Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Νέα καθοδήγηση σχετικά με την εκτίμηση κινδύνου από τα φυτοφάρμακα για τις μέλισσες

ΑρχικήΝέαEFSA: Νέα καθοδήγηση σχετικά με την εκτίμηση κινδύνου από τα φυτοφάρμακα για τις μέλισσες
spot_img

Ο περιορισμός της χρήσης φυτοφαρμάκων που, αν και είχαν ευνοϊκή αξιολόγηση ασφάλειας όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία, διαπιστώθηκε η επιζήμια επίδρασή τους στις μέλισσες.

Ως μέρος της δέσμευσής της για τη βιωσιμότητα και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε μια ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των κινδύνων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στις μέλισσες και σε άλλους πληθυσμούς επικονίασης σε γεωργικές περιοχές.

Μία από τις ανησυχίες των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο των κρατών μελών όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι οι επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η μείωση του πληθυσμού των επικονιαστών. Αυτή η ανησυχία οδήγησε στη θέσπιση μέτρων όπως ο περιορισμός της χρήσης φυτοφαρμάκων που, αν και είχαν ευνοϊκή αξιολόγηση ασφάλειας όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία, διαπιστώθηκε ότι η επιζήμια επίδρασή τους στις μέλισσες θα μπορούσε να έχει δυσμενή επίπτωση σε αυτά τα ευεργετικά και απαραίτητα για την παραγωγή τροφίμων ειδικότερα και για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα γενικότερα.

Το νέο αναθεωρημένο έγγραφο καθοδήγησης λαμβάνει υπόψη τις πιο πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις και περιέχει τις πιο σύγχρονες μεθοδολογίες για τη διεξαγωγή αξιολογήσεων κινδύνου σε αυτόν τον τομέα.

Η αναθεωρημένη καθοδήγηση της EFSA περιγράφει τον τρόπο αξιολόγησης του κινδύνου για τις μέλισσες που εκτίθενται σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε γεωργικές περιοχές. Αυτό το επιτυγχάνει ακολουθώντας μια σταδιακή προσέγγιση για την αξιολόγηση της έκθεσης των μελισσών σε φυτοφάρμακα (με επαφή ή δίατροφή) και των επιπτώσεων που προκύπτουν. Το έγγραφο καθοδήγησης περιγράφει επίσης μελέτες που πρέπει να εκπονήσουν οι αιτούντες όταν ο υψηλός κίνδυνος δεν μπορεί να αποκλειστεί κατά την αρχική αξιολόγηση.

Το έγγραφο καλύπτει διάφορα σενάρια και πτυχές που σχετίζονται με την εκτίμηση κινδύνου. Αυτές περιλαμβάνουν τις διαφορετικές χρονικές κλίμακες των επιπτώσεων (οξεία και χρόνια) και τα διαφορετικά στάδια ζωής των μελισσών (ενήλικες και προνύμφες). Για τις μέλισσες, εξετάστε πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις χαμηλών δόσεων και πιθανές ανησυχίες λόγω υποθανατηφόρων επιπτώσεων. Το έγγραφο παρέχει επίσης συστάσεις για τους κινδύνους μεταβολιτών και μειγμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Παρειδωλία: Βλέπετε κι εσείς πρόσωπα στον καφέ ή στο καμένο τοστ; Δεν είστε οι μόνοι!

Πως το φαινόμενο της παρειδωλίας, βοήθησε στην επιβίωση των προγόνων μας.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα