Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορεί η αιτία για τη λιγότερη απώλεια βάρους να είναι ένα “τεμπέλικο” έντερο;

ΑρχικήΕπιστήμηΜπορεί η αιτία για τη λιγότερη απώλεια βάρους να είναι ένα "τεμπέλικο" έντερο;
spot_img

Νέα έρευνα δείχνει ότι η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου που οδηγεί στην εξαγωγή περισσότερης ενέργειας από τα τρόφιμα συμβάλλει σε απώλεια περισσότερων θερμίδων.

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι παχαίνουν εύκολα, ενώ άλλοι τρώνε όσο θέλουν χωρίς να κερδίσουν ούτε ένα γραμμάριο; Τι ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίζει η τύχη στο μεταβολισμό μας; 

Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγη διαπίστωσε πως στην πραγματικότητα το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο οι άνθρωποι παχαίνουν ή όχι με το φαγητό.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης αναλύθηκαν οι κενώσεις 85 Δανών για να εκτιμήσουν οι ερευνητές πόσο αποτελεσματικά είναι τα μικρόβια του εντέρου τους στην εξαγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί χαρτογράφησαν τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου για κάθε συμμετέχοντα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το κλειδί αφορά στο ποσοστό της ενέργειας που εξάγει και αντλεί ένας άνθρωπος από την τροφή του.

Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου το 40% των συμμετεχόντων ανήκει σε μια ομάδα που, κατά μέσο όρο, εξάγει περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα σε σύγκριση με το άλλο 60%. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι όσοι άντλησαν την περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα ζύγιζαν επίσης 10% περισσότερο κατά μέσο όρο, που ανέρχεται σε επιπλέον εννέα κιλά.

Όλα αυτά σημαίνουν πως το υπερβολικό βάρος μπορεί να μην σχετίζεται μόνο με το πόσο υγιεινά τρώει κάποιος ή την ποσότητα της άσκησης που κάνει, αλλά πως σχετίζεται με τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου ενός ατόμου και την αποτελεσματικότητά τους στην εξαγωγή ενέργειας. Όταν, λοιπόν, ένας οργανισμός εξάγει λιγότερη ενέργεια από την τροφή, δημιουργείται ένα πλεόνασμα θερμίδων για να καταναλώνει το σώμα. 

“Μπορεί να έχουμε βρει το κλειδί για να κατανοήσουμε γιατί μερικοί άνθρωποι παίρνουν περισσότερο βάρος από άλλους, ακόμη και όταν δεν τρώνε περισσότερο ή πιο ανθυγιεινά. Αλλά αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω”, λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Henrik Roager του Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού.

Πιο αργή πέψη, περισσότερη απώλεια θερμίδων

Από το στόμα μέχρι τον οισοφάγο, το στομάχι, το δωδεκαδάκτυλο και το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο και τέλος μέχρι το ορθό, η τροφή χρειάζεται ένα ταξίδι 12 έως 36 ώρες, περνώντας αρκετούς σταθμούς στη διαδρομή, προτού το σώμα εξάγει όλα τα θρεπτικά συστατικά της τροφής .

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού για κάθε συμμετέχοντα. Και ενώ το αναμενόμενο για τους ερευνητές ήταν πως η μεγαλύτερη διάρκεια πέψης θα συνδεόταν με περισσότερη συγκέντρωση τροφίμων, αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή, οι συμμετέχοντες στους οποίους η πέψη διαρκούσε περισσότερο εξήγαγαν περισσότερη ενέργεια! Ωστόσο, αυτό είναι επίσης ένα εύρημα το οποίο απαιτεί επίσης περισσότερη διερεύνηση.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα