Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 7 μύθοι για την σοκολάτα που δεν πρέπει να πιστέψετε

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι 7 μύθοι για την σοκολάτα που δεν πρέπει να πιστέψετε
spot_img

Οι μύθοι και οι πραγματικότητες για τη δημοφιλή λιχουδιά.

Λίγα γλυκά περιβάλλονται από τόσους μύθους όσο η σοκολάτα. Ενώ κάποιοι αποδίδουν μόνο θετικά πράγματα στη δημοφιλή αυτή λιχουδιά, άλλοι βλέπουν αρνητικά την κατανάλωση σοκολάτας από άποψη υγείας. Ποια είναι η αλήθεια πίσω από τους διάφορους μύθους για τη σοκολάτα; Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε ποιοι είναι οι επτά μεγαλύτεροι μύθοι για τη σοκολάτα!

Μύθος: Η σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Πραγματικότητα: Αν και η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση, η σοκολάτα στην πραγματικότητα δεν έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Μια μπάρα σοκολάτας 40 γραμμαρίων ή ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα, περιέχουν και τα δύο 6 mg καφεΐνης, την ίδια ποσότητα με ένα φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη.

Μύθος: Η σοκολάτα κάνει κακό στη χοληστερόλη σας.

Πραγματικότητα: Το στεατικό οξύ, το κύριο κορεσμένο λίπος που βρίσκεται στη σοκολάτα γάλακτος, είναι μοναδικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν άλλοι τύποι κορεσμένων λιπαρών. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μιας σοκολάτας 40 γραμμαρίων αντί για ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες αυξάνει τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης.

Μύθος: Η σοκολάτα δεν έχει καμία θρεπτική αξία.

Πραγματικότητα: Η σοκολάτα είναι καλή πηγή μαγνησίου, χαλκού, σιδήρου και ψευδαργύρου. Περιέχει επίσης πολυφαινόλες (ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται επίσης στο τσάι και το κόκκινο κρασί) που έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Μια μέση πλάκα σοκολάτας περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών με ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί.

Μια καθημερινή μερίδα μαύρης σοκολάτας, η οποία περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τη σοκολάτα γάλακτος, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, σύμφωνα με κοινή μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη και του Πανεπιστημίου της L’Aquila στην Ιταλία.

Τα ευρήματα δεν υποδεικνύουν ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να καταναλώνουν μαύρη σοκολάτα αντί να παίρνουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακά τους, αλλά ότι τα φλαβονοειδή της μαύρης σοκολάτας μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μύθος: Η σοκολάτα προκαλεί τερηδόνα.

Πραγματικότητα: Η σοκολάτα από μόνη της δεν ευθύνεται για τη τερηδόνα. Αυτή δημιουργείται όταν τα βακτήρια στο στόμα μεταβολίζουν τα σάκχαρα και το άμυλο από οποιοδήποτε είδος τροφής (σόδα, καραμέλες, χυμούς, ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά) και παράγουν οξύ. Αυτό το οξύ στη συνέχεια τρώει το σμάλτο του δοντιού, προκαλώντας τερηδόνα.

Η περιεκτικότητα της σοκολάτας γάλακτος σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και φωσφορικά άλατα μπορεί στην πραγματικότητα να προστατεύει το σμάλτο των δοντιών, ενώ η περιεκτικότητά της σε φυσικά λιπαρά σημαίνει ότι η σοκολάτα καθαρίζει το στόμα ταχύτερα από άλλες καραμέλες, μειώνοντας το χρονικό διάστημα που τα σάκχαρά της παραμένουν σε επαφή με τις επιφάνειες των δοντιών.

Η τακτική χρήση φθορίου, η σωστή στοματική υγιεινή για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων ζυμώσιμων υδατανθράκων και η εφαρμογή πλαστικών σφραγίδων μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη του σχηματισμού τερηδόνας – είτε αποφεύγετε τη σοκολάτα είτε όχι.

Μύθος: Η σοκολάτα προκαλεί πονοκεφάλους.

Πραγματικότητα: Αν και αναφέρεται ως κοινή αιτία ημικρανιών, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ δεν έδειξε καμία σχέση μεταξύ της σοκολάτας και των πονοκεφάλων. Τα αποτελέσματα αυτής της διπλά τυφλής μελέτης σε 63 συμμετέχοντες που ήταν γνωστό ότι υπέφεραν από χρόνιους πονοκεφάλους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό νευρολογίας Cephalalgia.

Οι χρόνιοι πονοκέφαλοι θεωρούνταν κάποτε ότι προκαλούνταν από τις αμίνες σε τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης και της β-φαινυλαιθυλαμίνης), όπως το τυρί τσένταρ, τα φιστίκια, τα αλλαντικά, η σοκολάτα και το αλκοόλ, αλλά αυτή η μελέτη απέκλεισε τη σοκολάτα ως πιθανή αιτία πονοκεφάλου.

Μύθος: Η σοκολάτα προκαλεί ακμή.

Πραγματικότητα: Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να λένε ακόμα οι γονείς ή οι παππούδες σας, οι μελέτες των τελευταίων 20 ετών έχουν αποκλείσει τη σοκολάτα ως αιτία ακμής. Στην πραγματικότητα, πολλοί δερματολόγοι αμφιβάλλουν ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ακμής. Πιστεύεται πλέον ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό υψηλών βακτηριακών επιπέδων και ελαίου στο δέρμα.

Μύθος: Η σοκολάτα προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους.

Πραγματικότητα: Οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αν καταναλώνεται με μέτρο. Μια μέση μπάρα σοκολάτας περιέχει 220 θερμίδες, οι οποίες είναι αρκετά χαμηλές για να αποτελέσουν μέρος μιας δίαιτας ελέγχου του βάρους, εάν εξαλειφθούν άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Η απόλαυση του περιστασιακού κομματιού σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπερφαγικού επεισοδίου, το οποίο μπορεί να συμβεί όταν νιώθετε ότι στερείστε τα αγαπημένα σας τρόφιμα.

Η κακή φήμη της σοκολάτας αλλάζει σιγά σιγά και η έρευνα δείχνει πλέον ότι η σοκολάτα μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός συνολικά υγιεινού τρόπου ζωής, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Αν κρατάτε το μέγεθος των μερίδων σας μικρό και επιλέγετε μαύρη σοκολάτα όποτε είναι δυνατόν, η περιστασιακή απόλαυση μπορεί να αποτελέσει μέρος της διατροφής σας χωρίς ενοχές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο