Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η δικαίωση της… πατάτας – Νέα έρευνα δείχνει ότι τα αμυλούχα λαχανικά έχουν ίδια θρεπτική αξία με τα μη αμυλούχα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ δικαίωση της... πατάτας - Νέα έρευνα δείχνει ότι τα αμυλούχα λαχανικά έχουν ίδια θρεπτική αξία με τα μη αμυλούχα
spot_img

Νέα επιστημονική μελέτη για θρεπτικά στοιχεία επιβεβαιώνει ότι τα αμυλούχα λαχανικά προσφέρουν συγκρίσιμη θρεπτική αξία με τα μη αμυλούχα λαχανικά καθώς και με τα φρούτα

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Frontiers in Nutrition αμφισβήτησε τον διαχωρισμό των αμυλούχων λαχανικών από τα μη αμυλούχα αντίστοιχά τους και την ένταξή τους στην κατηγορία τροφίμων με χαμηλότερη θρεπτική αξία. Με βάση τις μετρήσεις CQI, ειδικά σχεδιασμένες για την αξιολόγηση της ποιότητας των υδατανθράκων, τα αμυλούχα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των λευκών πατατών, αξίζουν μια αλλαγή κατηγορίας και μια πιο εξέχουσα θέση στη διατροφική καθοδήγηση

Μέχρι σήμερα τα αμυλούχα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των λευκών πατατών, συχνά κατηγοριοποιούνται ως τροφές «χαμηλότερης ποιότητας» με υδατάνθρακες, μαζί με επεξεργασμένα δημητριακά, 100% χυμούς φρούτων, ζαχαρούχα ποτά και σάκχαρα, σνακ και γλυκά. Μεταξύ των υδατανθράκων «υψηλότερης ποιότητας» είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα μη αμυλούχα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα ολικής αλέσεως.

Η νέα μελέτη εξέτασε περισσότερα από 2.400 τρόφιμα ως προς την ποιότητα των υδατανθράκων που περιέχουν. Αναγνωρίζοντας ότι οι υδατάνθρακες υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφίμων, η μελέτη διεύρυνε το φάσμα των ομάδων τροφίμων για να συμπεριλάβει επεξεργασμένα και δημητριακά ολικής αλέσεως, σνακ και γλυκά, αλλά και αμυλούχα και μη αμυλούχα λαχανικά, όσπρια και ολόκληρα φρούτα. Τα αμυλούχα λαχανικά δεν είχαν δοκιμαστεί πριν από τη χρήση των νέων μετρήσεων ποιότητας υδατανθράκων.

«Τα αμυλούχα λαχανικά συχνά δεν θεωρούνται καν ως λαχανικά και αφαιρούνται συνήθως από τις κατηγορίες τροφίμων υψηλής ποιότητας στην έρευνα για τη διατροφή. Αυτή η άποψη αμφισβητείται τώρα από τις νέες μεθόδους διαμόρφωσης θρεπτικών στοιχείων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Adam Drewnowski, PhD, ερευνητής στο Κέντρο Διατροφής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Τώρα που έχουμε επίσημα μέτρα ποιότητας υδατανθράκων στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε, είναι καιρός να επαναφέρουμε τα αμυλούχα λαχανικά εκεί που ανήκουν. Δεν υπάρχει λόγος να δαιμονοποιούνται τα «κακά» λαχανικά».

Με βάση τις τέσσερις βαθμολογίες CQI, σχεδόν οι μισές από τις 210 αμυλούχες φυτικές τροφές που αναλύθηκαν στη μελέτη πληρούσαν τους ορισμούς CQI για υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας, οι οποίοι ορίστηκαν ως εκείνοι με τιμές βασισμένες σε στοιχεία για τις φυτικές ίνες και την ελεύθερη ζάχαρη.

Να σημειωθεί πως πολύ λίγα σνακ και γλυκά (1-5%), καραμέλες και επιδόρπια (0-5%) και εκλεπτυσμένα τρόφιμα με δημητριακά (10-12%) θα μπορούσαν να θεωρηθούν υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τα ίδια μέτρα CQI.

Με βάση το πιο ολοκληρωμένο μοντέλο CFQS-4, το οποίο επίσης αντιπροσωπεύει την περιεκτικότητα των τροφίμων σε κάλιο και νάτριο, τα αμυλούχα λαχανικά σημείωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε σχέση με τα μη αμυλούχα λαχανικά και φρούτα έναντι των γλυκών και της σόδας.

«Ελπίζω ότι αυτή η απλή εφαρμογή των υφιστάμενων μετρήσεων ποιότητας υδατανθράκων σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων που περιέχουν υδατάνθρακες θα δείξει ότι τα αμυλούχα λαχανικά ανήκουν στις τροφές με υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας», δήλωσε ο Drewnowski. «Αυτή η τελευταία έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι όλα τα λαχανικά πρέπει να παραμείνουν μαζί όταν πρόκειται τόσο για την έρευνα όσο και για τη διατροφική καθοδήγηση».

Αυτή η μελέτη περιελάμβανε ένα μεγάλο, ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων με χρήση πολλαπλών μοντέλων προφίλ θρεπτικών συστατικών. Περαιτέρω έρευνα για να βασιστεί σε αυτά τα μοντέλα, ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσει να ενσωματώνει άλλες βιταμίνες και μέταλλα στις αξιολογήσεις ποιότητας των τροφίμων. Παρόλα αυτά, αυτή η μελέτη ευθυγραμμίζεται με ένα ευρύτερο, εξελισσόμενο σώμα βιβλιογραφίας που παρουσιάζει την πολυδιάσταση των τροφών με υδατάνθρακες και τον ρόλο τους στην ανθρώπινη υγεία. Όπως εξήγησε ο Δρ Drewnowski, «Οι τρέχουσες προσπάθειες ενημέρωσης των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών και των ρυθμιστικών πλαισίων θα ωφεληθούν από σύγχρονα, ολοκληρωμένα εργαλεία για τον καθορισμό και την αξιολόγηση της ποιότητας των τροφίμων με υδατάνθρακες».

Αυτή η έρευνα υποστηρίχθηκε από την Alliance for Potato Research and Education (APRE) και από την Quality Carbohydrate Coalition (QCC), η οποία χρηματοδοτείται από την Potatoes USA. Ούτε η APRE ούτε η Potatoes USA είχαν επίδραση στον σχεδιασμό, τη διεξαγωγή, την εκτέλεση ή την ανάλυση δεδομένων της μελέτης μετά την έγκριση της αρχικής πρότασης για χρηματοδότηση. Ο Δρ. Adam Drewnowski είναι μέλος του QCC-Scientific Advisory Council.

Πηγή: EurekAlert

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα