Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη: Η ανοσοθεραπεία με φιστίκια σε μικρά παιδιά επιλύει τις αλλεργίες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝέα μελέτη: Η ανοσοθεραπεία με φιστίκια σε μικρά παιδιά επιλύει τις αλλεργίες
spot_img
  • Η μελέτη περιελάμβανε 146 αλλεργικά στα φιστίκια παιδιά και μέτρησε την απευαισθητοποίηση (ασφαλής κατανάλωση 5000mg πρωτεΐνης φιστικιού σε σκόνη υπό την επίβλεψη ερευνητών μετά από δυόμισι χρόνια καθημερινής θεραπείας) και ύφεση (ικανότητα επανάληψης αυτής της τροφικής πρόκλησης 26 εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας ).
  • Σε παιδιά που έλαβαν ανοσοθεραπεία με φιστίκια το 71% (68/96) πέτυχε απευαισθητοποίηση έναντι 2% (1/50) στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, ενώ το 21% (20/96) πέτυχε ύφεση έναντι 2% (1/50) στην ομάδα ομάδα εικονικού φαρμάκου.
  • Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι τα παιδιά που ήταν μικρότερα στην αρχή της θεραπείας είχαν περισσότερες πιθανότητες από τα μεγαλύτερα παιδιά να επιτύχουν ύφεση. Οι συγγραφείς ζητούν περισσότερη έρευνα για τη διερεύνηση αυτού του ευρήματος, καθώς μπορεί να υποδηλώνει ένα παράθυρο ευκαιρίας νωρίς στη ζωή, όταν η από του στόματος ανοσοθεραπεία με φιστίκια είναι πιο αποτελεσματική.
  • Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν στενά σε αυτή τη δοκιμή και έλαβαν μικρές ποσότητες πρωτεΐνης φιστικιού σε σκόνη, η οποία αυξήθηκε σταδιακά στα 2000 mg ημερησίως (που ισοδυναμεί με 6 φιστίκια). 

Μια κλινική δοκιμή που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας διαπίστωσε ότι η χορήγηση από του στόματος ανοσοθεραπείας με φιστίκια σε παιδιά με υψηλή αλλεργία στα φιστίκια ηλικίας 1 έως 3 ετών απευαισθητοποίησε με ασφάλεια τα περισσότερα από αυτά στο φιστίκι και, προκάλεσε ύφεση της αλλεργίας στα φιστίκια στο ένα πέμπτο. 

Η ανοσοθεραπεία συνίστατο σε ημερήσια από του στόματος δόση φυστικαλεύρου για 2,5 χρόνια. Η ύφεση ορίστηκε ως το να μπορείς να φας 5 γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού, που ισοδυναμεί με 1,5 κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο, χωρίς να παρουσιάσεις αλλεργική αντίδραση έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της ανοσοθεραπείας. Τα μικρότερα παιδιά και εκείνα που ξεκίνησαν τη δοκιμή με χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων ειδικά για το φιστίκι είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν ύφεση. Τα αποτελέσματα της δοκιμής, που ονομάζεται IMPACT, δημοσιεύτηκαν σήμερα στο περιοδικό The Lancet . 

“Τα αποτελέσματα ορόσημο της δοκιμής IMPACT υποδηλώνουν ένα παράθυρο ευκαιρίας στην πρώιμη παιδική ηλικία για να προκληθεί ύφεση της αλλεργίας στα φιστίκια μέσω της στοματικής ανοσοθεραπείας”, δήλωσε ο Anthony S. Fauci, MD, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), του NIH. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα της μελέτης θα ενημερώσουν την ανάπτυξη τρόπων θεραπείας που μειώνουν το βάρος της αλλεργίας στα φιστίκια, στα παιδιά». 

Η αλλεργία στα φιστίκια επηρεάζει περίπου το 2% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ή σχεδόν 1,5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 17 ετών και κάτω. Ο κίνδυνος μιας απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης σε φιστίκια που καταναλώθηκαν κατά λάθος είναι σημαντικός για αυτά τα παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν αλλεργικά στα φιστίκια εφ’ όρου ζωής. 

Κατά το σχεδιασμό της μελέτης, οι ερευνητές της δοκιμής IMPACT υποστήριξαν ότι επειδή η στοματική ανοσοθεραπεία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το ανοσοποιητικό σύστημα, η παροχή στοματικής ανοσοθεραπείας με φιστίκια νωρίς στη ζωή, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ωριμάζει ακόμη, μπορεί να τροποποιήσει την ανοσοαπόκριση του παιδιού στο φιστίκι. Δύο προηγούμενες μελέτες παρείχαν απόδειξη της ιδέας ότι η από του στόματος ανοσοθεραπεία με φιστίκια θα μπορούσε να χορηγηθεί με ασφάλεια σε πολύ μικρά παιδιά και να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα. 

