Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θεραπείες κατά του καρκίνου με Πράσινο Τσάι – Η επιστήμη αποδεικνύει όσα διδάσκει η παραδοσιακή ιατρική της Ανατολής

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΘεραπείες κατά του καρκίνου με Πράσινο Τσάι - Η επιστήμη αποδεικνύει όσα διδάσκει η παραδοσιακή ιατρική της Ανατολής
spot_img

Οι μελέτες που ενισχύουν την άποψη πως το πράσινο τσάι είναι “εχθρός” του καρκίνου.

Το πράσινο τσάι θεωρείται παγκοσμίως υπερτροφή. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, τις πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η επιγαλλοκατεχίνη, μία ένωση που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, σκότωσε καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάψει τα φυσιολογικά κύτταρα.

Γενικά καταγράφονται σειρά από οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού. Στην Άπω Ανατολή το πράσινο τσάι θεωρείται αιώνες τώρα, θεραπευτικό σκεύασμα και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή τους ιατρική.

Η σύγχρονη επιστήμη έρχεται με μελέτες να αποδείξει την αλήθεια αυτών των ισχυρισμών. Αναφέρουμε στην συνέχεια κάποιες μελέτες που υποστηρίζουν τα οφέλη από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού:

1. Εμποδίζει τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες και βοηθά στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Biological Chemistry, η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) βοηθά στην πρόληψη συσσώρευσης λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών.

2. Σε μια άλλη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Applied Oral Science, οι επιστήμονες εξέτασαν τα αποτελέσματα της επιγαλλοκατεχίνης κατά των βακτηρίων που βρίσκονται στο στόμα και διαπίστωσαν πως είναι αποτελεσματική και έχει ανασταλτική δράση. Άλλη έρευνα στο Archives of Oral Biology, επιβεβαιώνει την αντιβακτηριδιακή δράση κατά των επιβλαβών οδοντικών βακτηρίων.

3. Καθυστερεί την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental Cell Research, διαπίστωσε ότι η επιγαλλοκατεχίνη ανέστειλε τον μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων σε όγκους του μαστού.

4. Βοηθά στην προστασία του δέρματος από την ζημία που επιφέρει η υπεριώδης ακτινοβολία, σύμφωνα με νέα έρευνα στο περιοδικό Pharmaceutical Development and Technology.

5. Το πράσινο τσάι διασπά το λίπος και η επιγαλλοκατεχίνη αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο το λίπος «καίγεται» στο σώμα μας.

6. Διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η επιγαλλοκατεχίνη βελτιώνει την χρήση της ινσουλίνης στο σώμα για την αποτροπή αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, ευερεθιστότητα και επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα.

7. Συμβάλλει κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Σε μια μελέτη τον Απρίλιο του 2010, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research, βρέθηκε ότι η επιγαλλοκατεχίνη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον πνεύμονα.

8. Μπορεί να σταματήσει τον ορθοκολικό καρκίνο. Σε πολλές μελέτες εκ των οποίων μία τον Σεπτέμβριο του 2012, αναφέρεται πως η επιγαλλοκατεχίνη εμποδίζει και αναστέλλει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

9. Καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Μια μελέτη του 2010 στο Cancer Science, έδειξε ότι η επιγαλλοκατεχίνη βοηθά το σώμα να καταστρέφει τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.

10. Μπορεί να εμποδίζει την πρόκληση βλαβών στο δέρμα και τις ρυτίδες. Η επιγαλλοκατεχίνη φαίνεται να είναι 200 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη Ε, στο να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν προβλήματα στο δέρμα. Οι ελεύθερες ρίζες αντιδρούν με τα υγιή κύτταρα του σώματος, προκαλώντας ζημία και επομένως, μειώνοντας τον αριθμό τους, μειώνουμε και τις ρυτίδες, αλλά και άλλα σημάδια γήρανσης.

11. Περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που σκοτώνει τις ελεύθερες ρίζες. Επειδή είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μπορεί να επιδράσει θετικά πολύ περισσότερο από ό, τι τα κύτταρα του δέρματος. Οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται όλο και περισσότερο με πολλές σοβαρές χρόνιες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Προέλευση πράσινου τσαγιού

Ενώ όλο το πράσινο τσάι προέρχεται από το ίδιο είδος φυτού, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πράσινου τσαγιού που καλλιεργούνται και παράγονται σε όλο τον κόσμο σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Σρι Λάνκα, της Ταϊβάν, του Μπαγκλαντές, της Νέας Ζηλανδίας, της Χαβάης και ακόμη και της Νότιας Καρολίνας.

Το πράσινο τσάι, ωστόσο, θεωρείται ότι προέρχεται από την Κίνα. Λέγεται ότι ακόμη και σήμερα η λέξη «τσάι» στην Κίνα αναφέρεται μόνο στο πράσινο τσάι, όχι στη γενική κατηγορία του τσαγιού όπως συμβαίνει στη Δύση. Η επαρχία Γιουνάν της Κίνας θεωρείται η αρχική πατρίδα του φυτικού είδους Camellia sinensis. Στην πραγματικότητα, 260 από τις 380+ ποικιλίες τσαγιού στον κόσμο μπορούν να βρεθούν στο Γιουνάν.

Ένας δημοφιλής μύθος υποδηλώνει ότι ο Shennong, αυτοκράτορας της Κίνας και υποτιθέμενος εφευρέτης της κινεζικής ιατρικής, ανακάλυψε το τσάι ως ρόφημα γύρω στο 2737 π.Χ. όταν φρέσκα φύλλα τσαγιού από ένα κοντινό τεϊόδεντρο έπεσαν στο φλιτζάνι του με βραστό νερό.

Άλλοι πιστώνουν σε διάφορους Βουδιστές το 500 π.Χ. και στους επόμενους αιώνες την ανακάλυψη του τσαγιού. Οι βουδιστές ταξίδευαν μεταξύ Ινδίας και Κίνας διαδίδοντας τη θρησκεία, τον πολιτισμό και το τελετουργικό του τσαγιού. Οι βουδιστές μοναχοί μεγάλωσαν, θέρισαν και παρήγαγαν τσάι όπως έκαναν οι καθολικοί ομολόγοι τους στα ευρωπαϊκά μοναστήρια με τα σταφύλια και το κρασί. Η συνήθεια των μοναχών να πίνουν τσάι για σωματική ανανέωση, για να βοηθήσουν τον διαλογισμό και ως υποκατάστατο του αλκοόλ εξελίχθηκε σε πνευματική και κοινωνική πρακτική που εξαπλώθηκε σε όλη την Κίνα.

Το πράσινο τσάι υποστηρίζεται ότι διαδόθηκε στην Ιαπωνία γύρω στο 1190, όταν ένας ιερέας Ζεν επισκεπτόμενος και μελετούσε τα μεγάλα βουδιστικά μοναστήρια και ναούς της Κίνας επέστρεψε στην Ιαπωνία με σπόρους και θάμνους φυτών τσαγιού. Ο νεαρός ιερέας, που ονομάζεται Eisai, χρησιμοποίησε την εμπειρία του καλλιεργώντας και πίνοντας τσάι στην Κίνα για να διαδώσει τον τρόπο του τσαγιού ως τελετουργικό διαλογισμού στη δική του κοινότητα βουδιστών μοναχών, διαδίδοντας τελικά το έθιμο της κατανάλωσης τσαγιού σε όλη την υπόλοιπη Ιαπωνία. Μέχρι σήμερα, η Κίνα και η Ιαπωνία είναι οι δύο πρώτες χώρες παραγωγής και εξαγωγής πράσινου τσαγιού στον κόσμο.

Τύποι πράσινου τσαγιού

Όπως αναμφίβολα έχετε παρατηρήσει αν έχετε πιει πολλά διαφορετικά είδη πράσινου τσαγιού, δεν έχουν όλα τα πράσινα τσάι ίδια γεύση, παρόλο που όλα προέρχονται από την ίδια ποικιλία φυτών.

Δεν εξαρτάται μόνο από τη μέθοδο επεξεργασίας που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί τσαγιού, αλλά και από τις καλλιεργητικές πρακτικές που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί τσαγιού. Ποια εποχή του χρόνου μαδιέται το τσάι; Πώς κλαδεύεται το φυτό; Ποια μέρη του φυτού μαδούνται; Τα φυτά επεξεργάζονται με χημικά ή είναι βιολογικής καλλιέργειας; Τι είδους θερμότητα εφαρμόζεται στα φύλλα τσαγιού για να σταματήσει η οξείδωση; Πώς διαμορφώνονται, τυλίγονται και ξηραίνονται τα φύλλα τσαγιού; Τα φύλλα αφήνονται ολόκληρα ή κομμένα σε μικρότερα κομμάτια;

Τα πιο δημοφιλή είδη πράσινου τσαγιού που καταναλώνονται ευρέως προέρχονται από τα μέρη του κόσμου που μας παρουσίασαν το πράσινο τσάι στην διατροφή: την Κίνα και την Ιαπωνία. Τα πράσινα τσάγια από την Κίνα και την Ιαπωνία έχουν διαφορετικά γευστικά προφίλ με βάση το πού και τον τρόπο καλλιέργειας τους, αλλά το πιο χαρακτηριστικό είναι ο τρόπος επεξεργασίας τους – ψήνονται σε τηγάνι στην Κίνα και στον ατμό στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με μια δοκιμή Journal of Food Science για τα επίπεδα καφεΐνης σε εμπορικές μάρκες πράσινου τσαγιού, η περιεκτικότητα καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα από 11 mg έως 47 mg και άλλες πηγές καταγράφουν πράσινα τσάγια που μπορεί να περιέχουν πάνω από 60 mg ανά φλιτζάνι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από ντομάτες – Έκτακτη ανακοίνωση EFSA και ECDC

Mε μία έκτακτη ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ενημερώνουν για ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από Ιταλικές ντομάτες.

“Τρελός” επιστήμονας κατάπιε 15 χημικές ουσίες PFAS για να δει τι θα πάθει!”

Για το πόσο γρήγορα τα PFAS απεκκρίνονται από τον οργανισμό, τα ζωικά πειράματα έχουν περιορισμένη αξία γι αυτό και ο επιστήμονας από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων πήρε το θέμα πάνω του

Βαρέα μέταλλα σε μπαχαρικά: Τι έδειξαν έλεγχοι σε 64 δείγματα – Τι συμβαίνει με την σκόπιμη νοθεία με μόλυβδο

Τα πολύ υψηλά επίπεδα μολύβδου στα μπαχαρικά μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβή για την υγεία και μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη δόλιας πρακτικής σύμφωνα με γερμανική έρευνα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο