Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
31.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρασί: Νέα «ηλεκτρονική γλώσσα» ανιχνεύει την αλλοίωση, 1 μήνα πριν από τον άνθρωπο

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚρασί: Νέα «ηλεκτρονική γλώσσα» ανιχνεύει την αλλοίωση, 1 μήνα πριν από τον άνθρωπο
spot_img

Καινοτομία για το χώρο του κρασιού.

    Ως ζωντανός οργανισμός καθότι έχει υποστεί ζύμωση, το κρασί μπορεί να γίνει λεία μιας σειράς φυσικών παρεμβάσεων και να αλλοιωθεί, ανεξάρτητος παρελθόντος χρόνου. Είναι ένα φαινόμενο που οι οινολόγοι προσπαθούν να ελέγξουν καθώς και να προβλέψουν, και το κάνουν εδώ και αιώνες. Βέβαια η δοκιμή κρασιού απαιτεί εξαιρετικά λεπτομερή χειρωνακτική εργασία, για να μην αναφέρουμε τις δαπάνες. Τώρα μια νέα μέθοδος, η λεγόμενη «ηλεκτρονική γλώσσα», μια συσκευή με μια σειρά ψηφιακών αισθητήρων, μπορεί να λάβει οδηγίες για ανίχνευση αλλοιώσεων τόσο σε λευκά όσο και σε κόκκινα κρασιά, 1 μήνα πριν από τον άνθρωπο.

    Χάρη σε μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, μια σειρά λευκών κρασιών έχουν περάσει στην ηλεκτρονική γλώσσα σε μια αυστηρή σειρά δοκιμών που συνέκρινε την ακρίβεια και τους χρόνους απόκρισης με αυτούς μιας ομάδας (εκπαιδευμένων) ανθρώπων. Η ηλεκτρονική γλώσσα σε σύγκριση με τους ανθρώπους, ανίχνευσε την αλλοίωση ήδη από τις 7 ημέρες, όταν εξετάστηκε από το εκπαιδευμένο ανθρώπινο πάνελ για το πόσο γρήγορα ήταν ικανό να αντιληφθεί τέσσερα κορυφαία είδη αλλοίωσης. Τα δυο στοιχεία που προσέθεσαν οι επιστήμονες της WSU στα μπουκάλια κρασιού, ήταν το Acetobacter aceti, που κάνει το κρασί να μυρίζει σαν ξύδι ή, όπως αναφέρεται στη μελέτη, «βερνίκι αφαίρεσης νυχιών» και το Lactobacillus brevis, που μπορεί να δώσει στο κρασί αυτό που οι αμπελουργοί περιγράφουν ως μυρωδιά «ποντικιού».

   Για εβδομάδες, οι ερευνητές του WSU ανταγωνίζονταν το μηχάνημα καθώς το εμβολιασμένο κρασί ωρίμαζε κατά τη διάρκεια της δοκιμής των 42 ημερών, ρουφώντας (χρησιμοποιημένα) στρώματα ποντικιού και νύχια αφαίρεσης βερνικιού, μεταξύ άλλων, για να τελειοποιήσουν τη μύτη τους ώστε να ανταγωνιστούν την ηλεκτρονική γλώσσα.

    Σε όλη την παραγωγή κρασιού, ένα τόσο σαφές, αδιαμφισβήτητο σύστημα προειδοποίησης θα είχε μεγάλη αξία για τον παρασκευαστή, αλλά στην παραγωγή λευκού κρασιού, η αξία θα ενισχυόταν, καθώς η παραγωγή λευκού κρασιού γίνεται γενικά με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από την παραγωγή του κόκκινου, αυξάνοντας έτσι τις ταχύτητες της λήψης αποφάσεων καθώς λίγες ημέρες, ή σε ορισμένες περιπτώσεις οι ώρες, μπορεί να έχουν σημασία στην παραγωγή λευκών οίνων.

https://www.foodandwine.com/wine-spoilage-study-8653515?utm_medium=email&utm_source=rasa_io&utm_campaign=newsletter

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μέχρι πόσο σίδηρο μπορείτε να παίρνετε την ημέρα για αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων- Η νέα γνωμοδότηση της EFSA

H νέα επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης σιδήρου.

Πως η εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων συμβάλει στη πρόληψη της ζημίας και των νομικών κινδύνων ενός εμπορικού σήματος

Η πρόβλεψη περιστατικών ασφάλειας τροφίμων διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ηγετών της βιομηχανίας τροφίμων.

Νέο εύρημα για τα εμφιαλωμένα νερά: Η μεταφορά και το κούνημα αυξάνουν βακτήρια και παθογόνους μικροοργανισμούς!

Πειραματική μελέτη αποκαλύπτει ότι η ανάδευση των εμφιαλωμένων νερών αυξάνει το μικροβιακό φορτίο.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα