Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παχαίνουμε περισσότερο τον χειμώνα ή το καλοκαίρι; Ευρήματα νέα μελέτης

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠαχαίνουμε περισσότερο τον χειμώνα ή το καλοκαίρι; Ευρήματα νέα μελέτης
spot_img

Πως η εποχή και το φως επηρεάζουν τον μεταβολισμό και την όρεξη.

    Το εποχιακό φως επηρεάζει τον ενεργειακό μεταβολισμό ρυθμίζοντας το χρόνο του φαγητού, υποδεικνύουν τα ευρήματα νέας μελέτης που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism. Ορμώμενοι από τις διακυμάνσεις στις ώρες της ημέρας σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο, πραγματοποίησαν την έρευνα που καταλήγει πως η έκθεση στο φως επηρεάζει τον τρόπο που τρώμε και καίμε ενέργεια. Τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν γιατί μερικοί άνθρωποι παίρνουν περισσότερο βάρος σε μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, όπως το χειμώνα.

    Οι εποχικές διακυμάνσεις των ωρών φωτός αλλάζουν σημαντικά μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα, εκτός από τα γεωγραφικά πλάτη κοντά στον ισημερινό. Ωστόσο, οι μελέτες σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ ενέργειας και μεταβολισμού ή κιρκάδιων ρυθμών χρησιμοποιούν μια φωτοπερίοδο φωτός 12 ωρών που αντιστοιχεί στη διάρκεια φωτός στον ισημερινό. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η αλλαγή της εποχιακής φωτοπεριόδου επηρεάζει τη ρυθμικότητα των ρολογιών των περιφερειακών ιστών και την ομοιόσταση της ενέργειας.

       Οι ερευνητές της τρέχουσας μελέτης διαπίστωσαν ότι η ρυθμικότητα της πρόσληψης τροφής σε διαφορετικές εποχιακές περιόδους επηρεάζει σημαντικά την αύξηση βάρους. Ως εκ τούτου, ήθελαν να μάθουν τι σήμαιναν οι εποχιακές διαφορές φωτός για το μεταβολισμό, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν με τουλάχιστον δύο ώρες διαφορά στο φως μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η μελέτη δείχνει ότι οι διατροφικές συνήθειες του χειμώνα είναι καλύτερες για τη μεταβολική υγεία από το καλοκαίρι. Η μελέτη ανοίγει το έδαφος σε έρευνες σχετικά με την επίδραση των ωρών φωτός στον μεταβολισμό σε ποντίκια που δεν θεωρούνται εποχιακά ζώα επειδή δεν αναπαράγονται σε συγκεκριμένες εποχές, όπως και οι άνθρωποι. Τα πλάσματα που αναπαράγονται σε διαφορετικές εποχές παίρνουν βάρος πριν από την περίοδο αναπαραγωγής για εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι ερευνητές ερεύνησαν την επίδραση διαφορετικών εποχιακών φωτοπεριόδων στον ενεργειακό μεταβολισμό και την ημερήσια ρυθμικότητα. Τόσο τα ποντίκια με ανεπάρκεια μελατονίνης όσο και τα ποντίκια με επάρκεια μελατονίνης εμφάνισαν μέτρια μείωση στο σωματικό βάρος και την αύξηση της μάζας λίπους όταν στεγάζονταν σε φωτοπερίοδο σύντομου φωτός (χειμώνας) σε σύγκριση με φωτοπερίοδο ίσου ή μεγάλου φωτός (καλοκαίρι). Τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε χειμερινές ώρες φωτός είχαν λιγότερη αύξηση σωματικού βάρους και παχυσαρκία γιατί όπως είπαν οι ερευνητές έχουν περισσότερο ρυθμό στον τρόπο που τρώνε σε μια περίοδο 24 ωρών και αυτό στη συνέχεια οδηγεί σε οφέλη στη μεταβολική υγεία.

   Τα ποντίκια σε μια χειμερινή φωτοπερίοδο είχαν μια αύξηση στο εύρος του ρυθμικού μεταβολισμού των λιπιδίων και μια μέτρια μείωση στη μάζα λίπους και στην περιεκτικότητα σε τριγλυκερίδια του ήπατος. Όταν συγκρίθηκαν ποντίκια με επάρκεια μελατονίνης και ποντίκια με έλλειψη, η επίδραση του εποχιακού φωτός στον ενεργειακό μεταβολισμό οφείλεται κυρίως στις διαφορές στη ρυθμικότητα της πρόσληψης τροφής και όχι στη μελατονίνη. 

    «Αυτό είναι μια απόδειξη αρχής. Οι διαφορές στις ώρες φωτός επηρεάζουν τον ενεργειακό μεταβολισμό; Ναι είναι. Περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους μπορεί να διαπιστώσουν ότι η αλλαγή της έκθεσής μας στο τεχνητό φως τη νύχτα ή στο φυσικό φως κατά τη διάρκεια του έτους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της μεταβολικής μας υγείας», λέει η Juleen Zierath, καθηγήτρια στο Novo Nordisk Center for Basic Metabolism Research και ανώτερη συγγραφέας του η μελέτη.

https://www.nutritioninsight.com/news/seasonal-light-variations-impact-eating-habits-and-metabolic-health-experts-flag.html

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο