Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ραδικιού

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι ευεργετικές ιδιότητες του ραδικιού
spot_img

Το υποτιμημένο λαχανικό που βοηθά στην λειτουργία του εντέρου.

Για αιώνες, οι άνθρωποι στρέφονταν στα φυτά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Αποξήραναν ορισμένα φύλλα ή άνθη και τα έβαζαν στο τσάι τους για να καταπραΰνουν το λαιμό τους ή να διευκολύνουν την πέψη. Οι βολβοί ορισμένων φυτών χρησιμοποιούνταν ως διουρητικά και οι σπόροι συνθλίβονταν για την ανακούφιση από την αϋπνία, τη δερματίτιδα ή τις αιμορροΐδες.

- Advertisement -

Ένα φυτό με οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για τη γεύση είναι το ραδίκι. Όλα τα μέρη του φυτού κιχώριο έχουν διατροφικά οφέλη, καθιστώντας αυτό το υποτιμημένο φυτό που αξίζει να προσθέσετε σε κάποια από τα αγαπημένα σας πιάτα.

Μία από τις πιο υγιεινές ενώσεις του ραδικιού είναι η ινουλίνη, η οποία είναι ένα πρεβιοτικό που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που μπορούν να τροφοδοτήσουν τα βακτήρια του εντέρου σας. Ένα υγιές έντερο μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το πρόγραμμα των κακά σας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Biological Macromolecules, η ινουλίνη μπορεί επίσης να διαδραματίσει έναν πολύπλευρο ρόλο στην υποβοήθηση των θεραπειών για τον καρκίνο, την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η προσθήκη λίγου κιχωρίου στις σαλάτες ή στον καφέ σας πιθανώς να μην είναι αρκετή για να έχει έντονη επίδραση στο πεπτικό σας σύστημα. Μισό φλιτζάνι ωμής ρίζας ραδικιού έχει λιγότερο από ένα γραμμάριο φυτικών ινών. Ωστόσο, μια σκόνη ινουλίνης κιχωρίου μπορεί να έχει 7 γραμμάρια φυτικών ινών και 8 γραμμάρια ινουλίνης.

Οι άνθρωποι που έχουν κάποια προβλήματα με τα κακά τους μπορεί να στραφούν σε ένα συμπλήρωμα ινουλίνης με βάση το κιχώριο για να βελτιώσουν τις κινήσεις του εντέρου τους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Hydrocolloids χρησιμοποίησε μια σκόνη ρίζας κιχωρίου που περιείχε 5 γραμμάρια ινουλίνης για ανθρώπους που έπιναν δύο φορές την ημέρα για πέντε εβδομάδες. Η ινουλίνη βοήθησε τους ανθρώπους να χέζουν πιο συχνά κάθε εβδομάδα και έκανε επίσης τα κόπρανά τους πιο μαλακά.

Τα άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να χρειάζονται λίγο περισσότερες φυτικές ίνες ινουλίνης για να βοηθήσουν τα συμπτώματά τους. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Food Sciences in Nutrition, 44 υγιή άτομα που είχαν δύο έως τρεις κενώσεις την εβδομάδα έλαβαν συμπλήρωμα ινουλίνης με βάση το ραδίκι βάρους 4 γραμμαρίων τρεις φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες. Σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, το συμπλήρωμα ινουλίνης βελτίωσε τη συχνότητα του εντέρου τους.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.

Σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία – Ανακαλύφθηκε άγνωστο έως σήμερα στέλεχος σαλμονέλας από Ιταλούς ερευνητές

Εμφάνιση Salmonella enterica που φέρει γονίδιο καρβαπενεμάσης bla OXA-181 στην Ιταλία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα