Οι πιπεριές είναι γνωστές για τα πολλαπλά τους οφέλη για την υγεία, αλλά η διαφορά στο χρώμα τους μπορεί να υποδηλώνει διαφοροποιημένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
Σύμφωνα με μελέτες, οι κόκκινες πιπεριές φαίνεται να υπερτερούν σε θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με τις κίτρινες και τις πράσινες. Είναι όμως αλήθεια ότι οι κόκκινες πιπεριές είναι πιο υγιεινές από τις άλλες;
Το Öko-Test, το Γερμανόφωνο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών διερεύνησε αυτό το ερώτημα, σε συνεργασία με το Γερμανικό Κέντρο Εξειδίκευσης στη Διατροφή (KErn), το οποίο παρέχει δεδομένα για τη διατροφή και αναπτύσσει λύσεις για το μέλλον του συστήματος τροφίμων. Σύμφωνα με το κέντρο, η διαφοροποίηση στα θρεπτικά συστατικά μεταξύ των πιπεριών διαφορετικού χρώματος είναι πραγματική.
Οι κόκκινες πιπεριές απαιτούν περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν, γεγονός που τους επιτρέπει να περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C και β-καροτένιο, μια πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α. Ωστόσο, όλες οι πιπεριές είναι υγιεινές, ανεξάρτητα από το χρώμα τους.
Η βιταμίνη C, που είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη των οστών, των δοντιών και του συνδετικού ιστού, καθώς και για την αντιοξειδωτική προστασία, είναι πιο άφθονη στις κόκκινες πιπεριές, οι οποίες περιέχουν περίπου 140 mg ανά 100 γραμμάρια. Στις κίτρινες πιπεριές, η περιεκτικότητα είναι 120-130 mg και στις πράσινες γύρω από 115 mg.
Η βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του αμφιβληστροειδή, βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στις κόκκινες πιπεριές με πάνω από 2,1 mg β-καροτένιο ανά 100 γραμμάρια, σε σύγκριση με τις πράσινες πιπεριές που περιέχουν 0,5 mg και τις κίτρινες που έχουν 0,135 mg.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πράσινες πιπεριές περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Κ, η οποία είναι σημαντική για την πήξη του αίματος. Περιέχουν 0,014 mg βιταμίνης Κ ανά 100 γραμμάρια, ενώ οι κόκκινες και οι κίτρινες πιπεριές περιέχουν μόνο 0,005 mg.
Είναι όμως απαραίτητο να περιορίσετε την κατανάλωση μόνο σε κόκκινες πιπεριές; Το KErn συνιστά ποικιλία στη διατροφή. Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ανάλογα με την εποχή τους, καθώς τα περιφερειακά προϊόντα συχνά έχουν μικρότερη διαδρομή μεταφοράς και μεγαλύτερη ωρίμανση, γεγονός που επηρεάζει θετικά τη θρεπτική τους αξία.
Εν κατακλείδι, ανεξαρτήτως χρώματος, οι πιπεριές προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, που είναι η εποχή τους στην Ελλάδα, οι πιπεριές παρέχουν βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλές θερμίδες, ενώ οι φυτικές ίνες τους συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην αίσθηση κορεσμού.