Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Vegan τυρί: Από τι φτιάχνεται και πόσο υγιεινό είναι

ΑρχικήΟικιακάVEGANismVegan τυρί: Από τι φτιάχνεται και πόσο υγιεινό είναι
spot_img

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το  Vegan τυρί.

Πριν από μια δεκαετία, η ιδέα ενός καλού vegan τυριού θα φαινόταν, το ελάχιστο, γελοία.  Ωστόσο το προϊόν έκανε δειλά την εμφάνιση του σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και στο τέλος κέρδισε πολλές εντυπώσεις. Σήμερα είναι αρκετά δημοφιλές σε όλους όσοι έχουν κόψει τις σχέσεις τους με το κρέας και τα γαλακτοκομικά.  Μήπως όμως το θέμα δεν αφορά μόνο τους βιγκανιστές αλλά ακόμη κι εκείνους που δεν αποφασίζουν να διακόψουν τη σχέση τους με τα ζωικά προϊόντα;

 Όντως, παρά τις συχνά φρικιαστικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στη ζωική παραγωγή τω γαλακτοκομικών προϊόντων, πολλοί άνθρωποι αηδιάζουν και μόνο με την ιδέα ενός τυριού που παρασκευάζεται από μη γαλακτοκομικά, φυτικά συστατικά. Σήμερα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία διαθέσιμων εμπορικών σημάτων για τυρί χωρίς γαλακτοκομικά που ταιριάζει σε κάθε γούστο: εταιρείες αποκλειστικά για vegan, όπως η Violife και η Sheese, μέχρι κλασσικές επωνυμίες γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως η Cathedral City και η Philadelphia.

Από τι παρασκευάζεται το φυτικό τυρί;

Κάθε vegan τυρί είναι διαφορετικό και δεν υπάρχει καθολική συνταγή για όλα. Σύμφωνα με άρθρο στο plantbasednews.org, ένα από τα πιο κοινά συστατικά, στα πιο δημοφιλή τυριά χωρίς γαλακτοκομικά,  που μπορεί κανείς να βρει στα σούπερ μάρκετ, είναι το λάδι καρύδας. Το λάδι καρύδας χρησιμοποιείται συχνά για να μιμηθεί την υφή και τη λειότητα του τυριού που προέρχεται από ζώα. Άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι το νερό,  το αλάτι, το τροποποιημένο άμυλο πατάτας, η διατροφική μαγιά και το γαλακτικό οξύ. Επίσης, πολλά παρασκευάζονται από ξηρούς καρπούς  – κυρίως  κάσιους –  που χρησιμοποιούνται συνήθως σε σπιτικά τυριά ή τυριά που δεν περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Είναι υγιεινό το vegan τυρί;

Υπάρχει μια  παρανόηση ότι ο βιγκανισμός είναι περισσότερο μια δίαιτα μόδας, παρά μια ηθική στάση ενάντια στην εκμετάλλευση των ζώων. Αυτό οδηγεί συχνά τα  μέσα μαζικής ενημέρωσης να κατηγορούν στα τυριά φυτικής προέλευσης  ως «ανθυγιεινά». Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Daily Mail τον Ιούνιο του ’22  το οποίο επικαλούμενο κάποιον ειδικό είχε  τίτλο:  «Δεν είναι δυνατό! Το vegan τυρί έχει «λίγη θρεπτική αξία» και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων»   

 Υποτίθεται ότι πρόκειται για  άρθρα «πιασάρικα» που επιχειρούν να δυσφημήσουν τον βιγκανισμό. Μόνο που ξεσκεπάζονται πολύ γρήγορα για τον απλούστατο λόγο: όσοι έχουν απορρίψει τις ζωικές τροφές δεν το κάνουν επειδή προτιμούν την υγιεινή ζωή αλλά για λόγους αξιακούς και περιβαλλοντικούς.     

Να πώς σχολιάζει το θέμα, η Louisa Richards, εγγεγραμμένη Διατροφοθεραπεύτρια, στο Plant Based News: «Το να εστιάζεις σε ένα τρόφιμο και στις επιπτώσεις του στην υγεία είναι εντελώς άσκοπο όταν δεν λαμβάνεις υπόψη πόσο ισορροπημένο και υγιεινό μπορεί να είναι το υπόλοιπο της δίαιτας σου». Είναι αλήθεια ότι ορισμένα vegan τυριά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, αλλά συχνά σε παρόμοιες ποσότητες με τα γαλακτοκομικά (8,4 g κορεσμένων λιπαρών ανά δύο φέτες Violife σε σύγκριση με 7,7 g για 2 φέτες τυρί τσένταρ).

 Το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο συνιστά όχι περισσότερα από 30 g κορεσμένων λιπαρών την ημέρα για τους άνδρες και 20 g για τις γυναίκες, εξηγεί η Richards. «Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ολόκληρα τρόφιμα φυτικής διατροφής και περιστασιακά επεξεργασμένου τυρί χωρίς γαλακτοκομικά είναι απίθανο να υπερβούν τη συνιστώμενη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Αντίθετα, όσοι τρώνε γαλακτοκομικά, κόκκινο κρέας και επεξεργασμένο κρέας μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τις ασφαλείς ποσότητες».  Επισημαίνει, επίσης, ότι  μια άλλη κριτική για το τυρί φυτικής προέλευσης είναι ότι δεν περιέχει τις βιταμίνες και τα μέταλλα του τυριού γάλακτος. Προσθέτει, ωστόσο, ότι πολλές μάρκες φυτικής προέλευσης ενισχύουν τα προϊόντα τους – και οι vegan εκδόσεις περιέχουν μερικές φορές έως και διπλάσια ποσότητα Β12 από τα γαλακτοκομικά.

Ενώ τα vegan τυριά συνήθως δεν περιέχουν ασβέστιο, οι καταναλωτές μπορούν να λάβουν παρόμοια δόση σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως το εμπλουτισμένο ψωμί, το τόφου, το λάχανο, τα ρεβίθια και τα αμύγδαλα., προσθέτει  η διατροφοθεραπεύτρια.

 Επίσης, ανασκόπηση του 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μια καλά σχεδιασμένη διατροφή με βάση τα φυτά είναι επιζήμια για την υγεία των οστών. Στην πραγματικότητα, μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην προστασία από την οστεοπόρωση! «Το vegan τυρί δεν είναι μια τροφή ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, και αν οι  βίγκαν, τρέφονται  μόνο αυτό μπορεί να πρόβλημα», λέει η Richards. «Όμως, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι περισσότεροι vegan τρώνε περιστασιακά σάντουιτς με τυρί ή φέτες πίτσας όπως και οι παμφάγοι. Η διαφορά έγκειται στο ότι, συνήθως, διατρέφονται με  πολύ περισσότερες φυτικές τροφές οι οποίες έχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και επιδρούν θετικά στην υγεία».

 Κι εδώ φυσικά ισχύει η πάγια συμβουλή: Nα συμβουλεύεστε  πάντα το γιατρό σας ή έναν διατροφολόγο εάν ανησυχείτε για τη διατροφή σας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα