Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο ρόλος της βιταμίνης D στην σοβαρότητα της ψωρίασης

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟ ρόλος της βιταμίνης D στην σοβαρότητα της ψωρίασης
spot_img

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D ή η λήψη συμπληρωμάτων θα μπορούσε να είναι ευεργετική για άτομα με ψωρίαση.

Mία από τις μεγαλύτερες μελέτες μέχρι σήμερα, διαπιστώνει πως τα επίπεδα βιταμίνης D ενός ατόμου θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη σοβαρότητα της ψωρίασης. Ψωρίαση, είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται και σχηματίζουν ξηρές κηλίδες που προκαλούν φαγούρα. Η βιταμίνη D είναι ταυτόχρονα ένα θρεπτικό συστατικό που τρώμε και μια ορμόνη που παράγει το σώμα μας.

Η ανάλυση που περιελάμβανε σχεδόν 500 περιπτώσεις ψωρίασης από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) των ΗΠΑ, έδειξε μια γραμμική σχέση μεταξύ της αύξησης της σοβαρότητας της ψωρίασης και της μείωσης των επιπέδων βιταμίνης D που μετρώνται μέσω εξετάσεων αίματος.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν 491 περιπτώσεις ψωρίασης από περισσότερους από 40.000 συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής NHANES, με 162 περιπτώσεις από το 2003-2006 και 329 από το 2011-2014. Εξήγαγαν επίσης δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα βιταμίνης D, την επιφάνεια του σώματος που έχει επηρεαστεί από την ψωρίαση και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, ο δείκτης μάζας σώματος και η κατάσταση καπνίσματος.

Μετά από προσαρμογή για παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η ανάλυση έδειξε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και η ανεπάρκεια βιταμίνης D συσχετίστηκαν σημαντικά με μεγαλύτερη σοβαρότητα της ψωρίασης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς με τη μικρότερη επιφάνεια του σώματος με ψωρίαση είχαν τα υψηλότερα μέσα επίπεδα βιταμίνης D, ενώ εκείνοι με τη μεγαλύτερη προσβεβλημένη περιοχή είχαν τα χαμηλότερα μέσα επίπεδα βιταμίνης D. 

Λίγα τρόφιμα περιέχουν φυσικά βιταμίνη D, αν και ορισμένα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο καλύτερος τρόπος για να λάβουν αρκετή βιταμίνη D είναι να παίρνουν ένα συμπλήρωμα, επειδή είναι δύσκολο να λάβουν αρκετή μέσω της τροφής. Οι καλύτερες πηγές είναι η σάρκα των λιπαρών ψαριών και τα έλαια από συκώτι ψαριών. Μικρότερες ποσότητες βρίσκονται στους κρόκους των αυγών, στο τυρί και στο μοσχαρίσιο συκώτι. Ορισμένα μανιτάρια περιέχουν κάποια βιταμίνη D2. Επιπλέον, ορισμένα μανιτάρια που πωλούνται στο εμπόριο περιέχουν υψηλότερες ποσότητες D2 λόγω της σκόπιμης έκθεσης σε υψηλές ποσότητες υπεριώδους φωτός. Πολλά τρόφιμα και συμπληρώματα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά. Πιο αναλυτικά περισσότερη βιταμίνη D υπάρχει σε: μουρουνόλαδο, σολομό, ξιφία, τόνο, χυμό πορτοκαλιού ενισχυμένο με βιταμίνη D, γαλακτοκομικά και φυτικά γάλατα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D,  σαρδέλες, μοσχαρίσιο συκώτι, κρόκο αυγού και εμπλουτισμένα δημητριακά.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D ή από του στόματος συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να προσφέρει κάποιο όφελος στους ασθενείς με ψωρίαση» δήλωσε η  Rachel K. Lim, υποψήφια MD στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Brown.

Αν και η διατροφική τοξικότητα της βιταμίνης D είναι σπάνια, οι ερευνητές συμβουλεύουν τα άτομα με ψωρίαση να συμβουλεύονται τους γιατρούς και τους δερματολόγους τους πριν λάβουν συμπληρώματα.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο NUTRITION 2023 , την ετήσια εμβληματική συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής που πραγματοποιήθηκε στις 22-25 Ιουλίου στη Βοστώνη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο