Τουλάχιστον το 50% τοις εκατό των ενηλίκων έχουν παρουσιάσει δυσοσμία του στόματος κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η κακοσμία σίγουρα δεν αποτελεί ένα από τα ελκυστικά στοιχεία σε έναν άνθρωπο, αλλά επειδή όλα τα πράγματα έχουν τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, είναι προτιμότερο να εστιάζει κανείς σε αυτά που αποτελούν, την ουσία του θέματος.
Δίαιτα, κατανάλωση φαγητών ή ποτών με έντονη μυρωδιά/πικάντικα, προβλήματα με τα δόντια ή τα ούλα, κάπνισμα ή ιατρικές παθήσεις, όπως π.χ. αμυγδαλίτιδα μπορούν να προκαλέσουν μια κακή αναπνοή.
Η μέντα ή οι τσίχλες μπορούν να την καλύψουν, αλλά είναι πιο σημαντικό να αντιμετωπίσει κανείς την αιτία. Μέχρι όμως, να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία ιδού μερικά τρόφιμα που μπορούν να μας… σώσουν από άβολες καταστάσεις:
Νερό
Η αφυδάτωση είναι μια ακόμα αιτία κακής αναπνοής; Ξηρό στόμα και κακή αναπνοή πάνε χέρι-χέρι. Αν και το νερό είναι σημαντικό για όλους, αποτελεί, επίσης, μια εξαιρετική θεραπεία κατά της κακοσμίας. Γι’ αυτό καλό είναι να πίνουμε πολύ νερό ιδιαίτερα όταν ξυπνάμε το πρωί. Εναλλακτικά μπορούμε να ξεπλένουμε το στόμα μας για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα με αλατόνερο, το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε, προσθέτοντας λίγο αλάτι σε ένα ποτήρι νερό.
Μαγειρική σόδα
Μπορεί να σκοτώσει αποτελεσματικά τα βακτήρια στο στόμα και προστατεύει τα δόντια μας. Για να φτιάξουμε ένα στοματικό διάλυμα μαγειρικής σόδας, αρκεί να προσθέσουμε δύο κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Στη συνέχεια μπορούμε να ξεπλύνουμε το στόμα μας για 30 δευτερόλεπτα και η κακοσμία είναι παρελθόν. Για όσους πάλι δεν έχουν χρόνο ή διάθεση να φτιάξουν το δικό τους διάλυμα, μπορούν να πάρουν μια οδοντόκρεμα με μαγειρική σόδα.
Γαρίφαλο
Αποτελεί ένα φυσικό τρόπο για τη θεραπεία της τερηδόνας και της κακοσμίας των δοντιών, μιας και έχει έντονη γεύση και καταπολεμά αποτελεσματικά τα βακτήρια, καθώς επίσης. την άσχημη αναπνοή. Μπορούμε να μασήσουμε λίγο γαρίφαλο, αλλά προσοχή ποτέ δεν πρέπει να καταναλωθεί σε μορφή σκόνης ή αιθέριου έλαιου, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.
Μήλα
Ένα μήλο την ημέρα δεν κάνει μόνο γενικά και αόριστα το γιατρό πέρα, αλλα και ειδικότερα, τον οδοντίατρο. Τα μήλα μειώνουν τα βακτήρια στο στόμα μας. Το μάσημα όχι μόνο βοηθάει στην απομάκρυνση της πλάκας από τα δόντια, αλλά οδηγεί στην παραγωγή περισσότερου σάλιου που είναι ένας εξαιρετικός φυσικός τρόπος για την αποτροπή της άσχημη αναπνοής.
Λάδι καρύδας
Εκτός από τα σημαντικά οφέλη του στη γενικότερη υγεία μας, αποτρέπει τη φθορά των δοντιών ειδικότερα και την κακοσμία του στόματος. Όποιος μπορεί να κρατήσει στο στόμα του μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας για 15-20 λεπτά, με μεγάλη προσοχή, όμως, να μην το καταπιεί καθόλου, τότε έχει στο οπλοστάσιό του άλλο ένα όπλο κατά της κακής αναπνοής. Στη συνέχεια θα πρέπει να θυμηθεί να το φτύσει μόνο στο σκουπιδοτενεκέ και όχι στο νεροχύτη ή στην τουαλέτα, καθώς μπορεί να τα βουλώσει.
Χυμός ανανά
Θεωρείται η πιο γρήγορη και (μακροπρόθεσμα) η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την κακοσμία του στόματος. Οι ανανάδες περιέχουν βρομελίνη, ένα πεπτικό ένζυμο που δρα ως φυσικό καθαριστικό. Για σίγουρα αποτελέσματα, μπορούμε να πίνουμε ένα ποτήρι βιολογικό χυμό ανανά μετά από κάθε γεύμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να μασήσουμε μια φέτα ανανά για ένα ή δύο λεπτά, αλλά μετά πρέπει να μην ξεχνάμε να ξεπλένουμε πάντα το στόμα μας επειδή τα σάκχαρα του φρούτου μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στα δόντια μας.
Καλός ύπνος και χωρίς άγχος
Ίσως αυτό ακούγεται ως η πιο προφανής θεραπεία, αλλά πραγματικά, εάν κοιμηθούμε καλά το βράδυ και απαλλαγούμε από το άγχος μπορεί να αλλάξει η μυρωδιά μας. Η κακή αναπνοή είναι ένα σημάδι ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε και το χρόνιο στρες μπορεί να το βλάψει.
Είναι πολύ σημαντικό να ξεκουραζόμαστε καλά το βράδυ, αφού αυτό έχει μεγάλη επίδραση τόσο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, στην κακοσμία του στόματος όσο και στη βελτίωση της υγείας μας συνολικά.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κακοσμία είναι να διατηρείτε τα δόντια, τη γλώσσα και το στόμα σας καθαρά:
-βουρτσίζετε απαλά τα δόντια και τα ούλα σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά
-χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με φθόριο
-καθαρίστε απαλά τη γλώσσα σας μία φορά την ημέρα χρησιμοποιώντας ξύστρα ή καθαριστικό γλώσσας
-καθαρίστε ανάμεσα στα δόντια σας με μεσοδόντια βουρτσάκια ή νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα
-να κάνετε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις
-δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα ή οδοντόκρεμα