Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης; Τι έδειξε έρευνα 700 προϊόντων

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης; Τι έδειξε έρευνα 700 προϊόντων
spot_img

Τι ανακάλυψαν ερευνητές για την περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά.

   Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη του τομέα των εναλλακτικών πρωτεϊνών βρίσκει το απόγειο της, με την Ευρώπη να βρίσκεται στην κορυφή του χώρου, με έναν από τους στόχους, μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Από μπιφτέκια φυτικής προέλευσης, λουκάνικα και κιμά, τα ψυγεία είναι επίσης γεμάτα με μη γαλακτοκομικό γάλα, τυρί και γιαούρτι αλλά και κονσέρβες με φασόλια καθώς και πακέτα τόφου. Μια σειρά από τρόφιμα φυτική προέλευσης που χαρακτηρίζονται ως πιο βιώσιμα για το περιβάλλον, όμως είναι πραγματικά υγιεινά;

   Η Αυστραλία που μπήκε δυναμικά στο χώρο των εναλλακτικών πρωτεϊνών δυο χρόνια πριν, τώρα βρίσκεται πίσω από έρευνα περισσότερων από 700 φυτικών τροφίμων, διερευνώντας τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Deakin της Αυστραλίας, παρουσιάζουν στο TheConversation τα ευρήματα του διατροφικού ελέγχου που πραγματοποίησαν σε σούπερ μάρκετ της χώρας, με ορισμένα προϊόντα να είναι τόσο πλούσια σε αλάτι ή κορεσμένα λιπαρά, που “θα δυσκολευόμασταν να τα ονομάσουμε «υγιεινά»” όπως τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης. 

   Τις πληροφορίες συνέλεξαν δυο χρόνια πριν, κατά την επίσκεψη τους σε δυό από καθένα από τους τέσσερις μεγάλους λιανοπωλητές σούπερ μάρκετ σε όλη τη Μελβούρνη, σχετικά με τη διαθέσιμη γκάμα εναλλακτικών προϊόντων με βάση το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στη συνέχεια, ανέλυσαν τις διατροφικές πληροφορίες στις συσκευασίες περισσότερων από 700 από αυτά τα προϊόντα. Αυτό περιελάμβανε 236 υποκατάστατα κρέατος, 169 όσπρια, 50 φασόλια φούρνου, 157 υποκατάστατα γάλακτος, 52 υποκατάστατα τυριού και 40 φυτικά γιαούρτια.

   Το σημαντικότερο εύρημα των επιστημόνων ήταν πως τα κρέατα φυτικής προέλευσης ήταν αρκετά αλμυρά. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη που βρέθηκαν μεγάλες παραλλαγές στο θρεπτικό τους περιεχόμενο, με το νάτριο, που βρίσκεται στο πρόσθετο αλάτι και το οποίο συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, να βρίσκεται στο επίκεντρο. Η περιεκτικότητα σε νάτριο κυμαινόταν από 1 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια σε προϊόντα όπως το τόφου και έως 2.000 mg ανά 100 γραμμάρια σε προϊόντα όπως φυτικά προϊόντα κιμά. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι “θα μπορούσαμε να τρώμε ολόκληρη την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη νατρίου σε ένα μόνο πιάτο κιμά φυτικής προέλευσης”.

Να σημειωθεί πως και ένας έλεγχος 66 φυτικών προϊόντων κρέατος σε σούπερ μάρκετ της Αυστραλίας που διενεργήθηκε το 2014 διαπίστωσε ότι το νάτριο κυμαινόταν από 316 mg σε προϊόντα με βάση τα όσπρια έως 640 mg σε προϊόντα τόφου, ανά 100 γραμμάρια. Σε έναν έλεγχο του 2019 σε 137 προϊόντα, το εύρος ήταν έως και 1.200 mg ανά 100 g. Με άλλα λόγια, τα αποτελέσματα του ελέγχου φαίνεται να δείχνουν μια σταθερή τάση τα κρέατα φυτικής προέλευσης να περιέχουν πολύ αλάτι.

   Όσον αφορά τα γάλατα φυτικής προέλευσης, το 70% αυτών που ελέγχθηκαν, ήταν εμπλουτισμένα με ασβέστιο, ένα θρεπτικό συστατικό σημαντικό για την υγεία των οστών, ωστόσο  ένας έλεγχος του 2019-2020 σε 115 φυτικά γάλατα από τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ διαπίστωσε ότι μόνο το 43% των φυτικών γάλακτων ήταν εμπλουτισμένα με ασβέστιο. Από τα εμπλουτισμένα γάλατα, σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) περιείχαν τη συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου, τουλάχιστον 100 mg ανά 100 mL. Επίσης τα γάλατα με βάση την καρύδα είχαν κατά μέσο όρο έως και έξι φορές υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από τα γάλατα αμυγδάλου, βρώμης ή σόγιας. Και άλλοι παλαιότεροι έλεγχοι είχαν διαπιστώσει ότι τα γάλατα με βάση την καρύδα ήταν πολύ υψηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά από όλες τις άλλες κατηγορίες γάλακτος.

   Ως εκ τούτου οι ερευνητές τονίζουν πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν ψωνίζουμε φυτικές τροφές, παραθέτοντας 5 συμβουλές για μια πιο υγιεινή επιλογή.

1. Προσέξτε το νάτριο

Τα εναλλακτικά κρέατα που προέρχονται από φυτά μπορεί να είναι πλούσια σε νάτριο, επομένως αναζητήστε προϊόντα που έχουν περίπου 150-250 mg νατρίου ανά 100 γραμμάρια.

2. Διαλέξτε κονσέρβες φασόλια και όσπρια

Τα κονσερβοποιημένα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια μπορούν να είναι υγιεινές και χαμηλού κόστους προσθήκες σε πολλά γεύματα. Όπου μπορείτε, επιλέξτε ποικιλίες σε κονσέρβα χωρίς πρόσθετο αλάτι, ειδικά όταν αγοράζετε φασόλια φούρνου.

3. Προσθέστε βότανα και μπαχαρικά στο τόφου

Το τόφου μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για το κρέας. Ελέγξτε την ετικέτα και επιλέξτε την επιλογή με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Βρέθηκε ότι το αρωματισμένο τόφου είχε υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη από το ελάχιστα επεξεργασμένο τόφου. Επομένως, είναι καλύτερο να επιλέξετε μια επιλογή χωρίς γεύση και να προσθέσετε το δικό σας άρωμα με μπαχαρικά και βότανα.

4. Ελέγξτε το ασβέστιο

Όταν επιλέγετε ένα φυτικό εναλλακτικό γάλα, όπως αυτά που παρασκευάζονται από σόγια, βρώμη ή ρύζι, ελέγξτε ότι είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο. Μια καλή εναλλακτική στα παραδοσιακά γαλακτοκομικά θα έχει τουλάχιστον 100mg ασβεστίου ανά 100g.

5. Προσέξτε για κορεσμένα λιπαρά

Αν ψάχνετε για μια επιλογή με χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά, οι εναλλακτικές ποικιλίες γάλακτος και γιαουρτιού αμύγδαλου, σόγιας, ρυζιού και βρώμης έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από τις επιλογές καρύδας. Επιλέξτε εκείνα με λιγότερα από 3g ανά 100g.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση

Δείτε τι θα μας συμβεί αν καταναλώσουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα

Νέο αμφιλεγόμενο πρόσθετο σε γαλακτοκομικά – Απειλές για μποϊκοτάζ μεγάλων σουπερμάρκετ

Η χρήση πρόσθετου στις ζωοτροφές αγελάδων για μείωση του μεθανίου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο