Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
20.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανταπόκριση της Listeria monocytogenes στις θεραπείες απολυμαντικών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνταπόκριση της Listeria monocytogenes στις θεραπείες απολυμαντικών
spot_img

Επιστημονική μετά-ανάλυση μιας μεγάλης συλλογής δεδομένων από πολλαπλές μεμονωμένες μελέτες σχετικά με την επίδραση διαφορετικών ειδών απολυμαντικών στην L. monocytogenes.

Η Listeria monocytogenes, ένα Gram-θετικό βακτήριο, είναι ευρέως διαδεδομένο και επιμένει σε μολυσμένα τρόφιμα και περιβάλλοντα που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Πρόκειται για ένα τυπικό τροφιμογενές παθογόνο που μπορεί να προκαλέσει ανθρώπινη διεισδυτική λιστερίωση, οδηγώντας σε μηνιγγίτιδα, άμβλωση ή ακόμα και θάνατο.

Στόχος επιστημονικής μελέτης ήταν η διεξαγωγή μιας μετα-ανάλυσης για τη σύγκριση και την πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας διαφόρων απολυμαντικών και καθαριστικών στο L. Monocytogenes.

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει ευρέως απολυμαντικά, όπως το υποχλωριώδες νάτριο, το νερό διοξειδίου του χλωρίου, το υπεροξυοξικό οξύ, το ηλεκτρολυμένο οξειδωτικό νερό, το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το επιφανειοδραστικό απορρυπαντικό, και έχουν δείξει ότι αυτά τα απολυμαντικά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση και την αδρανοποίηση του L. monocytogenes και άλλων παθογόνων σε τρόφιμα και περιβάλλοντα. Ωστόσο, οι φυσιολογικές και οικολογικές συμπεριφορές του L. monocytogenes λειτουργούν διαφορετικά κάτω από αντίξοες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας απολυμαντικών και άλλων βακτηριοκτόνων παραγόντων. Η έλλειψη κατανόησης της απόκρισης του L. monocytogenes στα απολυμαντικά μπορεί να παραπλανήσει τα μετέπειτα μέτρα ελέγχου.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση 36 απολυμαντικών στην απόκριση του L. Monocytogenes.

Με βάση την προσέγγιση της μετα-ανάλυσης, η μελέτη περιέγραψε και σύγκρινε την επίδραση πολλαπλών παραγόντων στη μείωση του L. monocytogenes χρησιμοποιώντας μοντέλα μικτών επιδράσεων με 896 εξαγόμενα δεδομένα. Η ιεραρχική ανάλυση υποστήριξε την ιδέα ότι ο τύπος και η συγκέντρωση του απολυμαντικού, καθώς και η θερμοκρασία και ο χρόνος επεξεργασίας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν πρωτίστως την επιβίωση του L. monocytogenes . Το L. monocytogenes γενικά εμφάνισε υψηλότερη αντοχή στο κιτρικό οξύ και το υποχλωριώδες νάτριο. Εν τω μεταξύ, η L. Monocytogenes στην κατάσταση προσκόλλησης και βιοφίλμ ήταν πιο ανθεκτικά στα ερευνηθέντα απολυμαντικά. Επιπλέον, οι φυσικές και χημικές ιδιότητες των τροφίμων και των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ενδέχεται να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του απολυμαντικού. Ωστόσο, η ερευνητική ετερογένεια σε στελέχη και συνθήκες περιόρισε επίσης τη δυνατότητα εφαρμογής των καθιερωμένων μοντέλων και περαιτέρω συμπέρασμα σχετικά με τις τάσεις της αντοχής στο L. monocytogenes . Επομένως, μελλοντική εμπειρική μελέτη θα πρέπει να προσδιορίζει συστηματικά την αντοχή του L. monocytogenes στο απολυμαντικό λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα του στελέχους και τις περιεκτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα εγκύκλιος του Υπ. Υγείας για τους ελέγχους ενόψει Πάσχα – Αυστηροί έλεγχοι και στους delivery

Το Υπουργείο Υγείας ζητά από τους επιθεωρητές αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων.

Γιατί οι καταναλωτές προτιμούν το εμφιαλωμένο από το νερό βρύσης;

Οι προσπάθειες της ΕΕ για στροφή των Ευρωπαίων στο νερό βρύσης και η λόγοι της προσήλωσης των καταναλωτών στο εμφιαλωμένο.

Καταναλωτής: Οι υψηλές τιμές οδηγούν σε επικίνδυνες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων

Έρευνα έδειξε πως οι αυξανόμενες τιμές ωθούν τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα