σύμη συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Μόσλεϊ ήταν γνωστός από την Αμερική μέχρι την Αυστραλία για τις καινοτόμες προτάσεις του για απώλεια βάρους, τις οποίες προώθησε μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, ντοκιμαντέρ, βιβλίων και καθημερινής σχεδόν αρθρογραφίας.

Ο Μάικλ Μόσλεϊ που αγνοείτο για πέντε ημέρες και βρέθηκε χθες νεκρός, 10 μέτρα από την παραλία της Αγίας Μαρίνας στη Σύμη, δεν ήταν ούτε απλός γιατρός ούτε απλός δημοσιογράφος. Σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μετά από μια σύντομη θητεία σε τράπεζα επενδύσεων επέλεξε να εκπαιδευτεί στην ιατρική στο Royal Free Hospital στο Λονδίνο. Κατόπιν προσελήφθη στο BBC ως παραγωγός και παρουσιαστής. Το «πάντρεμα» της δημοσιογραφίας με την επιστήμη τον απογείωσε αφού ασχολήθηκε με θέματα που ενδιαφέρουν όλο τον κόσμο: υγιεινή διατροφή, διαχείριση και απώλεια βάρους, σωματική δραστηριότητα και με τον ύπνο.

Ήταν υπέρμαχος της διαλειμματικής νηστείας αλλά και της διατροφής απώλειας βάρους 5:2,  γνωστή και ως Fast Diet, η οποία δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του  The Fast Diet από τον Ιανουάριο του 2013 και υπόσχεται απώλεια έως και 2 κιλών την εβδομάδα.

Τι είναι η δίαιτα 5:2 

Η δίαιτα 5:2 προτείνει να τρώτε  ό,τι θέλετε για πέντε ημέρες την εβδομάδα, και στη συνέχεια να μειώσετε δραματικά τις θερμίδες για τις άλλες δύο εστιάζοντας περισσότερο στο πώς τρώτε παρά στο τι τρώτε. Σύμφωνα με το site Fast diet είναι εύκολο να συμμορφωθείτε με ένα καθεστώς που σας ζητά μόνο περιστασιακά να περιορίζετε την πρόσληψη θερμίδων σας.

Η θεωρία πίσω από τη δίαιτα είναι ότι μετά από μια περίοδο ωρών με περιορισμένες θερμίδες, το σώμα μεταβαίνει από την έτοιμη παροχή ενέργειας από το φαγητό στην καύση των αποθεμάτων λίπους του. Η απλότητά του και το γεγονός ότι μπορείτε να τρώτε σχεδόν ό,τι σας αρέσει πέντε ημέρες την εβδομάδα, είναι το κλειδί για τη δημοτικότητα της δίαιτας 5:2. Σε όσους κάνουν δίαιτα συνιστάται να καταναλώνουν έναν «κανονικό» αριθμό θερμίδων για πέντε ημέρες και στη συνέχεια, για δύο, μη συνεχόμενες ημέρες, να τρώνε μόνο το 25 τοις εκατό του συνηθισμένου συνόλου των θερμίδων τους – 500 θερμίδες για τις γυναίκες και 600 για τους άνδρες.

Στη δίαιτα 5:2 δεν υπάρχουν περιορισμοί στα είδη των τροφίμων ωστόσο το να τρως «κανονικά» δεν σημαίνει ότι μπορείς να φας οτιδήποτε. Εάν καταναλώνετε πρόχειρο φαγητό, τότε πιθανότατα δεν θα χάσετε καθόλου βάρος, ή μπορεί και να πάρετε κιλά.

Η αποτελεσματικότητα της δίαιτας 5:2 έχει αποδειχτεί και σε μελέτες και μάλιστα βελτιώνει τη γλυκόζη αίματος νηστείας και προσφέρει ευεργετικές αλλαγές στις αξιολογήσεις της υποκειμενικής όρεξης νηστείας.

Όπως συμβαίνει με όλες τις δίαιτες, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και οι διαβητικοί που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή πριν ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα περιορισμένης διατροφής.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Συμπληρώματα διατροφής: Ή λανθασμένη ή άσκοπη η χρήση τους, σύμφωνα με μελέτη

Νέα μελέτη καταδεικνύει την αλόγιστη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Τι γίνεται με τα κομμάτια και τα περιττώματα αρουραίων στα τρόφιμα; Δεκάδες ανακλήσεις τροφίμων και λουκέτα σε εστιατόρια

Καταγραφή πρόσφατων περιστατικών και ανάλυση για τους λόγους παρουσίας τρωκτικών μέσα σε τρόφιμα ή σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και σε εστιατόρια και για τους τρόπους εντοπισμού και αντιμετώπισης.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στις κορυφαίες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη!

Ο ένας θάνατος στους πέντε στην Ευρώπη οφείλεται στην ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα