Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παιδί: Το πείραμα με το μπρόκολο για κατανάλωση λαχανικών χωρίς πρόβλημα

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΠαιδί: Το πείραμα με το μπρόκολο για κατανάλωση λαχανικών χωρίς πρόβλημα
spot_img

Οι εκφράσεις του προσώπου των άλλων επηρεάζουν την αποδοχή λαχανικών από τα παιδιά.

    Η παρατήρηση των εκφράσεων του προσώπου των άλλων να τρώνε ωμό μπρόκολο επηρέαζε την προτίμηση και την επιθυμία των νεαρών γυναικών να τρώνε ωμό μπρόκολο, έδειξαν τα αποτελέσματα νέας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου και δημοσιεύθηκε στο Frontiers. Τα δεδομένα ρίχνουν φως στον ρόλο του κοινωνικού μοντέλου στον επηρεασμό των διατροφικών προτιμήσεων και θα μπορούσε να επεκταθεί στην αποδοχή των λαχανικών από τα παιδιά.

    Στη μελέτη με επικεφαλής την Katie Edwards, ερευνήτρια στο Aston University School of Psychology, μελετήθηκαν λίγο περισσότερες από 200 νεαρές γυναίκες οι οποίες παρακολούθησαν ένα βίντεο που περιείχε κλιπ διαφορετικών άγνωστων ενηλίκων που κατανάλωναν ωμό μπρόκολο. Ενώ έτρωγαν, τα μοντέλα εμφάνιζαν θετικές (χαμογελώντας), ουδέτερες ή αρνητικές (σαν αηδία) εκφράσεις του προσώπου. Οι ερευνητές εξέτασαν μόνο τις αντιδράσεις των γυναικών, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στο πλαίσιο της μοντελοποίησης της διατροφικής συμπεριφοράς και τα αποτελέσματα του μοντέλου μπορεί να είναι διαφορετικά μεταξύ των γυναικών και των ανδρών.

   Οι άνθρωποι μαθαίνουν ποιες συμπεριφορές αποδίδουν και ποιες όχι παρακολουθώντας τους άλλους. Με βάση αυτό, μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το πώς να ενεργήσουμε ή να τρώμε. Στην περίπτωση του τελευταίου, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν ο ένας τον άλλον ως οδηγούς για να καθορίσουν τι και πόσο θα φάνε. Αυτό ονομάζεται κοινωνικό μοντέλο και είναι μια από τις πιο ισχυρές κοινωνικές επιρροές στη διατροφική συμπεριφορά. «Δείχνουμε ότι βλέποντας άλλους να τρώνε ένα ωμό λαχανικό με αρνητική έκφραση προσώπου μειώνει την προτίμηση των ενήλικων γυναικών για αυτό το λαχανικό, αλλά όχι την επιθυμία τους να το φάνε», δήλωσε η Δρ Edwards. «Αυτό υπογραμμίζει τη δύναμη της παρατήρησης της αντιπάθειας για το φαγητό στη διατροφική συμπεριφορά των ενηλίκων».

   Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι συμπεριφορές είναι πιο πιθανό να μιμηθούν εάν παρατηρηθούν θετικές συνέπειες, ενώ το αντίστροφο ισχύει εάν παρατηρηθούν αρνητικά αποτελέσματα. Στην παρούσα μελέτη, ωστόσο, αυτή η συσχέτιση παρατηρήθηκε μόνο εν μέρει: Η έκθεση σε μοντέλα που έτρωγαν μπρόκολο ενώ μεταδίδουν αρνητικές εκφράσεις του προσώπου είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη μείωση στις βαθμολογίες προτιμήσεων, ενώ δεν ίσχυε το αντίστροφο. «Το να παρακολουθούν άλλους να τρώνε ένα ωμό λαχανικό με θετική έκφραση προσώπου δεν αύξησε την προτίμηση των λαχανικών ή την επιθυμία για φαγητό των ενηλίκων», εξήγησε η Edwards.

   Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι ότι η αποφυγή οποιουδήποτε φαγητού, ανεξάρτητα από το αν είναι κοινώς αρεστό ή όχι, μπορεί να μας προστατεύσει από το να φάμε κάτι που έχει κακή γεύση ή είναι επιβλαβές. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι το χαμόγελο ενώ τρώμε γίνεται αντιληπτό ως μια ασυνήθιστη ένδειξη ότι αρεσκόμαστε σε ένα συγκεκριμένο φαγητό.«Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το να βλέπεις κάποιον να τρώει ένα ωμό λαχανικό με θετικές εκφράσεις του προσώπου δεν φαίνεται αποτελεσματική στρατηγική για την αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών από τους ενήλικες», είπε ο Έντουαρντς.

   Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν κατανοητά σχετικά με την αλληλεπίδραση της προφανούς απόλαυσης και της προτίμησης του φαγητού. Για παράδειγμα, οι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί σε ενήλικες και ενώ αυτό δεν έχει δοκιμαστεί σε αυτήν την περίπτωση, είπαν ότι δεδομένης της δύναμης των αρνητικών εκφράσεων του προσώπου και επειδή τα παιδιά τείνουν να είναι λιγότερο πρόθυμα να δοκιμάσουν λαχανικά, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να γενικευτούν στα παιδιά. «Για παράδειγμα, αν ένα παιδί δει τον γονιό του να δείχνει αηδία ενώ τρώει λαχανικά, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην αποδοχή των λαχανικών των παιδιών», επεσήμανε η Edwards. «Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να δούμε αν τα ευρήματα αυτής της μελέτης μεταφράζονται στην πραγματική πρόσληψη λαχανικών από τους ενήλικες», κατέληξε.

https://neuroscienceneπαιδιws.com/facial-expression-food-liking-25443/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη

Ισχυρισμοί σε τρόφιμα: Ψήφισμα “καταπέλτης” από την ΕΕ για την παραπλάνηση των καταναλωτών – Περιορισμός του “χωρίς προσθήκη ζάχαρης”

Σε ψήφισμά της η ΕΕ ζητά την άμεση εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 για τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο