Τα οφέλη της κατανάλωσης μωβ φρούτων και λαχανικών.
Τα μωβ φρούτα και λαχανικά είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και έχουν μοναδικά οφέλη για την υγεία που τα ξεχωρίζουν από άλλα χρωματιστά προϊόντα. Και μάλιστα είναι τόσο ωφέλιμα για την υγεία που επιστήμονες δημιούργησαν και μωβ ντομάτα μέσω γονιδιακής επεξεργασίας για να παράγει υψηλά επίπεδα του “μωβ αντιοξειδωτικού”. Επιπλέον πρόσφατα αποκαλύφθηκε η ευεργετική τους επίδραση στον διαβήτη τύπου 2.
Η θετική επίδραση των μωβ φρούτων και λαχανικών οφείλεται στην παρουσία ανθοκυανινών. Οι ανθοκυανίνες (από τα αρχαία ελληνικά ἄνθος ( ánthos ) , και κυανό χρώμα (σκούρο μπλε), που ονομάζονται επίσης ανθοκυάνες , είναι υδατοδιαλυτές κενοτόπιες χρωστικές ουσίες που, ανάλογα με το pH τους , μπορεί να εμφανίζονται κόκκινες, μοβ, μπλε ή μαύρες. Το 1835, ο Γερμανός φαρμακοποιός Ludwig Clamour Marquart έδωσε το όνομα Anthokyan σε μια χημική ένωση που δίνει στα λουλούδια ένα μπλε χρώμα για πρώτη φορά στην πραγματεία του ” Die Farben der Blüthen “. Η υψηλότερη καταγεγραμμένη ποσότητα ανθοκυανινών φαίνεται να υπάρχει στη μαύρη σόγια( Glycine max L. Merr.) που περιέχει περίπου 2 g ανά 100 g, σε μοβ κόκκους και φλοιούς καλαμποκιού και στις φλούδες και τον πολτό του μαύρου chokeberry ( Aronia melanocarpa L.
Μερικά από τα οφέλη της κατανάλωσης μωβ φρούτων και λαχανικών περιλαμβάνουν:
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Τα μωβ φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του σώματος από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Αντιφλεγμονώδης δράση: Οι ανθοκυανίνες στα μωβ φρούτα και λαχανικά έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.
Βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι ανθοκυανίνες στα μωβ φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στην προστασία από τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.
Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία: Τα μωβ φρούτα και λαχανικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.
Πρόληψη του καρκίνου: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα αντιοξειδωτικά και οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στα μωβ φρούτα και λαχανικά μπορεί να έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου, καθιστώντας τα πολύτιμη προσθήκη σε μια δίαιτα πρόληψης του καρκίνου.
Μερικά παραδείγματα μωβ φρούτων και λαχανικών περιλαμβάνουν μελιτζάνα, μωβ λάχανο, μαύρα σταφύλια, κορινθιακή σταφίδα, μαύρα μούρα, βατόμουρα, δαμάσκηνα, μαυρόσυκα, μωβ σπαράγγια παντζάρια, μωβ πατάτα. Η ενσωμάτωση ποικιλίας μωβ φρούτων και λαχανικών στην ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στην συνολική υγεία και ευεξία.
Να θυμάστε όμως πως η τακτική πρόσληψη φρούτων και λαχανικών με φυσικά μοβ χρώμα είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια ποικίλη δίαιτα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ισορροπία είναι το κλειδί, επομένως ιδανικά θα πρέπει να στοχεύουμε σε ένα “ουράνιο τόξο” διαφορετικών χρωμάτων φρούτων και λαχανικών για βέλτιστη υγεία.