Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς επιλέγουμε, καθαρίζουμε και μαγειρεύουμε τα χόρτα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠώς επιλέγουμε, καθαρίζουμε και μαγειρεύουμε τα χόρτα
spot_img

Tips για την κλασική βραστή «σαλάτα» του ελληνικού τραπεζιού

Ύστερα από μια περίοδο υποτίμησης της διατροφικής αξίας τους, τα χόρτα έρχονται ξανά στο προσκήνιο ως superfood αφού πολλές έρευνες έδειξαν ότι η καλή υγεία των μεσογειακών λαών και ιδιαίτερα των Κρητών οφείλονται και στην κατανάλωση άγριων χόρτων.

Τα χόρτα και ειδικότερα τα άγρια που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες E, C, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Επίσης, τα χόρτα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και ειδικότερα σε α-λινολενικό οξύ.

Τι πρέπει όμως να προσέχουμε όταν αγοράζουμε χόρτα;

Ο γενικός κανόνας υπαγορεύει να μην αγοράζουμε τα χόρτα που δείχνουν στο σύνολό τους μαραμένα, αλλά εκείνα που είναι φρέσκα και «ζωηρά». Με άλλα λόγια διαλέγουμε αυτά που δείχνουν λαμπερά και εύκαμπτα καθώς αυτά που είναι σκληρά ή έχουν καφέ φύλλα στις άκρες τους μπορεί να είναι πικρά. Γενικότερα, αποφεύγουμε χόρτα που τα φύλλα τους έχουν αλλοιώσεις.

Πώς αποθηκεύουμε τα χόρτα

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα χόρτα μόνο όταν πρόκειται να τα μαγειρέψουμε. Αν δεν πρόκειται να μαγειρέψουμε τα χόρτα τη μέρα της αγοράς, τα τινάζουμε να απομακρυνθούν τα πολλά χώματα. Προσοχή, δεν τα πλένουμε ούτε τα βρέχουμε. Τα φυλάσσουμε μέσα σε μια πάνινη τσάντα ή μαξιλαροθήκη στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, ώστε να μην εκτίθενται σε μεγάλη ψύξη. Διατηρούνται για 2 – 3 μέρες.

Πώς καθαρίζουμε τα χόρτα πριν τα βράσουμε

Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα σε λεκάνη με άφθονο νερό προκειμένου να φύγει το χώμα που συνήθως έχουν πάνω τους, αλλάζοντας το νερό όσες φορές χρειαστεί, έως ότου να βγει καθαρό. Αρκετοί στην τελευταία πλύση ρίχνουν και ξίδι.

Στη συνέχεια, κόβουμε το κάτω κομμάτι της ρίζας τους και το πετάμε ώστε να φύγει και το πολύ χώμα μαζί του. Ξεσκαρτάρουμε και πετάμε τα φύλλα που είναι κίτρινα, μαραζωμένα κ.λπ. Καθαρίζουμε και πετάμε τις κορυφές που δε μας φαίνονται τρυφερές.

Πώς τα βράζουμε;


1ος Τρόπος – σε άφθονο νερό: Γεμίζουμε μια βαθιά, ευρύχωρη κατσαρόλα με άφθονο νερό και 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Περιμένουμε να κοχλάσει το νερό. Βάζουμε τα καθαρισμένα χόρτα λίγα-λίγα μέσα στην κατσαρόλα, για να μη σταματήσει ο βρασμός. Δεν σκεπάζουμε. Για περίπου 1 – 1½ κιλό χόρτα (καθαρό βάρος) υπολογίζουμε 12 λεπτά βράσιμο. Τα χόρτα που είναι καλλιέργειας ή μαζεμένα από κάμπο βράζουν πιο γρήγορα από τα άγρια ορεινά. Προσαρμόζουμε το χρόνο μαγειρέματος ανάλογα με το πόσο τραγανά μάς αρέσουν.

2ος Τρόπος – σε ελάχιστο νερό: Βάζουμε τα χόρτα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 1 φλιτζ. καφέ νερό, σκεπάζουμε και βράζουμε για περίπου 10 – 12 λεπτά. Ετσι διατηρούν πιο συμπυκνωμένη τη γεύση τους, καθώς στην ουσία βράζουν μέσα στο ζουμί τους. Με αυτόν τον τρόπο τα χόρτα θα βγουν σκουροπράσινα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο