Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι κρυφές διατροφικές ιδιότητες των σπόρων Dock

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι κρυφές διατροφικές ιδιότητες των σπόρων Dock
spot_img

Οι σπόροι αποβάθρας ή Dock είναι ένα γνωστό ζιζάνιο, με κρυφές διατροφικές χρήσεις και οφέλη, καθώς γίνονται ακόμα και αλεύρι.

Tα ζιζάνια δεν είναι μόνο εχθρός για έναν επίδοξο κηπουρό. Μπορεί να αποφέρουν πολλά οφέλη, όχι μόνο για την άγρια ​​ζωή της περιοχής αλλά και για εσάς. Οι τσουκνίδες ( Urtica dioica ), η ιτιά ή τριανταφυλλιά όπως την λέμε εδώ ( Chamaenerion angustifolium ) και οι σπόροι αποβάθρας ( dock seeds ή Rumex obtusifolius ) είναι τρία από τα πιο άφθονα και πιο χρήσιμα ζιζάνια. Το κείμενο αυτό είναι αφιερωμένο στους σπόρους dock και τις διατροφικές τους ιδιότητες.

Πολλοί άνθρωποι θα είναι εξοικειωμένοι με το θέαμα των αποξηραμένων καφέ μίσχων σπόρων αποβάθρας, που ευδοκιμούν από τα τέλη του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου, μέχρι το χειμώνα. Αλλά λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο χρήσιμοι μπορούν να είναι αυτοί οι σπόροι. Οι σπόροι dock (τόσο ο Rumex obtusifolius όσο και ο Rumex crispus ), σύμφωνα με πληροφορίες του ιστοτόπου Treehugger, ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το φαγόπυρο, το οποίο είναι γνωστό για τους υγιείς και πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά σπόρους του.

Σε ένα φυτό dock, υπάρχουν εκατοντάδες σπόροι εγκλωβισμένοι σε χάρτινα καφέ περιβλήματα. Σε αντίθεση με πολλούς σπόρους, δεν χρειάζεται να αφαιρέσει κανείς το περίβλημα για να τους καταναλώσει, αλλά μπορεί να τα αλέσει μαζί με τους σπόρους και να παράξει ένα αλεύρι πλούσιο σε ίνες. Για να μαζέψετε τους σπόρους, τραβήξτε το χέρι σας επάνω στους μίσχους και θα μπορείτε εύκολα να μαζέψετε μεγάλη ποσότητα σπόρων στα περίβλημά τους σε ελάχιστο χρόνο.

Προετοιμασία Σπόρων Dock

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι οι σπόροι έχουν μάλλον πικρή γεύση όταν χρησιμοποιούνται αμέσως. Για να αφαιρέσετε την πικρίλα, μπορείτε να τους μουλιάσετε για μια νύχτα. Έπειτα, στεγνώστε τους καλά, ψήνοντάς τους στο φούρνο για περίπου 10 με 15 λεπτά, ώστε να στεγνώσουν καλά αλλά να μην καούν. Αυτό το απαλό ψήσιμο αναδεικνύει επίσης μια ελαφριά γεύση ξηρών καρπών.

Αλεύρι από σπόρους Dock

Μόλις οι σπόροι  στεγνώσουν καλά, θρυμματίστε τους λίγο ανάμεσα στα χέρια σας. Έπειτα, χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να μετατρέψετε τους σπόρους και τα περιβλήματα τους σε ένα λεπτό αλεύρι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν μύλο καφέ ή ακόμα και ένα γουδί και γουδοχέρι, αν και φυσικά αυτό θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Εναλλακτικά, μπορείτε να μην τους κάνετε αλεύρι, πολτοποιώντας τους λιγότερο, για να κάνετε άλλα γεύματα, όπως μπάρες με σπόρους αποβάθρας (dock).

Πώς να χρησιμοποιήσετε το αλεύρι από σπόρους Dock

Το αλεύρι από σπόρους Dock δεν περιέχει γλουτένη, επομένως δεν θα δημιουργήσει ένα αφράτο ψωμί. Μπορείτε, όμως, να προσθέσετε λίγο αλεύρι dock και να το αναμείξετε με αλεύρι σίτου, για ένα νόστιμο και ιδιαίτερο ψωμί. Σε μια συνταγή από τον ιστότοπο Treehugger, προτείνεται 1/3 αλεύρι ολικής αλέσεως, το ένα τρίτο απλό λευκό αλεύρι και το ένα τρίτο αλεύρι από κουκούτσια για ένα χορταστικό καρβέλι.

Εκτός από ψωμί, μπορείτε να γίνεται αρκετά δημιουργικοί. Χρησιμοποιείστε σπόρους αποβάθρας για pancakes, ακόμα και θρεπτικά, σοκολατένια brownies. Ίσως, πλέον, να βλέπετε αυτούς τους κάποτε αδιάφορους σπόρους με άλλο μάτι.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.

Η σημασία του “Branding” στις επιχειρήσεις τροφίμων – Της Δέσποινας Χάρου

Πως να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη επωνυμία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα