Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Τα πατατάκια από το κατάστημα υγιεινής διατροφής παραμένουν πατατάκια!

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠροσοχή: Τα πατατάκια από το κατάστημα υγιεινής διατροφής παραμένουν πατατάκια!
spot_img

Πως θα πολεμήσουμε το «φωτοστέφανο υγείας» ανθυγιεινών προϊόντων.

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα μελέτης για το πόσο επηρεάζουν οι ετικέτες οι επωνυμία και το μάρκετινγκ τροφίμων την αντίληψη των καταναλωτών για το τι είναι υγιεινό και τι όχι.

Καθησυχαστικές ετικέτες όπως «βιολογικό» «χαμηλών υδατανθράκων» «χωρίς ζάχαρη» ή «χωρίς λιπαρά» οδηγούν σε υπερκατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων που όμως έχουν ένα ψευδές «φωτοστέφανο υγείας».

Στη μελέτη δόθηκαν σε τυπικούς καταναλωτές πανομοιότυπα προϊόντα για δοκιμή γεύσης. Διατροφικά, τα προϊόντα ήταν τα ίδια. Η μόνη διαφορά ήταν ότι ένα προϊόν έφερε ξεκάθαρα την ένδειξη “βιολογικό”. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πίστευαν ότι το φαγητό με την βιολογική ετικέτα είχε καλύτερη γεύση και άξιζε περισσότερα χρήματα. Συνεπώς οι λέξεις φράσεις και ισχυρισμοί επηρεάζουν πολύ περισσότερο απ΄ότι νομίζουμε και μάλιστα υποσυνείδητα.

Σε άρθρο του College of Agricultural & Environmental Sciences, αναφέρεται πως το φωτοστέφανο υγείας δεν καλύπτει μόνο μεμονωμένα συσκευασμένα προϊόντα. Επεκτείνεται και σε παντοπωλεία ή εστιατόρια. Μπορεί μια αλυσίδα εστιατορίων fast food, να φημίζεται ως πιο υγιεινή από κάποια άλλη αλλά αυτό είναι απλώς φήμη, διότι εξαρτάται τι θα παραγγείλετε. Το fast food Subway στις ΗΠΑ έχει την φήμη του πιο υγιεινού αλλά είναι καλύτερο από τα McDonald’s; Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν ότι τα γεύματα με τον ίδιο αριθμό θερμίδων από το Subway και το McDonald’s ήταν πολύ διαφορετικά. Όχι μόνο υποτίμησαν την ποσότητα των θερμίδων που κατανάλωναν από το σάντουιτς του Subway, αλλά πρόσθεσαν επίσης περισσότερες θερμίδες από τα παράπλευρα είδη στο σάντουιτς, σύμφωνα με μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Research.Το αποτέλεσμα ήταν ότι κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες τρώγοντας στο Subway από ό,τι όταν έτρωγαν στο McDonald’s.

Οι ερευνητές προτείνουν πως θα πρέπει να αγνοούμε τους φανταχτερούς ισχυρισμούς και να διαβάζουμε προσεχτικά τι ακριβώς περιέχει το κάθε προϊόν. Πόση ζάχαρη πόσους υδατάνθρακες, πόσο αλάτι, πόσα κορεσμένα λιπαρά κ.ο.κ. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το επίπεδο πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για τις επιπτώσεις στην υγεία όλων των παραπάνω. Η ενημέρωση πλέον είναι το μοναδικό όπλο του καταναλωτή, απέναντι στις κατά τα άλλα ανίκητες εκστρατείες μάρκετινγκ δισεκατομμυρίων των κολοσσών τροφίμων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα