Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορεί η αιτία για τη λιγότερη απώλεια βάρους να είναι ένα “τεμπέλικο” έντερο;

ΑρχικήΕπιστήμηΜπορεί η αιτία για τη λιγότερη απώλεια βάρους να είναι ένα "τεμπέλικο" έντερο;
spot_img

Νέα έρευνα δείχνει ότι η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου που οδηγεί στην εξαγωγή περισσότερης ενέργειας από τα τρόφιμα συμβάλλει σε απώλεια περισσότερων θερμίδων.

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι παχαίνουν εύκολα, ενώ άλλοι τρώνε όσο θέλουν χωρίς να κερδίσουν ούτε ένα γραμμάριο; Τι ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίζει η τύχη στο μεταβολισμό μας; 

Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγη διαπίστωσε πως στην πραγματικότητα το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο οι άνθρωποι παχαίνουν ή όχι με το φαγητό.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης αναλύθηκαν οι κενώσεις 85 Δανών για να εκτιμήσουν οι ερευνητές πόσο αποτελεσματικά είναι τα μικρόβια του εντέρου τους στην εξαγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί χαρτογράφησαν τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου για κάθε συμμετέχοντα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το κλειδί αφορά στο ποσοστό της ενέργειας που εξάγει και αντλεί ένας άνθρωπος από την τροφή του.

Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου το 40% των συμμετεχόντων ανήκει σε μια ομάδα που, κατά μέσο όρο, εξάγει περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα σε σύγκριση με το άλλο 60%. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι όσοι άντλησαν την περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα ζύγιζαν επίσης 10% περισσότερο κατά μέσο όρο, που ανέρχεται σε επιπλέον εννέα κιλά.

Όλα αυτά σημαίνουν πως το υπερβολικό βάρος μπορεί να μην σχετίζεται μόνο με το πόσο υγιεινά τρώει κάποιος ή την ποσότητα της άσκησης που κάνει, αλλά πως σχετίζεται με τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου ενός ατόμου και την αποτελεσματικότητά τους στην εξαγωγή ενέργειας. Όταν, λοιπόν, ένας οργανισμός εξάγει λιγότερη ενέργεια από την τροφή, δημιουργείται ένα πλεόνασμα θερμίδων για να καταναλώνει το σώμα. 

“Μπορεί να έχουμε βρει το κλειδί για να κατανοήσουμε γιατί μερικοί άνθρωποι παίρνουν περισσότερο βάρος από άλλους, ακόμη και όταν δεν τρώνε περισσότερο ή πιο ανθυγιεινά. Αλλά αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω”, λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Henrik Roager του Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού.

Πιο αργή πέψη, περισσότερη απώλεια θερμίδων

Από το στόμα μέχρι τον οισοφάγο, το στομάχι, το δωδεκαδάκτυλο και το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο και τέλος μέχρι το ορθό, η τροφή χρειάζεται ένα ταξίδι 12 έως 36 ώρες, περνώντας αρκετούς σταθμούς στη διαδρομή, προτού το σώμα εξάγει όλα τα θρεπτικά συστατικά της τροφής .

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού για κάθε συμμετέχοντα. Και ενώ το αναμενόμενο για τους ερευνητές ήταν πως η μεγαλύτερη διάρκεια πέψης θα συνδεόταν με περισσότερη συγκέντρωση τροφίμων, αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή, οι συμμετέχοντες στους οποίους η πέψη διαρκούσε περισσότερο εξήγαγαν περισσότερη ενέργεια! Ωστόσο, αυτό είναι επίσης ένα εύρημα το οποίο απαιτεί επίσης περισσότερη διερεύνηση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.

Νέος “βραχνάς” για επιχειρήσεις και καταναλωτές το σύστημα επιστροφής συσκευασίας ποτών και αναψυκτικών

Σύστημα επιστροφής εγγύησης για πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες ποτών – Επιπλέον χρέωση για τους καταναλωτές και... ταλαιπωρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις.

Οι μεγαλύτεροι Φορείς Πιστοποίησης στην Ελλάδα μιλούν για τη σημασία των Προτύπων στην Ασφάλεια Τροφίμων

Οι υπεύθυνοι πιστοποίησης σε πέντε από τους μεγαλύτερους Φορείς Πιστοποίησης στη χώρα, μίλησαν στο Cibum για τη σημασία που έχουν τα πρότυπα στη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των Ελλήνων καταναλωτών.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα