Ποικίλουν τα οφέλη του νεροκαρδάμου στην υγεία, για αυτό και φέρει από πολλούς τον τίτλο της πιο υγιεινής τροφής παγκοσμίως.
Το φυτό νεροκάρδαμο συχνά θεωρείται απλά μια γαρνιτούρα στα πιάτα ή τα σμούθι μας.
Αλλά σύμφωνα με την εταιρεία B&W Quality Growers, η οποία ειδικεύεται στην καλλιέργεια φυλλωδών λαχανικών, το νεροκάρδαμο είναι ίσως ένα από τα πιο ωφέλιμα λαχανικά, λόγω της αφθονίας του σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να αποτρέψουν τις ασθένειες και να προστατεύσουν τους αθλητές από τραυματισμούς που προκαλούνται από την προπόνηση, αναφέρεται στην The New York Post.
Από ορισμένους ειδικούς το νεροκάρδαμο έχει μάλιστα χαρακτηριστεί ως «η πιο υγιεινή τροφή στον κόσμο».
Τα οφέλη για την υγεία οφείλονται εν μέρει στο γεγονός ότι η υπερτροφή αυτή με την πικάντικη γεύση που ευδοκιμεί σε υδάτινα και δροσερά μέρη σε Ευρώπη και Ασία είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από την πλειοψηφία των λαχανικών.
Το νεροκάρδαμο περιέχει ιδιότητες που προάγουν την αποκατάσταση των μυών και μειώνουν τη βλάβη των κυττάρων, καθώς και άλλα πλεονεκτήματα για την υγεία, ιδιαίτερα ωφέλιμα για τους αθλητές.
Διαθέτει, επίσης, υψηλά επίπεδα αμινοξέων – απαραίτητα στοιχεία πρωτεΐνης που βοηθούν σχεδόν σε όλες τις λειτουργίες του σώματος, από την πέψη μέχρι την παραγωγή νευροδιαβιβαστών – καθώς και αντιοξειδωτικά.
Σύμφωνα με μελέτες, όσοι αθλητές καταναλώνουν νεροκάρδαμο δύο ώρες πριν από την εξαντλητική άσκηση μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητές τους για κυτταρική βλάβη σε σύγκριση με εκείνους που δεν το συμπεριελάμβαναν στη διατροφή τους, ενώ πρόσθετες μελέτες έδειξαν θετικές επιδράσεις και ως προς τη βλάβη του DNA.
Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν τις μεγάλες ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και βιταμίνης Κ που διαθέτει το λαχανικό. Με μόλις 100 γραμμάρια νεροκάρδαμο την ημέρα, μπορεί κανείς να λάβει όση βιταμίνη C χρειάζεται, ακόμα περισσότερη και από τα εσπεριδοειδή.
Και αφού προσδιορίσαμε τα θετικά του, πάμε τώρα στο κρίσιμο ερώτημα: Πώς τρώγεται;
Η B&W προτείνει να προσθέτει κανείς νεροκάρδαμο σε σαλάτες, smoothies, σάντουιτς, ομελέτες, πίτσα και πολλά άλλα φαγητά, ως μια πράσινη, πικάντικη νότα. Ήδη, μάλιστα, πολλά καλά εστιατόρια το χρησιμοποιούν ως γαρνιτούρα στα πιάτα τους ή σε dressing, αλλά έχει περισσότερο διακοσμητικό ρόλο. Καιρός, λοιπόν, να το εντάξετε περισσότερο στη διατροφή σας!
Αλλά μην το παρακάνετε, καθώς τα αιθέρια έλαια μουστάρδας του βοτάνου, τα οποία δρουν ως φυσικό κατασταλτικό του βήχα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό της ουροδόχου κύστης, των νεφρών και του στομάχου εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα, αναφέρει η Vogue.