Επιστημονική ανασκόπηση δείχνει τη ζοφερή εικόνα της υγείας παιδιών που έχουν αποκλείσει κρέας, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους.
Οι άνθρωποι ενθαρρύνονται όλο και περισσότερο να μειώσουν την κατανάλωση ζωικής τροφής και να στραφούν προς τη διατροφή με βάση τα φυτά. Ωστόσο, οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, εάν ακολουθούν αυτού του είδους τη διατροφή είναι ασαφείς. Aνασκόπηση 13 επιστημονικών μελετών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients συνόψισε στοιχεία σχετικά με την αυξανόμενη κατανάλωση φυτικής διατροφής στα παιδιά και επικαιροποίησε μια προηγούμενη συστηματική ανασκόπηση σχετικά με τις συσχετίσεις τους με τα αποτελέσματα της υγείας των παιδιών. Η πλειονότητα των μελετών διεξήχθη στην κεντρική Ευρώπη: Πολωνία, Γερμανία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία και μία στην Ιταλία.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι βίγκαν, αλλά όχι οι χορτοφαγικές, δίαιτες μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη σε σχέση με τα παμφάγα παιδιά και να αυξήσουν τον κίνδυνο καθυστέρησης και λιποβαρούς εικόνας, αν και το ποσοστό που επηρεάζεται είναι σχετικά μικρό.
Η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα των οστών είναι μειωμένη σε χορτοφάγους και, ειδικότερα, σε βίγκαν παιδιά, σε σύγκριση με τα παμφάγα. Τόσο στα χορτοφάγα όσο και στα βίγκαν παιδιά που δεν χρησιμοποιούν συμπληρώματα βιταμίνης Β12 εκδηλώνεται ανεπάρκεια Β12. Ωστόσο, το συμπλήρωμα διορθώνει αυτό το πρόβλημα.
Τόσο οι χορτοφάγοι όσο και οι βίγκαν έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις 25(OH)D εάν δεν λαμβάνουν συμπλήρωμα, και χαμηλότερα αποθέματα σιδήρου στο σώμα, αλλά συνήθως έχουν φυσιολογικούς δείκτες μεταβολισμού σιδήρου. Και οι δύο ομάδες διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας ιωδίου και αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία του θυρεοειδούς. Ωστόσο τα παιδιά που καταναλώνουν vegan διατροφή έχουν πιο ευνοϊκό προφίλ λιπιδίων από τα παμφάγα παιδιά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα για μια χορτοφαγική διατροφή είναι ασυνεπή και ποικίλλουν ανάλογα με το αποτέλεσμα. Με βάση τα ίδια επιστημονικά στοιχεία, οι εθνικές και διεθνείς διατροφικές συστάσεις είναι ετερογενείς, με ορισμένες χώρες να υποστηρίζουν τις φυτικές δίαιτες μεταξύ βρεφών, παιδιών και εφήβων και άλλες να τις αποθαρρύνουν.
Συμπερασματικά τα παιδιά καταναλώνουν ολοένα και περισσότερο φυτικές δίαιτες και τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τη σύσταση του σώματός τους, την υγεία των οστών, τη διατροφική βιοχημεία και τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Τα ευρήματα των καρδιομεταβολικών οφελών έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις προσπάθειες μείωσης του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών κατά τη διάρκεια της ζωής. Ωστόσο, τα παιδιά που καταναλώνουν φυτικές δίαιτες, ιδιαίτερα τα παιδιά vegan, μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Δεδομένου ότι η μέγιστη οστική μάζα επιτυγχάνεται στην πρώιμη ενήλικη ζωή, τα χαμηλά επίπεδα οστικής πυκνότητας στην παιδική ηλικία αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Το ένα τρίτο αυτών των παιδιών μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακή έκπτωση.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.