Σχεδόν 150 παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών συμμετείχαν στη δοκιμή IMPACT σε πέντε ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο τα παιδιά που είχαν αλλεργική αντίδραση μετά την κατανάλωση μισού γραμμαρίου πρωτεΐνης φιστικιού (περίπου 1,5 φιστίκια) ή λιγότερο ήταν επιλέξιμα να συμμετάσχουν στη μελέτη. Τα παιδιά έλαβαν τυχαία είτε αλεύρι που περιείχε πρωτεΐνη φιστικιού είτε αλεύρι εικονικού φαρμάκου παρόμοιας εμφάνισης. Τα αλεύρια αναμειγνύονταν με φαγητά όπως σάλτσα μήλου ή πουτίγκα για να καλύψουν τη γεύση τους. Κανείς εκτός από έναν φαρμακοποιό και έναν διαιτολόγο της τοποθεσίας δεν γνώριζε ποιος έλαβε αλεύρι από φιστίκια ή αλεύρι εικονικού φαρμάκου μέχρι να συγκεντρωθούν όλα τα δεδομένα και να τελειώσουν οι επισκέψεις μελέτης. 

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 30 εβδομάδων, τα παιδιά στην ομάδα θεραπείας έτρωγαν σταδιακά αυξανόμενες ημερήσιες δόσεις έως και 2 γραμμαρίων πρωτεΐνης φιστικιού, που ισοδυναμεί με περίπου έξι φιστίκια. Στη συνέχεια, τα παιδιά συνέχισαν να καταναλώνουν την ημερήσια δόση αλεύρου από φιστίκια ή εικονικό φάρμακο για δύο επιπλέον χρόνια. 

Στη συνέχεια, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε μια διατροφική πρόκληση από το στόμα, στην οποία έλαβαν σταδιακά αυξανόμενες δόσεις πρωτεΐνης φιστικιού μέχρι το αθροιστικό μέγιστο των 5 γραμμαρίων. Στη συνέχεια διέκοψαν τη θεραπεία και απέφευγαν τα φιστίκια για έξι μήνες. 

Τέλος, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε επαναλαμβανόμενη από του στόματος πρόκληση τροφής με 5 γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού, που ισοδυναμεί με περίπου 16 φιστίκια. Εκείνα που δεν είχαν αλλεργική αντίδραση κατά τη διάρκεια της πρόκλησης έφαγαν αργότερα 8 γραμμάρια φυστικοβούτυρο, που ισοδυναμεί με 2 κουταλιές της σούπας, σε διαφορετική ημέρα για να επιβεβαιωθεί ότι μπορούσαν να φάνε φιστίκια χωρίς να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση. 

Στο τέλος της περιόδου θεραπείας, το 71% των παιδιών που είχαν λάβει αλεύρι από φιστίκια απευαισθητοποιήθηκαν στο φιστίκι, σε σύγκριση με μόνο το 2% αυτών που είχαν λάβει το αλεύρι εικονικού φαρμάκου. Η απευαισθητοποίηση ορίστηκε ως η δυνατότητα κατανάλωσης 5 γραμμαρίων πρωτεΐνης φιστικιού κατά την πρώτη από του στόματος πρόκληση τροφής χωρίς αλλεργική αντίδραση. Μετά από έξι μήνες αποφυγής φιστικιών μετά τη θεραπεία, το 21% των παιδιών που είχαν λάβει αλεύρι από φιστίκια μπορούσαν να φάνε 5 γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού κατά τη διάρκεια της δεύτερης από του στόματος πρόκλησης τροφής χωρίς να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση και επομένως ήταν σε ύφεση. Αντίθετα, μόνο το 2% των παιδιών που είχαν λάβει αλεύρι εικονικού φαρμάκου ήταν σε ύφεση εκείνη την περίοδο. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δοκιμή IMPACT είναι διαθέσιμες στο ClinicalTrials.gov με το αναγνωριστικό μελέτης NCT01867671 .

Παραπομπή: SM Jones  et al . Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της στοματικής ανοσοθεραπείας σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη παιδιών 1-3 ετών με αλλεργία στα φιστίκια: Ευρήματα από τη δοκιμή IMPACT του Δικτύου Ανοσιακής Ανοχής. The Lancet DOI: S0140-6736(21)02390-4 (2022). 

Το NIAID διεξάγει και υποστηρίζει έρευνα —στο NIH, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως— για τη μελέτη των αιτιών των μολυσματικών και ανοσολογικών ασθενειών και για την ανάπτυξη καλύτερων μέσων πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας αυτών των ασθενειών. 

Σχετικά με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH): Το NIH, ο οργανισμός ιατρικής έρευνας της χώρας, περιλαμβάνει 27 Ινστιτούτα και Κέντρα και αποτελεί συστατικό του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Το NIH είναι ο κύριος ομοσπονδιακός οργανισμός που διεξάγει και υποστηρίζει βασική, κλινική και μεταφραστική ιατρική έρευνα και διερευνά τα αίτια, τις θεραπείες και τις θεραπείες τόσο για κοινές όσο και για σπάνιες ασθένειες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το NIH και τα προγράμματά του, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.nih.gov. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο