Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι καλύτεροι συνδυασμοί κρασιών και πικάντικων φαγητών

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι καλύτεροι συνδυασμοί κρασιών και πικάντικων φαγητών
spot_img

Νομίζετε ότι δεν μπορείτε να συνδυάσετε κρασιά με πικάντικα πιάτα; Είτε θέλετε να αυξήσετε τη θερμοκρασία είτε να μειώσετε την οξύτητα, υπάρχουν πολλά είδη κρασιού που θα σας διαψεύσουν.

Παρόλο που τα καρυκεύματα είναι μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις για το ταίριασμα των φαγητών, υπάρχουν πολλά είδη κρασιών που μπορούν να λειτουργήσουν καλά με τη θερμότητα και τις πολύπλοκες γεύσεις των πικάντικων πιάτων.

Υπάρχει μια βασική επιλογή που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε. Θέλετε να ενισχύσετε τη θερμότητα ή να την τιθασεύσετε;

Οι λάτρεις του τσίλι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη ζέστη κατά μέτωπο με αυτό που ο έμπειρος σομελιέ Matthieu Longuère MS, διευθυντής ανάπτυξης κρασιών στο Le Cordon Bleu του Λονδίνου, περιγράφει ως «ένα κρασί που ενισχύει τα μπαχαρικά.»

Αν σας ενθουσιάζει λιγότερο η κλίμακα θερμότητας Scoville, θα θελήσετε ένα κρασί που θα απαλύνει το πιάτο – χωρίς φυσικά να θέτει σε κίνδυνο τις γεύσεις. Τα μη ξηρά λευκά κρασιά είναι μια καλή επιλογή εδώ, επειδή η ελαφριά γλυκύτητά τους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμότητας.

Ενισχυτικά μπαχαρικών

Τα τολμηρά και φρουτώδη ερυθρά κρασιά, όπως το Syrah/Shiraz ή το Grenache/Garnacha, τα οποία έχουν πικάντικες νότες στον ουρανίσκο, είναι μια καλή επιλογή αν θέλετε να ενισχύσετε τα μπαχαρικά σε ένα πιάτο. Αναζητήστε επιλογές που έχουν άφθονο φρούτο και όχι υψηλές τανίνες, καθώς η υπερβολική τανίνη είναι ο χειρότερος εχθρός του μπαχαρικού.

Οι αμπελουργικές περιοχές στο θερμότερο νότιο ημισφαίριο είναι ένα καλό μέρος για να βρείτε πιο φρουτώδη στυλ πικάντικων κόκκινων κρασιών. Σκεφτείτε τα χαρακτηριστικά κόκκινα σταφύλια της Νότιας Αμερικής, Malbec και Carmenère ή Pinotage από τη Νότια Αφρική. Το ζωηρό, πικάντικο Zinfandel από τις ΗΠΑ είναι ένα άλλο κόκκινο κρασί που μπορεί να λειτουργήσει καλά με πικάντικα πιάτα όπως το τσίλι κον καρνέ.

Οι “συγκρατημένες” επιλογές

Αν θέλετε να συγκρατήσετε τη θερμότητα ενός πικάντικου πιάτου αντί να την ενισχύσετε, ο Rangel συνιστά τα ξηρά αρωματικά λευκά κρασιά ως “ασφαλείς” επιλογές. Αυτό σημαίνει ποικιλίες σταφυλιών όπως το Gewürztraminer, το Viognier, το Moscato, το Pinot Gris και το Riesling.

Ενώ η Αλσατία είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε, αυτές οι ποικιλίες μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο του κρασιού. Το αρωματικό λευκό σταφύλι Torrontés της Αργεντινής, με τα ροδακινί φρούτα του, είναι μια άλλη ποικιλία που πρέπει να αναζητήσετε.

‘Για μένα, τα μη ξηρά κρασιά λειτουργούν μόνο αν υπάρχει επίσης ένα στοιχείο γλυκύτητας στο πικάντικο φαγητό’, υποστηρίζει η Anne Krebiehl MW, ευρέως δημοσιευμένη συγγραφέας οίνων και συγγραφέας του βιβλίου The Wines of Germany. ‘Για παράδειγμα, υπάρχει συνήθως ζάχαρη φοίνικα στα ταϊλανδέζικα πιάτα μαζί με λεμονόχορτο και ήπια καυτερή τσίλι. Εδώ, ένα μη ξηρό, ελαφρύ Riesling – αλλά όχι γλυκό – θα ήταν τέλειο, ακριβώς για να απηχήσει αυτή την απόχρωση γλυκύτητας”.

Ροζέ και πορτοκαλί κρασιά

Η ειδική σε θέματα ταιριάσματος φαγητού και κρασιού, Fiona Beckett, πιστεύει ότι τα ροζέ με πιο γεμάτο σώμα αντέχουν καλά στα μπαχαρικά. «Τα ροζέ από τον Νέο Κόσμο τείνουν να είναι πιο ώριμα και γλυκά από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, και αυτό δεν είναι απαραίτητα μια απωθητική ιδιότητα όταν συνδυάζονται με πικάντικα φαγητά», εξηγεί.

Το ιταλικό Cerasuolo d’Abruzzo είναι ένα άλλο πιο βαθύ ροζέ στυλ που μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με ορισμένα πικάντικα πιάτα. Ή αναζητήστε τα σκούρα ισπανικά ροζέ που παρασκευάζονται από Garnacha, ένα σταφύλι που έχει φυσικά χαμηλή περιεκτικότητα σε τανίνες. Αυτά τα ζωηρά ροζέ θα λειτουργήσουν ιδιαίτερα καλά με καρυκεύματα από την Καραϊβική.

Τόσο τα ροζέ όσο και τα φιλικά προς το φαγητό πορτοκαλί κρασιά είναι μια καλή επιλογή για πιάτα της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, με μπαχαρικά όπως το σουμάκ, η χαρίσα και το ραζ ελ χανούτ. Ένα αρνίσιο ταγάνι ή μια πικάντικη μελιτζάνα θα ταίριαζαν επίσης καλά με ελαφρύτερα ερυθρά κρασιά, όπως το Beaujolais, τα οποία μπορούν να σερβιριστούν με απλή ψύξη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας: Τα 6 γεγονότα που δεν γνωρίζετε

Ίσως τα πιο εύχρηστα εργαλεία σε ένα νοικοκυριό είναι το χαρτί κουζίνας και οι χαρτοπετσέτες, αλλά υπάρχουν μερικά γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε.

Προϊόντα δημητριακών τίγκα στις τοξίνες μούχλας – Έρευνα

Οι τοξίνες της μούχλας μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Έκθεση-ορόσημο προτείνει αύξηση στην τιμή του νερού – Σε κίνδυνο η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων λόγω της κρίσης νερού

Καταστροφές στις οικονομίες και την ανθρωπότητα παγκοσμίως λόγω της ανισορροπίας στον κύκλο νερού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο