Ακόμη και τα πιο υγιεινά τρόφιμα μπορεί να κρύβουν κινδύνους για ομάδες του πληθυσμού
Το σέλινο, το σέλερι και η σελινόριζα, που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το καρότο και τον μαϊντανό, δίνουν γεύση και άρωμα σε πάμπολλα φαγητά αν και οι περισσότεροι το γνωρίζουν μόνο ως λαχανικό για σούπες και σάλτσες. Μπορούμε όμως να φάμε άφοβα το σέλινο ωμό;
Ανεξάρτητα από το αν είναι κόνδυλος, μίσχος ή φύλλο: μπορείτε να φάτε σέλινο όχι μόνο στον ατμό, στο φούρνο, τηγανητό ή βραστό – αλλά και ωμό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | O πρώτος νεκρός από την γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ – Ο τρόμος των μεταλλάξεων και η απειλή νέας πανδημίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτή είναι η γυναίκα που έριξε το αρσενικό στο κέικ – Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία και τριπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα μικροπλαστικά στον αέρα βλάπτουν την πεπτική, αναπαραγωγική και αναπνευστική υγεία – Νέα μελέτη
Κατά το μαγείρεμα του σέλινου, πολλά πολύτιμα συστατικά (π.χ. βιταμίνη C) χάνονται εν μέρει. Γι’ αυτό είναι περισσότερο ευεργετικό να τρώτε τα λαχανικά ωμά – με αυτόν τον τρόπο λαμβάνετε πολλά από τα υγιεινά θρεπτικά συστατικά. Όλες οι καλλιεργούμενες μορφές μπορούν να καταναλωθούν ωμές.
Συμβουλή: Αν έχετε ευαίσθητο στομάχι ή έντερα, καλύτερα να ζεστάνετε το σέλινο καθώς είναι πιο εύκολο να το χωνέψετε.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιδημία «ταινίας» σε Βελγικό σχολείο – Πατέρας τράβηξε από το σώμα του γιου σκουλήκι μήκους 1 μέτρου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές τις τροφές ΔΕΝ πρέπει να τις συνοδεύετε με τσάι
Διατροφική αξία
Η μυρωδιά και η γεύση του σέλινου δεν είναι για όλους. Αλλά τόσο ο κόνδυλος όσο και το κοτσάνι είναι εξαιρετικά υγιή. Το σέλινο (τόσο σε μορφή κονδύλων όσο και σε μορφή ραβδιού) περιέχει πολλές βιταμίνες (π.χ. A, B, C, E και K), μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, καθώς και αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες.
Το σέλινο είναι αρκετά πλούσιο σε κυτταρίνη και φτωχό σε θερμίδες. Επειδή έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό είναι ιδανικό για να συνοδεύει τροφές πιο συμπυκνωμένες, ειδικά αυτές που περιέχουν πολύ άμυλο. Είναι αλκαλική τροφή και θεωρείται ότι προστατεύει.
Ο χυμός του σέλινου βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας γενικά. Κάνει πολύ καλό τόσο σκέτος όσο και αναμεμιγμένος με χυμούς άλλων λαχανικών και ταιριάζει τέλεια με το καρότο, το καρότο μαζί με μαϊντανό και το μήλο. Το σέλινο μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες, εύπεπτο γεύμα ως χυμός μαζί με φρούτα, λαχανικά ή ξηρούς καρπούς. Το σέλινο βοηθά στη χώνεψη, εξουδετερώνει την οξέωση, σταματά τη ζύμωση και καθαρίζει το αίμα. Ο χυμός του σέλινου δεν προκαλεί καμία παρενέργεια στους περισσότερους ανθρώπους και ιδιαίτερα στα παιδιά. Πολλοί άνθρωποι όμως τον προτιμούν αραιωμένο. Ταιριάζει πάρα πολύ με χυμό ανανά ή μήλου.
Τα αιθέρια έλαια του σέλινου είναι υπεύθυνα για το έντονο άρωμα. Αυτά διεγείρουν την πέψη και τον μεταβολισμό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεν έχουν τον Θεό τους: Η βιομηχανία φυτοφαρμάκων μηνύει πόλη επειδή εφαρμόζει οδηγία της ΕΕ που προστατεύει τους πολίτες
Θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα 450 γραμμάρια
- Θερμίδες 218
- Πρωτεΐνη 1,8g
- Λίπος 3,18g
- Υδατάνθρακες 51,4 g
- Ασβέστιο 63,5 mg
- Φώσφορος 50 mg
- Σίδηρος 2,7mg
- Βιταμίνη A 182I.U
- Θειαμίνη 0,13 mg
- Ριβοφλαβίνη 0,09 mg
- Νιασίνη 0,45 mg
- Ασκορβικό οξύ 55 mg
10 Λόγοι για να τρώμε Σέλινο :
- Βοηθά στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης
- Μειώνει τη φλεγμονή
- Αποτρέπει ή αντιμετωπίζει Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Βοηθά στην πρόληψη των ελκών
- Προστατεύει την υγεία του ήπατος
- Οφέλη για την απώλεια βάρους
- Ενισχύει την πέψη και μειώνει τη φούσκωμα
- Περιέχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις
- Βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
- Μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα μυστικά για τέλεια βραστά ή ψητά κάστανα
Προσοχή με το σέλινο αν έχετε αλλεργίες
Ωστόσο, όσοι υποφέρουν από αλλεργίες πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν τρώνε σέλινο. Οποιοσδήποτε έχει ισχυρή αλλεργία στη γύρη σημύδας ή στο λεβιθόχορτο μπορεί επίσης να αντιδράσει στο ωμό σέλινο ως μέρος μιας διασταυρούμενης αλλεργίας . Τα άτομα με αλλεργίες στη γύρη σημύδας συχνά αντιδρούν μόνο στο ωμό σέλινο και δεν έχουν προβλήματα με το μαγειρεμένο.
Υπάρχουν όμως και άτομα που είναι άμεσα αλλεργικά στο σέλινο και αντιδρούν στο λαχανικό με έντονα συμπτώματα. Το σέλινο (και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτό) πρέπει να αναγράφονται στη λίστα συστατικών, ακόμη και αν περιέχεται μόνο σε μικρές ποσότητες.
Οι έγκυες γυναίκες πρέπει επίσης να είναι προσεκτικές με το σέλινο . Το λαχανικό περιέχει το αιθέριο έλαιο απιόλη (που βρίσκεται επίσης στον μαϊντανό), το οποίο σε υψηλές δόσεις μπορεί να ερεθίσει τους μύες της μήτρας. Εάν είστε επιρρεπείς σε πρόωρο τοκετό, καλύτερα να αποφύγετε το σέλινο.