Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς οι γιατροί μπορούν να αποτρέψουν τις τροφικές δηλητηριάσεις

ΑρχικήΝέαΠώς οι γιατροί μπορούν να αποτρέψουν τις τροφικές δηλητηριάσεις
spot_img

Οι γιατροί φαίνεται πως διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διασφάλιση ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν τις απειλές των τροφιμογενών ασθενειών.

Η ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια των τροφίμων είναι το κλειδί για την κατανόηση των ζητημάτων ασφάλειας των τροφίμων στον ορίζοντα και οι κλινικοί γιατροί στα νοσοκομεία και τα γραφεία των γιατρών διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διασφάλιση ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν τις απειλές των τροφιμογενών ασθενειών, δήλωσε ο Michael Doyle του Πανεπιστημίου της Georgia στις ΗΠΑ.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases, ο Doyle και οι συνάδελφοί του συζητούν το μέλλον για την ασφάλεια των τροφίμων και πώς μπορεί να σχετίζεται με τους κλινικούς γιατρούς.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – CDC, εκτιμούν ότι κάθε χρόνο ένας στους έξι Αμερικανούς αρρωσταίνει από τροφιμογενείς λοιμώξεις που μπορεί να οφείλονται στη Salmonella, τη Listeria monocytogenes, το E. coli, που προκαλούνται από την έλλειψη ασφάλειας των τροφίμων.

«Οι κλινικές μολυσματικές ασθένειες είναι μέρος της κοινωνίας. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο διαδεδομένη είναι η τροφιμογενής ασθένεια, πολλοί γιατροί πρόκειται να δουν ασθενείς με συμπτώματα που προκαλούνται από τροφιμογενή παθογόνα. Είναι καλό για αυτούς να είναι πιο εξοικειωμένοι, όχι μόνο με τη θεραπεία του ασθενούς, αλλά και με την παροχή συμβουλών στον ασθενή για το πώς να αποτρέψουν τις τροφιμογενείς ασθένειες μέσω κατάλληλων πρακτικών χειρισμού τροφίμων», δήλωσε στο Science Direct ο Doyle, Καθηγητής Regents στο τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων στο Κολέγιο Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών και διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Οι συγγραφείς των μελετών, επικεντρώθηκαν στους κλινικούς γιατρούς επειδή τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη θεραπεία ασθενειών, παρά στο να τις προλαμβάνουν. Ωστόσο, η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την πρόληψη ασθενειών. Οι κλινικοί γιατροί θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των τροφιμογενών ασθενειών με τη διάγνωση και την αναφορά περιπτώσεων και με τη συμβολή στην εκπαίδευση του καταναλωτή σχετικά με τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων.

Ο Doyle επεσήμανε επίσης ότι υπάρχουν και άλλοι πιο συνηθισμένοι τρόποι για την πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών μέσα στο σπίτι, και πιστεύει ότι οι κλινικοί γιατροί πρέπει να ενημερώσουν περισσότερο τους ασθενείς στο κομμάτι αυτό.

Τα περισσότερα κρούσματα συμβαίνουν επειδή τα τρόφιμα έχουν υποστεί λανθασμένο χειρισμό κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας σε υπηρεσίες τροφίμων ή στο σπίτι, μέσω διασταυρούμενης επιμόλυνσης, κατάχρησης θερμοκρασίας ή ανεπαρκούς μαγειρέματος ή όταν παρασκευάζονται από έναν άρρωστο χειριστή τροφίμων.

Όταν ασχολούμαστε με πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων, είναι σημαντικό, πρώτον, να αναγνωρίζουμε ποιος είναι πιο ευαίσθητος σε ασθένειες και, δεύτερον, να εντοπίζουμε τις κύριες αιτίες της.

Ο Doyle και οι συν-συγγραφείς έφεραν αρκετά βασικά σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν μιλάμε για την ασφάλεια των τροφίμων. Τα ηλικιωμένα άτομα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές εάν έρθουν αντιμέτωπα με τροφιμογενείς ασθένειες και μπορεί να μην ανακάμψουν εύκολα από την ασθένεια.

Τα δύο τελευταία βασικά σημεία συνδέονται και είναι οι κίνδυνοι εισαγωγής τροφίμων από άλλες χώρες και η κλιματική αλλαγή που προκαλεί προβλήματα, οδηγώντας μέρος της ζήτησης για εισαγόμενα τρόφιμα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα