Σε μια νέα μελέτη, το διαιτητικό φλεγμονώδες δυναμικό αξιολογήθηκε με τη βοήθεια του διαιτητικού φλεγμονώδη δείκτη (DII) με βάση τη διαιτητική ανάκληση 24 ωρών.
Ο σακχαρώδης διαβήτης (DM) είναι μια μεταβολική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και βλάβη των ιστών ή των οργάνων.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), περισσότερα από 536 εκατομμύρια άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 70 ετών πάσχουν από διαβήτη σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας εκτιμώμενες ετήσιες παγκόσμιες δαπάνες υγείας ύψους 673 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο DM έχει καταστεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Αναδυόμενες μελέτες έχουν αναφέρει ότι η φλεγμονή παίζει βασικό ρόλο στην παθογένεια της νόσου αυτής. Έχει αποδειχθεί ότι οι ασθενείς με διαβήτη τείνουν να έχουν υψηλότερο επίπεδο φλεγμονωδών κυτοκινών.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να ρυθμίσει αποτελεσματικά τη φλεγμονώδη κατάσταση του σώματος. Ο παραλληλισμός αυτών των μελετών ήταν μια προσπάθεια ποσοτικής μέτρησης του φλεγμονώδους δυναμικού της διατροφής. Έτσι, ο διαιτητικός φλεγμονώδης δείκτης (DII) χρησιμοποιείται ευρέως για να δώσει μια περιεκτική βαθμολογία για το αν μια διατροφή είναι αντι- ή προ-φλεγμονώδης. Έχει επιβεβαιωθεί ότι η DII συνδέεται στενά με ορισμένους βασικούς βιοδείκτες στη φλεγμονή και έχει να κάνει με μια ποικιλία μη μεταδοτικών ασθενειών. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ DII και DM άμεσα.
Σε μια νέα μελέτη από Κινέζους ερευνητές, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES), μια βάση δεδομένων για την υγεία και τη διατροφική κατάσταση μεταξύ του πληθυσμού των ΗΠΑ. Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ του DII και της θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων με διαβήτη, η οποία θα μπορούσε να ρίξει νέο φως σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της διαιτητικής διαχείρισης, της διατροφικής επιδημιολογίας και της φροντίδας του διαβήτη.
Συμπερασματικά, η μελέτη αναφέρει πως το DII συσχετίστηκε θετικά με τον επιπολασμό του διαβήτη και πως μια προφλεγμονώδη διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Τα άτομα με διαβήτη που τηρούσαν μια προφλεγμονώδη διατροφή παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.
Ως εκ τούτου, η χρήση του DII στην αξιολόγηση των διατροφικών προτύπων μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στη μελλοντική διαχείριση της δημόσιας υγείας.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη, πατήστε εδώ